Zupa krem z brokułów:
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duży brokuł
- 1 kostka rosołowa
- 2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- zioła (tymianek, listek laurowy)
- 1 łyżka serka homogenizowanego 0-5%
- mleko 0-0,5%
Do garnka wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek, delikatnie podlewamy wodą, dusimy kilka minut do miękkości. Dolewamy wody, tak żeby przykryło brokuły, dodajemy kostkę rosołową, zioła, brokuły (rozdzielone na różyczki) i gotujemy do miękkości odparowując troszkę płynu. Wyłączamy gaz, blendujemy wszystko na gładki krem (wcześniej wyjmując z garnka wrzucony wcześniej liść laurowy). Doprawiamy solą (najlepiej dietetyczną oczywiście) i pieprzem.
Użytkownicy także przypinają: