Aina_aina

Zajebistym trzeba się urodzić :)
Aina_aina
Moje tablice obserwuje 148 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 ...
♥♥♥ Trochę słodyczy na śniadanie :) 

Przedstawiam prosty, szybki i sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. 

Polskie Pancakes

Najlepiej smakują podawane ze świeżymi owocami, czekoladą, bitą śmietaną lub syropem klonowym 

2 szklanki mąki
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru (czasem dodaje cukier waniliowy, wówczas zmniejszam ilość cukru pudru)
szczypta soli

Mąkę przesiać przez sitko. 

Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.

Masę dodać do mąki i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Następnie dodać stopione masło. Wymieszać całość i odstawić na 15 minut.

Ciasto smażyć na małej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ciasto miało szanse wyrosnąć i się nie przypaliło.

Delikatnie przewrócić na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki, gdy pancakes się zarumieni. Smażyć do momentu zarumienienia się drugiej strony.

Pyyycha :) Sweet kisses! Nosicie wzorzyste spodnie? Z czym je łączycie? uroczy prezent dla drugiej połowy Potrzeba 21 dni by wyuczyć w sobie nawyk. Przylep 21 karteczek w widocznym miejscu i odrywaj je, gdy skończysz
Natala69
.... Obserwuj

Zszywek: 133 · Obserwują ją: 163

Ostatnio dodane:

Zapraszam black-princes.tumblr.com/ Zapraszam black-princes.tumblr.com/ Zapraszam black-princes.tumblr.com/ Zapraszam black-princes.tumblr.com/
rena242
podkarpacie Obserwuj

Zszywek: 15328 · Obserwują ją: 130223

Ostatnio dodane:

BOMBKI Kochani zaczynamy coroczne odliczanie! Składniki

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g kropelek czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
> 6 os.	
> 60 min	
łatwe	
przystępne
Przygotowanie

 Przygotowanie ciasta:
Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę. 
Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
Następnie do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
 
 Białka ubijam na sztywną pianę.
Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. 
 Pieczenie Babki:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
 
 Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Starówka w Warszawie - 1939/2009 r.
karolina_001
Obserwuj

Zszywek: 562 · Obserwują ją: 5387

Ostatnio dodane:

rain lovers by L. Jover Uwielbiam ten film. Co za sukienka! I jeszcze to połączenie z żakietem! po zapalkach
wtf1234
. Obserwuj

Zszywek: 331 · Obserwują ją: 2211

Ostatnio dodane:

Oponki serowe. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Potrójne czekoladowe CIASTECZKA SKŁADNIKI:  1 jajko  125 g masła (temperatura pokojowa) 160 g brązowego cukru (moze byc tez biały to wtedy troszke mniej, ja użyłam ksylitol)  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 185 g mąki  pszennej (mozna zastapic bezglutenowa ja dodalam jeszcze troche maki z żołędzi) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (ja użyłam tyle samo proszku bezglutenowego) 35 g kakao 85 g posiekanych rodzynek/dałam troche mniej + orzechy 95 g mlecznych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady) 75 g białych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady) 75 g ciemnych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady) Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki, na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać.  Formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki.  Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie. Potem studzić na kratce i pozna zakładać gdy zimne. P.S. idealne do mleka <3 Bułeczki ziołowo-czosnkowe
-
Składniki na 16 niewielkich bułeczek:

225ml letniego mleka

15g świeżych drożdży

2 łyżeczki drobnego cukru

2 łyżeczki soli

450g mąki pszennej chlebowej (jak nie macie chlebowej, może być zwykła pszenna)

30g roztopionego masła

1 jajko

Składniki na nadzienie:

50g bardzo miękkiego masła

2 serki ziołowe po 100g każdy (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam)

4 ząbki czosnku

ulubione zioła

odrobina startego sera żółtego do posypania bułeczek

Przygotowanie

Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm.

Nadzienie:

Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać.

Bułeczki:

Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami (dość mocno rosną podczas pieczenia). Na końcu posypać startym serem żółtym.


Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smakują zarówno jeszcze ciepłe, jak i całkowicie ostudzone. 

