bettypasja

bettypasja

Dodane 26.04 o 20:43
Obserwuj
Zupa szpinakowa dla dzieci

Składniki:

500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 brokuł
300 g zielonego groszku
2 pietruszki
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
150 ml śmietanki 30% lub śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz
Garść makaronu

Przygotowanie:
Ziemniaki i pietruszki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszki w talarki.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać wodą – do przykrycia składników i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
W międzyczasie brokuła opłukać, podzielić na różyczki.
Po upływie 15 minut do gotujących się warzyw dodać brokuła, groszek oraz szpinak i przeciśnięte ząbki czosnku. Dolać wody – tak, aby znów przykryła ona wszystkie warzywa. Gotować do miękkości wszystkich składników.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać zioła prowansalskie, łyżkę soku z cytryny i zmiksować zupę na gładki krem, dolewając w trakcie miksowania śmietankę i wodę, jeśli zupa będzie za gęsta.
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa szpinakowa dla dzieci zyska na kaloryczności, jeśli podasz ją z ugotowanym makaronem.

Zupa szpinakowa dla dzieci


Składniki:

500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 brokuł
300 g zielonego groszku
2 pietruszki
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
150 ml śmietanki 30% lub śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz
Garść makaronu

Przygotowanie:
Ziemniaki i pietruszki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszki w talarki.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać wodą – do przykrycia składników i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
W międzyczasie brokuła opłukać, podzielić na różyczki.
Po upływie 15 minut do gotujących się warzyw dodać brokuła, groszek oraz szpinak i przeciśnięte ząbki czosnku. Dolać wody – tak, aby znów przykryła ona wszystkie warzywa. Gotować do miękkości wszystkich składników.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać zioła prowansalskie, łyżkę soku z cytryny i zmiksować zupę na gładki krem, dolewając w trakcie miksowania śmietankę i wodę, jeśli zupa będzie za gęsta.
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa szpinakowa dla dzieci zyska na kaloryczności, jeśli podasz ją z ugotowanym makaronem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kulinaria Zupa krem
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY