AgataS90

Kocham gotować! ;)
AgataS90
Moje tablice obserwuje 366 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Lublin
Piernikowa gorąca czekolada herbata   pomarańcza   goździki   anyż Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka Piernik na piwie Karp w winie
kamyczek9
Obserwuj

Zszywek: 19 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Kruche ciastka kokosowe (bezglutenowe) Będę szczęśliwa Według mnie cudowne. Znalezione w sieci zdjęcia Adriana Morray. Muffinki pomarańczowe z ciecierzycą – bez mąki, cukru oraz tłuszczu!
www_lysne_pl
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 725 · Obserwują ją: 822

Ostatnio dodane:

Lampka nocna ALTA to prawdziwie designerska forma oświetlenia. Uwagę przykuwa stelaż lampy, który powstał w oparciu o konstrukcję przypominającą fotograficzny stelaż na trzech nogach. Podstawa lampy wykonana jest z metalu, co nadaje lampie nieco surowego wyglądu w połączeniu z tkaninowym abażurem prezentuje się niezwykle elegancko. W środku znajduje się miejsce na jedną żarówkę. Alta to prawdziwa gratka dla osób, które lubią nieprzeciętne rozwiązania dekoracyjne. Doskonale pasować będzie do sypialni, aby oświetlić kącik czytelniczy lub do salonu stwarzając w nim wyjątkową i przytulną atmosferę. Tego typu lampę można z powodzeniem umieścić również na biurku, ale także w pokoju dziecięcym. Lampa posiada praktyczny włącznik umiejscowiony na przewodzie zasilającym gwarantujący komfort użytkowania.

Do wyboru mamy kilkanaście kolorów abażurów (biały, ecru, jasny szary (gołębi), musztardowy, jasny różowy, jasny fioletowy, beżowy, szary stalowy, czerwony, niebieski, fioletowy, zieleń butelkowa, granatowy, grafitowy, brązowy, czarny oraz szary melanż (tzw. beton)) i 6 wersji stelaży (biały, srebrny, czarny (w standardzie), chrom, stal szczotkowana, stare złoto (dodatkowo płatne)). Lampa stojąca ANKARA to utożsamienie elegancji i dobrego stylu. Jej niekonwencjonalna forma sprawia, że idealnie wpasuje się ona do nowocześnie urządzonego wnętrza. Lampa składa się ze stabilnego metalowego stelaża a abażur przypominający diament wykonany jest z wysokiej jakości tkaniny holenderskiej.

Do wyboru mamy kilkanaście kolorów abażurów (biały, ecru, jasny szary (gołębi), miętowy, musztardowy, jasny różowy, jasny fioletowy, beżowy, szary stalowy, czerwony, niebieski, fioletowy, zieleń butelkowa, granatowy, grafitowy, brązowy, czarny oraz szary melanż (tzw. beton)) jak i 6 kolorów stelaży (biały, srebrny, czarny (w standardzie), chrom, stal szczotkowana, stare złoto (dodatkowo płatne). Czarna lampa stojąca z wysięgnikiem BARI MIRROR to model wyposażony w przeguby, które zapewniają możliwość nakierowania wiązki światła na konkretną przestrzeń, którą aktualnie potrzebujemy doświetlić. Atutem tego modelu lampy podłogowej jest również fakt, że poprzez regulację kąta padania światła możemy zmienić kształt lampy, obniżyć jej wysokość czy też poszerzyć. Dzięki takiemu rozwiązaniu oprawa podłogowa BARI MIRROR zyskuje miano prestiżowej i innowacyjnej. Lampa stojąca BARI MIRROR posiada (do wyboru) 2 kolory abażurów o lustrzanej fakturze odbijającej światło. Złote lub miedziane abażury w kształcie walca o średnicy fi – 40 cm świetnie współgrają z przestrzeniami urządzonymi w stylu loftowym lub glamour. Żarówka delikatnie przenika przez materiał abażuru uwydatniając punkt świetlny, co podkreśla surowy charakter oprawy. Dobrym pomysłem w przypadku kolekcji MIRROR jest użycie żarówek Edisona, które subtelnie podkreślą surowość i minimalizm oprawy - wpływają na wydostające się z lampy światło, sprawiając, że jego tonacja staje się ciepła i przyjemna dla oka. Kunszt i precyzja, jaką polski producent oświetlenia LYSNE.PL włożył w wyprodukowanie tego modelu zaowocowała stworzeniem oświetlenia niezwykle funkcjonalnego i designerskiego. Lampa podłogowa BARI MIRROR posiada miejsce na jedno źródło światła mocowane na gwint E27 o mocy 60W, a jej wymiary maksymalne to 177 cm wysokości, jej rozpiętość może osiągnąć nawet 60 cm.

Atutem lampy stojącej z wysięgnikiem BARI MIRROR jest wybór wariantów kolorystycznych abażurów (miedziany i złoty). Uniwersalna kolorystyka pozwoli na dopasowanie lampy do wnętrz nowoczesnych i industrialnych. Lampa Podłogowa CANCUN to niezwykle elegancka i zarazem praktyczna lampa, która zainteresuje osoby, poszukujące do swojego wnętrza oryginalnych dodatków. Ramię lampy oparte jest na przegubie, dzięki któremu można regulować jego rozpiętość i kąt padania światła. Idealnie wpisze się w nowoczesne aranżacje salonu, sypialni czy stanie się efektownym dodatkiem hotelowego wnętrza. Dodatkowym atutem jest włącznik nożny ułatwiający komfort użytkowania. Wysokość lampy wynosi 155 cm. Najwyższa jakość materiałów sprawia, że Cancun to wybór na długie lata. Abażur wykonany jest z najwyższej jakości holenderskiej tkaniny podklejanej folią PVC.

Do wyboru mamy kilkanaście kolorów abażurów (biały, ecru, jasny szary (gołębi), miętowy, musztardowy, jasny różowy, jasny fioletowy, beżowy, szary stalowy, czerwony, niebieski, fioletowy, zieleń butelkowa, granatowy, grafitowy, brązowy, czarny oraz szary melanż (tzw. beton)) jak i 6 kolorów stelaży (biały, srebrny, czarny (w standardzie), chrom, stal szczotkowana, stare złoto (dodatkowo płatne).
agdur
Łódź, Poland Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... Szybka tarta borówkowa

Składniki na 8 porcji:

(na formę o dolnej średnicy 26 cm)

1 kubek = 250 ml

Ciasto
100 g masła
2, 5 kubka mąki pszennej
3/4 kubka otrębów owsianych
0, 5 kubka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka

W razie czego otręby można zastąpic mąką

Nadzienie
400 g borówki amerykańskiej lub jagód
1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników)
1 jajko
3/4 kubka drobnego cukru (lub mniej)
2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone.

Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy tartą bułką lub mąką ziemniaczaną i owocami.

Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 -40 minut. Studzimy w formie.

Czas przygotowania i pieczenia ok. 60 minut. na gumce Ciasteczka oblane czekoladą !
Składniki: 175 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, 2 duże jajka, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczka soli. Uwaga! Z takiej ilości wyjdzie naprawdę dużo ciasteczek :)

Wykonanie: Mieszasz wszystkie składniki, rozwałkowujesz ciasto. Potem wycinasz torebki herbaty (najlepiej wziąć torebkę i odcinać jej kształt), układasz na papierze do pieczenia na blasze i robisz dziurki za pomocą rurki. Pieczesz przez około 15 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. W miseczce rozpuszczasz gotową polewę czekoladową, a potem moczysz w niej ostudzone ciasteczka. Smacznego :)
mimi86p
Obserwuj

Zszywek: 1409 · Obserwują ją: 401

Ostatnio dodane:

Roladki z ciasta francuskiego #kuchnia #przepisy Sałatka z pieczarek marynowanych
#sałatki, #kuchnia Wschód słońca na Malinowskiej Skale Rysianka... Zimą w górach jest pięknie
#gory #zima #rysianka
stmi
Obserwuj

Zszywek: 3676 · Obserwują ją: 164

Ostatnio dodane:

#home #design #wood #inspiration Miodowe ciasteczka z cynamonem i imbirem :) przepis już na blogu. Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z ulubionym dżemem. 

Przepis - klik w zdjęcie. ♥ Tarta! :D
boduszek
Obserwuj

Zszywek: 551 · Obserwują ją: 31

Ostatnio dodane:

nutellowy sernik z mascarpone (bez pieczenia) ... Gdzie mogę kupić taką sukienkę ?? Piękna kobieca czarna sukienka
Mia_Million
Obserwuj

Zszywek: 1396 · Obserwują ją: 119

Ostatnio dodane:

Balladyna Boho004 Długopis i trochę czasu :) IG: justyna_maje Nietypowy
agachmiel
Obserwuj

Zszywek: 1401 · Obserwują ją: 68

Ostatnio dodane:

#dom #podwórko Zupy krem The Ghost Bride | Official Trailer | Netflix [ENG SUB] heine los dioses en el exilio libros
122karolinka122
krakuw Obserwuj

Zszywek: 107 · Obserwują ją: 40

Ostatnio dodane:

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami ... ... xoxo
lui532
Wołomin Obserwuj

Zszywek: 145 · Obserwują ją: 24

Ostatnio dodane:

Domowe czekoladki - prezent na szybko - chocolate truffles - gluten free ... Kuchnia. Bezglutenowe ciasto z budyniem i bananami na czekoladowym spodzie / Gluten Free Banana Chocolate Cake
01091987
Olkusz Obserwuj

Zszywek: 169 · Obserwują ją: 65

Ostatnio dodane:

Biszkopt z krakersami i masą kajmakową Proste ciasto torcik tiramisu z truskawkami. pyszności na wieczór Pyszne sałatki bez majonezu. 12 przepisów, które musisz wypróbować
Vverka
Polska Obserwuj

Zszywek: 110 · Obserwują ją: 125

Ostatnio dodane:

Słyszałam różne opinie na temat tej książki. Mi się podobała, mimo że główna bohaterka była dla mnie nijaka. Ale sama  historia mi się podobała i końcówka była satysfakcjonująca. Polecam :) Świetna! Każdy bohater był super wykreowany. Bardzo dobrze się przy niej bawiłam, historia ciekawa i zabawna ale też poważna. Akcja książki toczy się bardzo szybko. Bardzo Polecam! ;D Podobał mi się klimat miasteczka w którym dzieje się historia. Akcja toczy się szybko i tak samo szybko zmienia się Margo. Końcówka książki gdzie zaczęło się wszystko wyjaśniać była zaskakująca, ale i tak w końcu nie jestem pewna kilku rzeczy. Polecam! ;) Bardzo przyjemna książka, czytało się ją bardzo szybko. Bardzo fajni bohaterowie, ciekawa historia i rodzące się uczucia krok po kroku. Końcówka tylko trochę mnie rozczarowała ale i tak bardzo polecam. :)
zosia31
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

Domowa nutella.
Składniki: -2 szklanki orzechów laskowych - upieczonych, -2 łyżeczki kakao w proszku, -2 łyżeczki oleju rzepakowego, -3-4 łyżeczki stevia, -1/3 szklanki mleczka kokosowego, -1 szklanka gorzkiej czekolady (bez cukru!) - stopiona. Przygotowanie: Jeżeli masz pod ręką tylko świeże orzechy, rozgrzej piekarnik do ok. 300° i piecz je przez 10 - 15 minut, aż zbrązowieją. Jeżeli kupiłaś już upieczone, przejdź do następnego etapu. Orzechy i cukier miksuj w blenderze na gładki krem. Roztop czekoladę w rondelku i połącz w orzechami. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać więcej cukru, lub mleczka kokosowego. Wow! Bransoletki z muliny! Pamiętacie? :) Ciasto Kubanka :)
Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Diores
Zawadzkie Obserwuj

Zszywek: 304 · Obserwują ją: 2964

Ostatnio dodane:

Nie tylko bieliznę damską ale i fantastyczną odzież damską znajdziecie w sklepie diores.pl
Sukienki, spódniczki, dresy i wiele innych. Zapraszamy na zakupy Koszulki nocne lekkie i zwiewne idelane na wiosenne noce i dni. Tylko w diores.pl Bielizna na Dzień kobiet z rabatem od diores.pl
Kup i nie zwlekaj Przebranie na karnawał idealny strój karnawałowy, który wykorzystasz niejednokrotnie. Kostium pielęgniarki, strój pokojówki a może przebranie diablicy. To i wiele innych propozycji przebrań dla dorosłych znajdziesz w sklepie z bielizną diores.pl
Kapsela
Obserwuj

Zszywek: 130 · Obserwują ją: 42

Ostatnio dodane:

... ... Zakaz handlu w niedzielę w 2019 Sylwestrowe Przekąski – TOP 15 Przepisów na Pyszne Przekąski na Sylwestra
SoniaS1979
Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 50

Ostatnio dodane:

Bo nikt nie zmieni się dla Ciebie . :-) Lew moje ulubione zwierzę ...
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 5384 · Obserwują ją: 34968

Ostatnio dodane:

... fruit cake sony sketch font minal rok zmienilo sie wszystko
paulinkaq
Stargard Szczeciński Obserwuj

Zszywek: 203 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

Ponad 100 miejsc w Polsce, które warto odwiedzić z dziećmi! 12 Pysznych Przepisów na Domowe Paszteciki Szybkie Przekąski z Ciasta Francuskiego: TOP 15 Najlepszych Przepisów Czekoladowe ciasto
caterabb
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Kopytka zapiekane z sosem paprykowym, przepis po kliknięciu w zdjęcie. racuchy ziemniaczane . Najpyszniejsze racuchy ziemniaczane - Kobieta w INTERIA.PL Składniki: 1 kg ziemniaków Olej 50 g boczku pokrojonego w kostkę Pół pęczka natki pietruszki 3 żółtka 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Gałka muszkatołowa, sól Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Boczek usmażyć na skwarki. Pietruszkę drobno pokroić. Ziemniaki obrać, ubić, dodać żółtka, pietruszkę i mąkę. Doprawić. Formować placki o grubości 1-1,5 cm i smażyć na oleju Kluski śląskie z sosem z boczku i cebuli Składniki: kluski śląskie: 600 g. ziemniaków (po ugotowaniu) ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól sos: 200 g. chudego boczku wędzonego 3 duże szalotki 2 łyżki rodzynek 1/5 szklanki wody 1 ziarno ziela angielskiego, rozgniecione pół szklanki słodkiej śmietanki 1 żółtko pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kluski: ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub przeciskam przez praskę, przekładam do miski i wygładzam ich powierzchnię. Dzielę ziemniaki na 3 równe części, jedną wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną (powinno to być ok. 1 szklanki). Dodaję jajko, odłożone ziemniaki, odrobinę soli i łyżką mieszam ciasto. Gdy składniki się połączą, krótko zagniatam dłonią, by był jednolite. Ciast dzielę na 25-30 równych kulek, w każdej robię wgłębienie np. okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane kluski wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję do 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane przekładam na natłuszczony olejem talerz (przed wyjęciem z garnka warto je poobracać tak, by wgłębienie było na dole, dzięki temu spłynie z nich cała woda). Sos: drobno kroję boczek i siekam szalotki. Boczek przekładam do głębokiej patelni, przykrywam i smażę ok.5-6 minut na średnim ogniu, mieszając w międzyczasie. Gdy się lekko wytopi, dodaję cebulę, rozgniecione ziarno ziela angielskiego i rodzynki, przykrywam i smażę 10 minut. Cebula powinna się zeszklić. Dolewam wodę, doprawiam sos majerankiem i pieprzem, wlewam śmietankę. Mieszam, odkładam 2 łyżki z patelni - do pomieszania z żółtkiem, by je zahartować. Żółtko przelewam na patelnię, mieszam do lekkiego zgęstnienia sosu. Gotuję jeszcze chwilę razem, jeśli sos jest za gęsty dolewam odrobinę wody, doprawiam do smaku. Podaję z kluskami. Jest wilgotne, zdrowe – dzięki dużej ilości marchwi, bardzo aromatyczne, z pięknym pomarańczowym kolorkiem.
izk1203
Obserwuj

Zszywek: 20 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
klaudia20031028
Obserwuj

Zszywek: 676 · Obserwują ją: 113

Ostatnio dodane:

... === === 000
gonia22
Władek Obserwuj

Zszywek: 3622 · Obserwują ją: 4993

Ostatnio dodane:

... Fit Makaron – TOP 10 Przepisów na Zdrowy Obiad z Makaronem xxx Legowisko dla psa
anxd9
Rzeszow Obserwuj

Zszywek: 177 · Obserwują ją: 49

Ostatnio dodane:

Smacznego! :)) Woow ...
showme
Małopolska Obserwuj

Zszywek: 13 · Obserwują ją: 57

Ostatnio dodane:

Macie sposób na picie większej ilości wody?:) Avon ( Bitten) - piękny kolorek Relaks przy kawie:) Śniadanko ;)
noico7
Krotoszyn Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Szybki i banalnie prosty przepis na ciasteczka z masłem orzechowym!!!

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
10 dag masła
3 łyżki masła orzechowego
kilka kostek czekolady mlecznej
1 jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka olejku waniliowego

Mąkę przesiać do miski, dodać sodę i wymieszać.Miękkie masło utrzeć z cukrem, masłem orzechowym i olejkiem aż do osiągnięcia gładkiej jednolitej masy. Ucierając dalej dodawać stopniowo przesianą mąke z sodą. z wyrobionego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyłożoną pergaminem. na każde ciastko wciskamy po kilka malutkich kawałków czekolady. Ciastka ułożyć w większych odstępach, bo mogą się rozpłynąć podczas pieczenia.Piec przez 15 minut w temp.180stopni. :) CZEKOLADOWE MUFFINKI

100g margaryny
100 ml mleka
2 jajka
150g cukru
200g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
łyżeczka cukru waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
12kostek białej czekolady(mogą być też cukierki krówki)

Masło i mleko podgrzać razem, ale nie gotować.Jajka ubić na parze. Mąkę, proszek, kakao, cukier waniliowy,zwykły cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać, stopniowo dodawać do masy jajecznej, na przemian z rozpuszczonym mlekiem i tłuszczem.Wypełnij foremki do 1/2 wysokości. Wciśnij w każde ciastko kawałek białej czekolady. Piec ok. 10-15 minut w temp. 200stopni. :) smacznego :*
Czesdab42
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Sernik mascarpone z toffi i czekoladą....obłędny :) BEZ PIECZENIA! • Spód: • 100 g czekolady mlecznej, • 100 g czekolady gorzkiej, • 2 łyżki masła, • Masa: • 500 g serka mascarpone, • 250 ml kremówki 36%, • 3 łyżki cukru pudru, • 3 łyżeczki cukru waniliowego, • Karmel: • 250 g mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego wcześniej), • 1 łyżka masła, • 150 g orzeszków ziemnych niesolonych, • Polewa: • 100 g czekolady mlecznej, • 100 g czekolady gorzkiej, • 250 ml kremówki 36%, Dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Lekko przestudzić i wylać na dno torownicy. Przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzić po dnie formy. Ponownie wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie. Kremówkę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotową masę wyłożyć na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki. Ugotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość wyłożyć na ciasto przykrywając orzeszki. Dobrze schłodzić. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej, w tym samym czasie, na małym ogniu podgrzewać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietanę dodać do masy czekoladowej i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Masą czekoladową pokryć warstwę karmelu na cieście. Schłodzić w lodówce.    Kurczak z ryżem po meksykańsku. Składniki: -500 g piersi z kurczaka, -1 cebula, -1 papryka, -1 puszka czerwonej fasoli, -1/2 puszki kukurydzy (można dodać całą), -1 woreczek ryżu, -1 puszka pomidorów, -1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, -200 ml wody, -olej do smażenia, -sól pieprz, -słodka i ostra papryka (wg. uznania) -tabasco (opcjonalnie), Przygotowanie: Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem. Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie. Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża), podlej wodą, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. ...
anna2282
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 150

Ostatnio dodane:

... ...
basiek333
Obserwuj

Zszywek: 9 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

Chlebek imprezowy z kurczakiem i sosem barbecue...PYSZNOŚCI!!! Składniki na dwa chlebki (dla 8-10 osób): Ciasto na pizze, Sos barbecue, 1 mała czerwona cebula, Duża kulka mozzarelli, Natka pietruszki lub kolendra, Połówka piersi z kurczaka, Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta, sól, mielony czarny pieprz olej do smażenia. Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na pizzę. Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry. Blachę z piekarnika wykładamy folia aluminiowa i smarujemy ją olejem, lub układamy matę silikonowa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia. Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. Pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą. podłoga w łazience z kapsli biszkopt:
3 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka (z górką) ciemnego kakao
4 kopiaste łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek

poncz:
0,5 szklanki wody z sokiem z 1/3 cytryny
1 kopiasta łyżeczka cukru

krem kakaowy:
400 gramów śmietany kremówki
2 kopiaste łyżki kakao
3 kopiaste łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

galaretka wiśniowa:
2 paczuszki galaretki wiśniowej
0.75 litra gorącej wody

masa śmietanowa:
400 gramów śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
80 gramów posypki cukrowej kolorowej (pałeczki)
3/4 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

warstwa niebieska:
2 paczki galaretki ametystowej (Wodzisław)
1 litr gorącej wody

kleksy:
200 gramów śmietanki kremowej 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
reszta kolorowej posypki


Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki. Nasączamy ponczem (dość obficie).

Teraz robimy krem kakaowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, kakao, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Do schłodzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy, potem wlewamy całość do kremu i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Krem od razy wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy delikatnie na zastygnięty krem kakaowy. Wkładamy ponownie do lodówki do zastygnięcia.

Teraz zabieramy się za krem śmietanowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy króciutko.
Żelatynę hartujemy jak poprzednio i łączymy z masą śmietanową, wsypujemy cukiereczki,... Oczy carycy ciasto -które nigdy mnie nie zawiodło. Pyszne a na dodatek przyciąga wzrok każdego smakosza.
Składniki na ciasto jasne:

- 6 białek

- 1,5 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 żółtek

- 2 jajka

- 6 łyżek cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na krem budyniowy:

- 1 i 3/4 szklanki mleka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- kostka masła

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki ( agrestowe )

- opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )

- polewa czekoladowa

- posiekane orzechy do posypania

 

Do na sączenia biszkoptów:

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

- 1/2 szklanki wrzątku

- 1 łyżeczka cukru

 

Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.

Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.

Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.
Youdzia
Obserwuj

Zszywek: 126 · Obserwują ją: 17

Ostatnio dodane:

Makaron z tartą cukinią i boczkiem -

Składniki, 2 porcje:

• 2 porcje makaronu (około 120 g)
• 100 - 150 g boczku
• 100 - 150 g cukinii
• 1 łyżka masła
• około 4 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)


Sos:
• 2 żółtka
• 1 pełna łyżka serka mascarpone*
• 1 łyżka miękkiego masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine

* można zastąpić 3 łyżkami gęstej śmietany kremowej około 30%


Przygotowanie:
Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.
Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę masła, smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone, masło i oliwa extra vergine.
Odcedzić makaron pozostawiając około 2 - 3 łyżek wody. Makaron z wodą włożyć z powrotem do gorącego jeszcze garnka, dodać zawartość patelni, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać tarty parmezan jeśli go używamy.

Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć. Jeśli sos wydaje się nam za rzadki, można na chwilkę ustawić garnek z powrotem na malutkim ogniu. Sos będzie gęstniał w miarę upływu czasu, nawet gdy makaron będzie już wyłożony na talerze. Z tego powodu makaron najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.

Boczek można zastąpić kurczakiem. "Makaron z brokułem w sosie śmietanowo - maślanym"

Składniki:
 Składniki na 2 - 3 porcje:
Brokuł(mrożony) - 200 gram
makaron - 250 gram
śmietana - 3 łyżki
masło - 2 łyżki
sól - 2 łyżeczki + do dosolenia makaronu z brokułem
pieprz - 1/2 łyżeczki.


Wykonanie:
 
Brokuł rozmrożony kroimy na mniejsze części, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.  Makaron także w osolonym wrzątku - al dente. Odcedzamy makaron i oczywiście brokuł - przelewamy wodą.
Do rondelka wkłądamy dwie łyżki masła, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę i po chwili makaron z brokułem. Całość delikatnie mieszamy, aby sos oblepiła cały makaron. Gotujemy do momentu aż sos delikatnie zgęstnieje. Możemy doprawić solą i pieprzem. podajemy gorące;)
* Gdy nie zjemy całego makaronu. Następnego dnia podgrzewamy makaron (aby nie był taki zbity), przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym żółtym serem, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy aż ser się zarumieni. ... A co powiecie na taką stylizację?
arika66
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Zupa Krem: 12 Pysznych Przepisów na Zdrową i Pyszną Zupę
Redakcja19 Lutego 20186 Wyświetleń
evenat
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Ciasteczka cytrynowe kwiatki
 Ciasteczka nie tylko pięknie się prezentują, ale są przede wszystkim bardzo smaczne. Z pewnością posmakują niejednej osobie. Wbrew pozorom nie są skomplikowane, ani pracochłonne w wykonaniu. Możecie być pewni, ze znikną ze stołu znacznie szybciej niż się pojawią. Po kliknięciu w zdjęcie znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w ich przygotowaniu.
prinncess141
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 7183 · Obserwują ją: 11172

Ostatnio dodane:

Naleśniki z porem, pieczarkami oraz żółtym serem
#nalesniki#nasłono Organizacja spiżarni
#porzadek#organizacja Bułeczki czosnkowe
#bułeczki#czosnek#grill #pierogiruskie#najlepsze
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 227 · Obserwują ją: 1735

Ostatnio dodane:

Uszyta bluza dla pupila ❤️ Chcesz również stworzyć taką dla swojego ? Zapraszam na kanał Sopsi na YouTubw Nowy film na YouTube ✂️ More in YouTube ✂️ Nowy film na YouTube ✂️
sabi84
Przemków Obserwuj

Zszywek: 1182 · Obserwują ją: 285

Ostatnio dodane:

#sypialnia #pokój Ciasto Mleczna fantazja. Batony bananowe z orzechami laskowymi. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Pozdrowienia z Gdańska!
Ewelisia5
Obserwuj

Zszywek: 423 · Obserwują ją: 33

Ostatnio dodane:

Domowa Vegeta #sałatka #pomyslnasalatke Sałatka z Szynką Parmeńską, Serem Pleśniowym i Gruszką ....