Człowiek współczesny wobec dzieł literatury staropolskiej: fascynacja czy poczucie obcości?


Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

W całym domu pachnie już pi...
Pomarańczowe babeczki z dro...
Kalendarz adwentowy DIY. W ...
Pasztet w cieście z wołowin...
Gruszka w winie na kolację ...
Smocze jajo DIY na imprezę ...
Number cake, który przygoto...
Kruche ciasteczka w kształc...
Czekoladowe jajka z kremem ...
Wiosenne babeczki z dekorac...
Pepparkakor - szwedzkie pie...
Rozgrzewający napój imbirow...
Gwiezdna dekoracja DIY
Wołowina w winie i goździka...
Pieczone jabłka z bakaliami...
Jesienna dekoracja balkonu :D
Wiosenne ciasteczka królicz...
Babki na święta upieczone? ...
Czarny makaron z krewetkami...
Szybki mus z owoców leśnych...
Gorąca czekolada z piankami...
Halloweenowe śniadanie w st...
Przekąski na Halloween w st...
Grzanki z patelni z guacamo...
Tęczowe pizzerinki. Zdrowa,...
Ciasto Kinder Country wedłu...
Crumble90

Crumble90

Dodane 17.04 o 19:25
Obserwuj
Zbożowo-jogurtowy deser bez pieczenia.

Przepis na ok. 6 porcji:
- szklanka wiórków kokosowych;
- szklanka orzechów włoskich, z grubsza zmielonych;
- 5 łyżeczek czarnego sezamu;
- 5 łyżeczek siemienia lnianego;
- garść rodzynek;
- 4 łyżki miodu;
- 4 łyżki masła;
- 2 gęste jogurty naturalne;
- 300g świeżych malin.

Folia spożywcza i 6 kokilek.

Kokilki wyłożyć folią spożywczą, tak żeby fragmenty wystawały poza krawędź miseczek. Wiórka, orzechy, siemię lniane i sezam podprażyć na patelni. Przesypać do miski i wymieszać z rodzynkami. Masło i miód rozpuścić w małym garnuszku, odstawić na chwilę do ostygnięcia. Połowę roztopionej mieszaniny wlać do ziaren. Resztę wymieszać z jogurtem naturalnym. Do jogurtu dodać 3/4 umytych, przebranych i lekko rozgniecionych malin (ładniejsze zostawić do dekoracji). Na dno kokilek wyłożyć po ok. 2 łyżki ziarenek, a następnie zalać jogurtowo-malinową masą. Wstawić do zamrażarki na ok. 3h (kontrolować od czasu do czasu, jogurtowa masa powinna być zwarta ale nie zamarznięta na kamień). Wyjąć deser z kokilek, trzymając za fragmenty folii spożywczej i wyłożyć do góry nogami na talerzyk. Udekorować świeżymi malinami.

Zbożowo-jogurtowy deser bez pieczenia.



Przepis na ok. 6 porcji:
- szklanka wiórków kokosowych;
- szklanka orzechów włoskich, z grubsza zmielonych;
- 5 łyżeczek czarnego sezamu;
- 5 łyżeczek siemienia lnianego;
- garść rodzynek;
- 4 łyżki miodu;
- 4 łyżki masła;
- 2 gęste jogurty naturalne;
- 300g świeżych malin.

Folia spożywcza i 6 kokilek.

Kokilki wyłożyć folią spożywczą, tak żeby fragmenty wystawały poza krawędź miseczek. Wiórka, orzechy, siemię lniane i sezam podprażyć na patelni. Przesypać do miski i wymieszać z rodzynkami. Masło i miód rozpuścić w małym garnuszku, odstawić na chwilę do ostygnięcia. Połowę roztopionej mieszaniny wlać do ziaren. Resztę wymieszać z jogurtem naturalnym. Do jogurtu dodać 3/4 umytych, przebranych i lekko rozgniecionych malin (ładniejsze zostawić do dekoracji). Na dno kokilek wyłożyć po ok. 2 łyżki ziarenek, a następnie zalać jogurtowo-malinową masą. Wstawić do zamrażarki na ok. 3h (kontrolować od czasu do czasu, jogurtowa masa powinna być zwarta ale nie zamarznięta na kamień). Wyjąć deser z kokilek, trzymając za fragmenty folii spożywczej i wyłożyć do góry nogami na talerzyk. Udekorować świeżymi malinami.

Polubili: cutty julia9915
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: