Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

Pulpeciki w sosie musztardo... MINESTRONE sałatka z kurczakiem i poma... BUTTER CHICKEN ... Czekoladowe chmurki z bitą ... ŁOSOŚ W CZARNYM SEZAMIE Z C... sałatka jajeczna z chrzanem CRÊPES SUZETTE
Płonące nale...
fran81

fran81

Dodane 15.10 o 9:55 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

Zupa z kurczakiem, dynią i mlekiem kokosowym Składniki

2 porcje 80 g makaronu ryżowego wstążki 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka pasty curry* 250 g dyni 500 ml bulionu drobiowego 1 pojedyncza pierś kurczaka 250 ml mleka kokosowego szczypta kurkumy kilka pieczarek do podania: kolendra, papryczka chili Makaron wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 5 minut (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić i przelać wodą. Do garnka włożyć olej, pastę curry oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię, podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować przez ok. 3 minuty (zupę gotujemy bez przykrycia). Dodać mleko kokosowe oraz kurkumę i gotować przez ok. 10 minut. Na 3 minuty przed końcem dodać pokrojone na kawałeczki pieczarki. Dodać odcedzony makaron i podgrzewać przez minutę na małym ogniu. Podawać z kolendrą i pokrojoną na cienkie plasterki papryczką chili. Wskazówki * najlepiej (najwygodniej) kupić gotową, ale można też użyć: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili + posiekana mała cebula. Można też dodać pół łyżeczki przyprawy curry w proszku oraz trawę cytrynową (posiekaną białą najgrubszą część). Warto też spróbować zamiast pasty curry użyć pasty laksa - do kupienia przez internet. Dodatkowo zawiera jeszcze pastę krewetkową, galangal, kolendrę.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: