Zupa czosnkowa ( Cesnaková Polievka )
Składniki:
2 litry bulionu mięsnego (z wędzonych żeberek)
3-4 główki czosnku ( zależy od ich wielkości )
3 jajka
0,5 kilograma ziemniaków
20 dag szynki
tarty żółty ser- do posypania
majeranek
sól, pieprz
Grzanki:
4 kromki czerstwego chleba
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Czosnek obieramy i drobno siekamy, lub rozdrabniamy przy pomocy blendera.
Bulion zagotowujemy, następnie wrzucamy do niego ugotowane ziemniaki i posiekany czosnek. W międzyczasie kroimy szynkę w drobne plastry, podsmażamy je na patelni i dodajemy do zupy. Rozmieszane surowe jajka wlewamy do gotującej się zupy. Całość doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Grzanki:
Chleb kroimy w drobną kostkę. Czosnek przegniatamy przez praskę i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Kawałki chleba kładziemy na roztopione masło i podsmażamy na złoty kolor.
Przed podaniem, zupę posypujemy startym żółtym serem i grzankami.
Polubili:
myszki
edytapszeh
Użytkownicy także przypinają: