1989malinka

niepoprawna marzycielka, romantyczka, twardo stąpa po ziemi, chociaż czasem lubi pobujać w obłokach
1989malinka
Moje tablice obserwuje 49 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 ...
UsaDreamCars BMW 528 3.0 V6 2011r. BMW X1 EKSTREMALNIE CZEKOLADOWE CIASTO 'CZEKOLADOWE MALIBU' Składniki na ciasto: 55 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na małe kawałki 85 g kakao 200 ml wrzącej wody 145 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90 g masła 200 g drobnego cukru do wypieków (lub nieznacznie mniej) 50 g ciemnego cukru muscovado 2 jajka 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę i kakao umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Przestudzić. Mąkę, sodę, proszek, sól - przesiać, odłożyć. Oba cukry wsypać do misy miksera i wymieszać. Dodać do nich roztopione masło, krótko zmiksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy. Powoli wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestudzoną czekoladą; zmiksować. Dodać przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól). Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać gotową masę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, całkowicie wystudzić (można upiec dzień wcześniej). Krem kokosowy: 1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 220 g serka mascarpone, schłodzonego 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietanę kremówkę, cukier puder i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Dodać wiórki, likier, wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przekroić na 2 blaty, przełożyć kokosowym kremem. Wierzch udekorować polewą. Schłodzić. Kroić na kwadraty, podawać. Polewa czekoladowa: 125 ml mleka kokosowego 125 g gorzkiej czekolady (70%) Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. Zalać nim połamaną czekoladę. Poczekać chwilę, wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem na wierzch ciasta poczekać, aż przestygnie i zgęstnieje (lodówka przyspieszy ten proces). BMW 340i 2017 rok 326 koni z USA. Kolejny zakup na iaai.com
DO GÓRY