Zupa z cukinią i kurczakiem
Składniki
4 porcje
4 ziemniaki (np. młode)
1 cukinia ok. 300 g
1 marchewka
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 cebula (np. młoda)
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
150 g śmietany 18%
4 łyżki posiekanego szczypiorku lub młodej cebulki ze szczypiorkiem
opcjonalnie: koperek lub natka pietruszki jeśli lubimy
Przygotowanie
Młode ziemniaki oskrobać i pokroić w kosteczkę, włożyć do miski i zalać zimną wodą aby nie ściemniały.
W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać odcedzone ziemniaki, doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
Wlać bulion i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Wówczas dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut.
Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować przez ok. 2 minuty na małym ogniu.
Zupę zaprawić śmietaną uprzednio rozmieszaną z kilkoma łyżkami wody a następnie z kilkoma łyżkami wywaru.
Odstawić z ognia. Do zupy dodać posiekany szczypiorek oraz natkę lub koperek jeśli ich używamy.
Polubili:
kamo9966
phxena
MeryLu29
asiach93
sylwinqq
movin
karolinaa12845
olgidaa_
karola88x
kami06
oraz 1 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają: