Zupa cebulowa zapiekana z serem Gruyere i grzankami
Składniki:
- 5 dużych cebul
- 100 g masła
- 2 łyżki tartego sera Gruyere
- łyżka mąki
- 4 ząbki czosnku
- 2 litry esencjonalnego rosołu (ew. wywaru z warzyw)
- szklanka białego wina
- sól i pieprz
- przyprawy: tymianek, szałwia, liście laurowe
- pieczywo na grzanki
Sposób przygotowania:
Cebule pokroic w pióra. Podsmażyć na maśle. Dodać przyprawy ziołowe i posiekany czosnek. Dodać mąki, która zagęści całość - dokładnie mieszać. Zalać winem. Następnie podlać rosołem w niewielkiej ilości. Zupę przelać do garnka (najlepiej od razu takiego, w którym można będzie potem zapiekać), uzupełnić pozostałym rosołem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu zupy ułożyć kromki chleba przesmażone na maśle (można posmarować ząbkiem czosnku). Posypać startym serem Gruyere. Całość zapiekać około 20 minut. Podawać w ciepłych kokilkach. Najprawdziwa zupa cebulowa zapiekana z serem i grzankami gotowa! Smacznego!
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.