Znalezione na stylowi .pl Proste domowe bułki cynamonowe
Dla ilu osób: 12

• do ciasta:
• 5/4 szklanki mąki
• 2 opakowania suchych drożdży (4,5 łyżeczki)
• 1 łyżeczka soli
• ¾ szklanki mleka
• ½ szklanki wody
• ½ szklanki roztopionego masła
• ½ szklanki cukru
• 1 jajko
• do napełniania:
• topione masło do smarowania
• ½ szklanki brązowego cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
• do glazury:
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 1 łyżka masła
• ⅛ łyżeczki wanilii
• 2-3 łyżeczki ciepłej wody

Do przygotowania ciasta:
mieszamy razem 1 ¾ szklanki mąki, drożdży i soli. Odkładamy na bok .
W rondelku, podgrzewamy mleko, wodę, masło i cukier mieszając na małym ogniu aż temp. osiągnie 60 C, stale mieszając. Wlać wszystko do suchej mieszanki mąki , soli i drożdży miksujemy , aż masa będzie gładka. Dodaj  jajko i ½ szklanki mąki i miksujemy  kolejne 2 minuty.
w razie potrzeby stopniowo dodajemy tyle mąki, aby ciasto było miękkie  (prawdopodobnie kubek lub dwa).
wyjmujemy ciasto układamy na stolicy i przykrywamy  dajemy mu odpocząć przez 20 minut.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na prostokąt, ok ¼ grubości. Rozprowadzamy  roztopione masło po wierzchu, później posypujemy nadzienie zostawiając  rant  ½ dookoła.
Na nadzienie:
Łączymy brązowy cukier i cynamon. (podwójna ilości, jeżeli jest to konieczne, w celu pokrycia powierzchni).
Zwijamy ciasto jak na roladę trzymając go tak mocno, jak to możliwe. Kiedy dojdziesz do końca, sklejamy brzegi ciasta wzdłuż górnej części i kroimy na 12 kawałków, za pomocą noża. Bułki kładziemy  na natłuszczonej patelni i pieczemy w temperaturze 190C przez 15-20 minut na złoty kolor. Ostudzamy trochę, a następnie górę bułki glazurujemy.  
Do glazury:
Łączymy cukier puder, masło, wanilię,  ciepłą wodę mieszamy wszystko aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
nieobliczalnaem
Opoczno Obserwuj

Zszywek: 260 · Obserwują ją: 185

Ostatnio dodane:

otóż to ! oczywiście ! relax B-) *.*
ruuska
narnia Obserwuj

Zszywek: 47 · Obserwują ją: 107

Ostatnio dodane:

hahahaha :D i love it *o* now i'm a warrior i love you so much </3
malina_malina
Obserwuj

Zszywek: 1373 · Obserwują ją: 2568

Ostatnio dodane:

#łazienka #naturalnie #luksus ... śniadanko idealne okno w kuchni
sabina2000o
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 1107 · Obserwują ją: 4092

Ostatnio dodane:

... ***___ *** ... <33
Majk96
Kępno Obserwuj

Zszywek: 1703 · Obserwują ją: 7566

Ostatnio dodane:

amazing ❤ KURCZAK ZE SZPINAKIEM
Filety z kurczaka zapiekane pod kremowym sosem szpinakowym muszle-nadziewane-miesem-mielonym Zapiekanka makaronowa ze sz...
coca5
Obserwuj

Zszywek: 155 · Obserwują ją: 47

Ostatnio dodane:

UNDERCUT: To się teraz nosi na głowie! Spróbujesz? Dziewczyny oszalały na punkcie stylu UNDERCUT! Fryzury undercut dla odważnych dziewczyn z charakterem! ... Kto jest ze mną? :D Mega realistycznie to wygląda - szacunek dla malarza :)
Margotka90
Gdynia Obserwuj

Zszywek: 47 · Obserwują ją: 7

Ostatnio dodane:

Czapeczki Szydełkowe cuda kwiatki podusie
paulina_91
Gniezno Obserwuj

Zszywek: 4226 · Obserwują ją: 15572

Ostatnio dodane:

xxxx CIASTO BŁOTA MISSISIPI

Ciasto kruche:
225g mąki pszennej
2 łyżki kakao w proszku
150g masła
2 łyżki cukru
1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
175g masła
130g brązowego cukru
4 jajka lekko roztrzepane
2 łyżki kakao w proszku
150g półsłodkiej czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
300ml śmietany 12-18% (użyłam śmietany z piątnicy)
Dekoracja:
425ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
łyżka cukru pudru
płatki lub wiórki czekolady
Wykonanie:

Ciasto kruche: Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier oraz tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Przykryć pergaminem i obciążyć suchymi ziarnami fasoli lub ryżu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia, a temperaturę zmniejszyć do 160 stopni.

Nadzienie: W misce utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz kakao. Czekoladę stopić i wlać schłodzoną do masy jajecznej razem ze śmietanką. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki się połączyły.
Przelać masę na gotowy spód i piec tartę przez 45 minut, aż nadzienie się zetnie.
Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z cukrem i wsypać śmietan-fixy) i udekorować płatkami czekolady. Ładnie. Ładnie
BlackAve
Halloween Obserwuj

Zszywek: 1416 · Obserwują ją: 7474

Ostatnio dodane:

Tarta ze szpinakiem i fetą ... KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI CZEKOLADOWY NAPOLEON
rybcia_88
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 257 · Obserwują ją: 374

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
Marysia99
Bochnia Obserwuj

Zszywek: 10567 · Obserwują ją: 48239

Ostatnio dodane:

*** Kto oglądał? Kto poleca? Kto jest rozczarowany ? ♥ ♥ ♥ Minimalizm :)
ola_fucia1
Gdzieś . Obserwuj

Zszywek: 1295 · Obserwują ją: 436

Ostatnio dodane:

:). słodkoo ;) imprezowo elegancjaa ..
icaros
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 265 · Obserwują ją: 116

Ostatnio dodane:

Fioletowe kwiatuszki-kolczyki z modeliny- Samkołyki Pani Ani. Czerwona seksowna sukienka- Łatka Fashion Czarna sukienka w stylu retro- Łatka Fashion Miodowa nerka na pas- Tasiemasie
karoska1614
Dalekooo Obserwuj

Zszywek: 4816 · Obserwują ją: 55055

Ostatnio dodane:

Organizacja szafy krok po kroku: co zostawić, co oddać, co sprzedać a co wyrzucić? Przepis na mocno czekoladowe Brownie Zostań mistrzem pieczenia! Jak piec, by rezultat zachwycał? ♡♡♡
marti2608
j Obserwuj

Zszywek: 2332 · Obserwują ją: 20122

Ostatnio dodane:

Świetne ćwiczenia ♥ ~ K cudne ... ♡♡♡
yyyy777
xxxx Obserwuj

Zszywek: 264 · Obserwują ją: 213

Ostatnio dodane:

Idealne <3 Nosiłabym ;33 .,.,.,. ,,,,
Sakura
Zamość Obserwuj

Zszywek: 1034 · Obserwują ją: 14211

Ostatnio dodane:

jedzonko ♡♡ #Pancakes .... Coś z niczego Śrubki nowe życie
skoda224
daleko Obserwuj

Zszywek: 495 · Obserwują ją: 566

Ostatnio dodane:

... ... Maseczki na włosy ppp
kanoina
c Obserwuj

Zszywek: 91 · Obserwują ją: 306

Ostatnio dodane:

zakładki do książek. bransoletka bransoletki inaczej
kawazmlekiem
Kraków Obserwuj

Zszywek: 1385 · Obserwują ją: 18803

Ostatnio dodane:

Ciasto Śnieżny puch Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch. "[...]" Prosta kartka dla matematyka Jeden z piękniejszych prezentów.
zoom
SZCZECIN Obserwuj

Zszywek: 2214 · Obserwują ją: 27303

Ostatnio dodane:

Ale jaja Herbata dobra na wszystko JAK SCHUDNĄĆ 5 KG W 3 DNI ;) soczki
niedostepna
... Obserwuj

Zszywek: 339 · Obserwują ją: 708

Ostatnio dodane:

Sztuką jest zaakceptować swoje "ja", gdy z dezaprobatą patrzysz w lustro i już nawet nie zastanawiasz się za co tak bardzo siebie nienawidzisz. Bo wiesz, że lista mogłaby ciągnąć się w nieskończoność. Lecz spróbuj spojrzeć trochę bardziej, może uda Ci się dostrzec to co niewidoczne dla oczu a dostrzegalne dla serca. Swoją niepowtarzalną duszę. Może Tobie się uda. **** >>> ***
agula1994
Rawicz Obserwuj

Zszywek: 574 · Obserwują ją: 208

Ostatnio dodane:

kiciak ;d air max 90 - dzisiaj przyszły, co sądzicie? :) Romantyczne Retro Vintage vinted <3
Suzzzik
Londyn Obserwuj

Zszywek: 111 · Obserwują ją: 122

Ostatnio dodane:

kiedyś taki zrobię! :) chce *_* Comic Cupcakes :) Miś pod kołderką
xXxSarkaxXx
Obserwuj

Zszywek: 72 · Obserwują ją: 29

Ostatnio dodane:

... ... ..... ...
amawa
Maszewo Obserwuj

Zszywek: 399 · Obserwują ją: 1650

Ostatnio dodane:

jakie kolie/wisorki/naszyjniki do jakiego rodzaju bluzki :) ... //// ***
libellule
Obserwuj

Zszywek: 393 · Obserwują ją: 76

Ostatnio dodane:

jak dobierać przyprawy i zioła? Soczyste kawałki kurczaka w pikantnym, pomidorowym sosie ze słodką kukurydzą i delikatną czerwoną fasolą - nieziemskie połączenie o wyrazistym smaku :)
Danie błyskawiczne w przyrządzeniu, a przy tym cudowni rozgrzewa w chłodne dni. Jako dodatek do sosu świetnie sprawdzi się również kuskus, kasza pęczak czy makron ;p Paella z kurczakiem, warzywami (cukinią i papryką) oraz krewetkami

Składniki, 4 porcje:

•	1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu (lub bulion domowy np. z tego przepisu)
•	400 g piersi kurczaka
•	1 czerwona papryka
•	1 cukinia
•	2 ząbki czosnku
•	1 duży pomidor
•	3 łyżki oliwy
•	1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
•	1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)
•	1/3 szklanki białego wina
•	4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
•	170 g ryżu arbrio (jak do risotto) lub calasparra lub carnaroli



opcjonalnie:
•	8 - 10 obranych krewetek Black Tiger
•	drobno posiekane listki z pęczka natki pietruszki, wymieszane z 4 łyżkami oliwy extra vergine i startym ząbkiem czosnku

Przygotowanie:

Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną ... Zupa po cygańsku
Składniki :

2 marchewki
1 większa pietruszka
kawałek selera i pora
1 średnia cebula
2-3 papryki [użyłam 1 czerwonej i 1 żółtej]
300 g kiełbasy
kilka ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
3-4 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki śmietanki
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki tymianku
szczypta majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
sól , czarny pieprz
2-3 łyżki oleju lub smalcu



Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę i kiełbasę. Dusić na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, cząber i tymianek.

Do dużego garnka wlać 2-2,5 litra wody, dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie i listek laurowy, zagotować, wrzucić obraną, pokrojoną włoszczyznę. Ugotować wywar. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować je do miękkości. Następnie wrzucić uduszone warzywa z kiełbasą, dodać słodką paprykę i czosnek, pogotować razem przez kilka minut. Dodać śmietankę, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem.
julka_
Obserwuj

Zszywek: 1582 · Obserwują ją: 191

Ostatnio dodane:

SERNIK BAZYLIOWY

SKŁADNIKI

SPÓD:
150 g ciastek kruchych
2 łyżki masła
MASA SEROWA:
500 g zmielonego twarogu tłustego lub gotowego sernikowego
500 g mascarpone
1 i 1/2 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 doniczki bazylii (gęstych i z dużą ilością liści)
5 jajek
WIERZCH:
400 g śmietany 12% lub 18% (gęstej, homogenizowanej, z kubka)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
oraz: 2-3 świeże kiwi

PRZYGOTOWANIE

Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać, wstawić do lodówki.
Masa serowa: twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować w melakserze, gotowy ser wystarczy wyłożyć do miski. Połączyć z mascarpone, następnie dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
W kielichu blendera stojącego lub rozdrabniaczu zmiksować śmietankę kremówkę razem z listkami bazylii (pozostawić kilka do dekoracji). Miksować długo aż masa będzie gładka bez kawałeczków bazylii. Można dodać jedno jajko aby masa łatwiej się miksowała.
Zieloną masę wlać do masy serowej i zmiksować, następnie kolejno dodawać jajka miksując do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na spód z ciasteczek wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 minut.
Wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni śmietanę wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki).
Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy krawędzi, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na kilka godzin bez przykrycia. Przed podaniem udekorować obranym i pokrojonym na cienkie plasterki kiwi oraz listkami bazylii.

Smacznego:) Calzone jest to pizza w kształcie pierożka, a nadzienie jakie do niej dacie zależy tylko od Was i zasobów Waszej lodówki. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos :) <3 <3 Pomysł na odnowione szafeczki ze starych szuflad :)
Pawlina
Białystok Obserwuj

Zszywek: 555 · Obserwują ją: 139

Ostatnio dodane:

... brelok sowa hhh ...
Fazunia
Obserwuj

Zszywek: 768 · Obserwują ją: 69

Ostatnio dodane:

piękna ozdoba *.* Mineło trochę czasu od przeczytania tej lektury. Animefanka jest również użytkowniczką tego portalu i to ona poleciła mi tą trzymając w napięciu książkę. Czytanie ,,Karuzela Samobójczyń" pojawiła się na mojej liście ,,Najlepsze kyminały", jako nr 1. Wcześniej gościł tam Simon Becket, natomiast po przeczytaniu lektury S.J.Bolton nie potrafiłam znaleźć sobie własnego kąta (dzięki Animefanka). Posdumowując przywiązanie do postaci z książki jest na tyle silne, że czujesz jakbyś był częścią ich życia, fabuła powala z nóg. Autorka trzyma w napięciu do samego końca. Sięgnełam po kolejną część i jestem w transie. Miłego dnia! Ewa Kakl Cebula marynowana w occie do słoików na zimę diy, kot
Domciiaa
. Obserwuj

Zszywek: 448 · Obserwują ją: 546

Ostatnio dodane:

... Jak Zrobić Lukier? TOP 5 Najlepszych Przepisów na Pyszny Domowy Lukier Placki jogurtowe Miodowe ciastka Pauliny
wszystkie_loginy_zajete
Krk Obserwuj

Zszywek: 666 · Obserwują ją: 122

Ostatnio dodane:

... Łapacz snów. ... :')
iwona03
Obserwuj

Zszywek: 2038 · Obserwują ją: 523

Ostatnio dodane:

... &&& ... ♥♥♥
zumimi
Obserwuj

Zszywek: 1270 · Obserwują ją: 1385

Ostatnio dodane:

...1 yb świetna dziewczyna rafaello strona z ćwiczeniami, dietami i poradami
Angelina_
_ Obserwuj

Zszywek: 150 · Obserwują ją: 74

Ostatnio dodane:

Pyszczo Złóż żurawia origami w 3 krokach! Kartka Unoszenie się
adziula24
Szczecin Obserwuj

Zszywek: 183 · Obserwują ją: 1930

Ostatnio dodane:

fryzury krok po kroku .♥. .♥. .♥.
snoepje
Wrolaw Obserwuj

Zszywek: 283 · Obserwują ją: 399

Ostatnio dodane:

kwiatki37 kwiatki40 wzorki ...
Wiktoria_15
Poszukaj na mapie Obserwuj

Zszywek: 501 · Obserwują ją: 1475

Ostatnio dodane:

świetna rockowa bransoletka! bransoletka z dzwoneczkiem American cookies:) Zamrożone truskawki w jogurcie
Adaaa
Obserwuj

Zszywek: 98 · Obserwują ją: 71

Ostatnio dodane:

malowanie eye-liner-em ;) Jak ładnie złożyć serwetki, by móc włożyć w nie sztućce jajo Chcecie pizze bez węglowodanów? Grillowane plastry cukinii
GrLouie44
Łódź. Obserwuj

Zszywek: 151 · Obserwują ją: 90

Ostatnio dodane:

śliczne *.* ;> ... ...
andrey
Kraków Obserwuj

Zszywek: 1846 · Obserwują ją: 4235

Ostatnio dodane:

.... Drugie życie zużytej płyty, czyli twórczy recykling - zapraszam na bloga ... ...
invinciblee
Obserwuj

Zszywek: 34 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

;p;p; "Krem karmelowo – kokosowy

Składniki (porcja dla 6 osób)
180 g plus 150... Orzeźwienie truskawkowo-arbuzowe! 

Składniki:
- 10 dużych słodkich truskawek... Arbuzowy Mojito w Lodzie na Patyku
· 2 ½ szklanki pokrojonego w kostkę arbuza...
anetta125
Obserwuj

Zszywek: 105 · Obserwują ją: 48

Ostatnio dodane:

Ciasto „Bounty”- 
czyli wilgotny biszkopt czekoladowo-kokosowy nasączony mlekiem (do którego można dodać np. Malibu), przepyszna masa kokosowa, bardzo podobna do oryginalnej (lecz mniej słodka) i polewa z czekolady <3 Lubicie takie połączenia? To koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Pychota! Dodam jeszcze,że ciasto jest bardzo duże i podzielne, w sam raz na przyjęcia :)

 
Składniki na dużą blachę (około  25 na 32cm):

na biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
125g cukru
100g  mąki
40g kakao
50 g wiórków kokosowych

do nasączenia:
3/4 szkl. mleka + kilka łyżek likieru Malibu (jeśli akurat macie)

na masę kokosową:
3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru+ 1 opakowanie cukru wanilinowego
350g  wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
200g masła

na polewę* :
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 szklanka mleka
2 łyżeczki żelatyny
 

Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę i kakao, wymieszać delikatnie wyłączonym mikserem lub szpatułką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 20-25 minut.  Wyjąć, wystudzić. Nasączyć mlekiem z dodatkiem Malibu (lub bez)- rozprowadzić poncz łyżeczką po całym biszkopcie (może być jeszcze lekko ciepły).

Przygotować masę.  Odłożyć 3/4 szklanki mleka, resztę wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut).Odłożone wcześniej mleko wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym i wlać do gęstej  masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na  biszkopt i wyrównać i schłodzić. Po wystudzeniu można wyrównać masę wałkiem.

Przygotować polewę. *Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia (nie można jej zagotować!). Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić i przelać na schłodzoną masę. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroić nożem macznym w gorącej wodzie i za każdym razem wytartym do sucha.

 

*Rada: Nie trzeba przygotowywać  polewy, można zetrzeć na tarce czekoladę i rozsypać na ciepłej masie kokosowej Ciasto Kubuś

Składniki:
Biszkopt:

    3 jajka
    60g mąki pszennej
    60g mąki ziemniaczanej
    100g cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody

Masa budyniowa:

    900ml soku Kubuś (= jedna duża, szklana butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
    3 budynie waniliowe bez cukru
    2 łyżki cukru
    200g masła

Bita śmietana:

    500ml słodkiej śmietany 30- 36%
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    ewentualnie 2 śmietan-fix (pominęłam)

Polewa czekoladowa:

    125g margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    5 łyżek gęstej śmietany 18%
    1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

    ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

    Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C.
    Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
    Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
    Bitą śmietanę ubić. (Można dodać śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
    Kolejno ułożyć herbatniki.
    Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gdy polewa lekko przestygnie (ale będzie jeszcze ciepła), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na górę ciasta.
    Ciasto wstawić do lodówki. PYSZNA, PROSTA I ZDROWA ZUPA SZPINAKOWA! MUSISZ SPRÓBOWAĆ! SPRAWDŹ NA gotowanietokochanie.blogspot.com Biało-czerwony sernik z red velvet cake


 Składniki na masę serową:

    600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 jajka
    pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i utrzeć, tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do niej wyłożyć masę serową, wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 45 - 60 minut z parą wodną*. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

* sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz

Składniki na ciasto Red Velvet:

    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    pół łyżki kakao
    szczypta soli
    1 duże jajko
    3/4 szklanki oleju słonecznikowego
    1/2 szklanki maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1/2 łyżki octu
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    30 ml czerwonego barwnika w płynie lub około 1/2 - 3/4 łyżeczki barwnika w paście

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.

W drugiej misce jajko lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem, choć można użyć blendera, by dobrze rozprowadzić barwnik - ja tak zrobiłam).

Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku).

Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie o...
Anulkaaa_
c Obserwuj

Zszywek: 995 · Obserwują ją: 1603

Ostatnio dodane:

Jak zrobić domową maseczkę na zniszczone paznokcie

Rzeczy, które potrzebujesz:
średniej wielkości ogórek, połówka cytryny, pół jabłka

1. Zetrzyj ogórek i jabłko na tarce. Użyj do tego drobnych oczek.

2. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do powstałej w kroku poprzednim papki.

3. Teraz zanurz palce w maseczce. Wystarczy, jeśli zamoczysz tylko paznokcie. Trzymaj je w niej przez około 15-20 minut. Po tym czasie na pewno zauważysz efekt.

4. Maseczka działa naprawdę skutecznie. Produkty w niej zawarte dzięki swoim właściwościom znacznie polepszają kondycję i wygląd naszych paznokci.

Sok z ogórka wzmacnia strukturę paznokci i nadaje im połysk.

Sok z cytryny jest szczególnie korzystny w przypadku miękkich, łamliwych i rozdwajających się paznokci. Wyraźnie utwardza płytkę paznokcia, dzięki czemu paznokcie nie łamią się i nie rozdwajają. Dodatkowo wygładza on paznokcie i nadaje im zdrowy blask.

Jabłko również posiada właściwości, które wzmacniają nasze paznokcie. Rozświetla je oraz przyspiesza proces ich regeneracji. Dzięki zawartości dużej ilości pektyn bardzo dobrze nawilża paznokcie i dłonie ;]]]] wskazówki jak uszyć własne szorty :) ;pp
marchx33
Chrzanów Obserwuj

Zszywek: 21 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

;]] Gruby warkocz &amp;lt;&amp;lt;&amp;lt; 381