Ametist

Ametist
Moje tablice obserwuje 371 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
... sprzedam xs lub xl ;) wiecej na sw.gold@wp.pl ^^^^ ... a wy czego się boicie? ja pająków i wysokości ;-;
Netka_97
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Moja robota :) jeżeli się podoba zapraszam - będą często dodawane zdjęcia fryzur mojej roboty :) <3
bialymis
spac i nigdy sie... Obserwuj

Zszywek: 34 · Obserwują ją: 51

Ostatnio dodane:

taka prawda... ... taka prawda... haha
Lidiaaaa
Obserwuj

Zszywek: 184 · Obserwują ją: 635

Ostatnio dodane:

4 sprawdzone sposoby jak zapuścić długie naturalne paznokcie walczymy o lepsza wersje siebie wavy gdzie znajdę taką szafę ? :)
czarna83
drogheda Obserwuj

Zszywek: 80 · Obserwują ją: 31

Ostatnio dodane:

Ciasto ze słonecznikiem ... ... Śmietankowe drożdżówki z malinami


Składniki na 9  drożdżówek:

220 g mąki
2 łyżki miodu lub cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
24 g drożdży +1 łyżeczka mleka
80 g masła
50 ml słodkiej śmietanki 18 % (ew.mleka)
1/4 łyżeczki soli
1 jajko + 1 żółtko
200 g malin

do posmarowania:  1/2 białka (resztę użyjemy do lukru) + 1 łyżka mleka

na lukier: 1/2 białka + 1 łyżka soku z cytryny + 3/4 szklanki cukru pudru lub więcej

dodatkowo: 9 łyżeczek cukru perłowego (można pominąć)

 

Do średniej wielkości miski przesiać mąkę i odstawić. 

Drożdże pokruszyć do małej miseczki i zasypać 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, dodać łyżeczkę mleka i ucierać aż całość się połączy.

Masło roztopić i zdjąć z palnika, dodać miód, sól, śmietankę- mieszać, aż wszystko się połączy. Gdy całość będzie letnia, dodać jajko i żółtko- wymieszać dokładnie trzepaczką, przelać do miski z mąką. Wlać drożdże i wyrabiać mikserem* na jednolite, sprężyste ciasto. Gdy ciasto odchodzi od brzegów miski i przestaje być bardzo klejące- jest wyrobione. Zgarnąć ciasto np. sylikonową szpatułką i uformować półkulę, oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h 10 min.

* można też wyrabiać ciasto sztywną, metalową rózgą kuchenną(ja tak robię), lub ręcznie (ciasta jest mało).

Gdy ciasto wyrośnie… Blat oprószyć mąką wyłożyć ciasto i delikatnie obtoczyć je w mące z dwóch stron. Dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 23 cm (dłuższe mają być poziome krawędzie).

Rozłożyć maliny pozostawiając  około 2 cm wolnego ciasta przy górnej krawędzi. Zawinąć rulon (zaczynając od dolnej krawędzi, kończąc na górze) i delikatnie skleić ciasto na końcu. Ostrym nożem podzielić rulon na 9 części i układać zachowując odstępy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. (Bułeczki układamy tak, by z góry było widać przekrój.) Można je delikatnie spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować drożdżówki białkiem roztrzepanym z mlekiem. Rozgrzać piekarnik do 175-180 stopni C. Piec przez ok. 13-15 minut, aż do zarumienienia bułeczek.

W moździerzu lub miseczce utrzeć z podanych składników lukier- powinien być dość gęsty i biały. Drożdżówki przestudzić i popisać lukrem, na zastygający lukier wysypać po łyżeczce cukru perłowego na każdą drożdżówkę.
kicia7212
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... Jelly shots czyli niegrzeczne galaretkiSkładniki: galaretki Winiary - Blue Curacao, Pink Margarita, Pina Colada, Mojito 250 ml wódki (najlepiej smakowej) torebka żelatyny Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu. Do każdej z nich dodaję po łyżeczce żelatyny i mieszam aż wszystko ładnie się roztopi. Gdy galaretki troszkę ostygną dodajemy do każdej z nich alkohol. Wychodzi po 1/4 szklanki na każdy kolor. Jako pojemników do zrobienia galaretek użyłam jednorazowych kieliszków (plastikowych). Możemy różnie łączyć kolory ale pamiętajmy aby każda warstwa dobrze się "zcięła" przed nałożeniem kolejnej. W innym przypadku możemy stworzyć nieco inny aczkolwiek jednolity kolor ;) Udanej zabawy przy tworzeniu! :) Ps. Wyjmowanie galaretek: pojemnik z galaretką zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie, po tej czynności galaretka sama powinna odejść od brzegów
AleDobrePL
Radzymin Obserwuj

Zszywek: 1830 · Obserwują go: 1649

Ostatnio dodane:

Kwadratowa podkładka ze szkła hartowanego, Coq au Vin (30x30 cm) - Joseph Joseph Prostokątna podstawka ze szkła hartowanego, Milk&Cookies (40x30 cm) - Joseph Joseph Worek z pojemnikiem na przekąski, ośmiornica - Iris Worek z pojemnikiem na drugie śniadanie, biedronka - Iris
KateAnaZuzana
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... buciki
SilverCrow
Obserwuj

Zszywek: 1901 · Obserwują ją: 393

Ostatnio dodane:

Prosty, pyszny i kolorowy pomysł na obiad :)
Smażony makaron po chińsku z jajkiem i warzywami Wyjaśnienia skrótów :) Nice *.* ...
xxmonika1828
Obserwuj

Zszywek: 294 · Obserwują ją: 9

Ostatnio dodane:

Szakszuka - jajka w pomidorach

Składniki na dwie porcje:
Jajka - 4 sztuki
Cebula - 1/2 sztuki
Czosnek - spory ząbek
Pomidory - 4 sztuki
Oliwa - łyżka
Sól, pieprz, świeża bazylia


Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.
Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj w kostkę.
Do cebuli dodaj pomidory (razem z sokiem i pestkami) - smaż wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na pomidory wybij jajka i smaż aż zetnie się białko.
Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią lub szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 
Podawaj z grzankami :)


Wartość odżywcza porcji szakszuki:
Energia: 267 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g
Błonnik pokarmowy: 4 g

Szakszuka jest dobrym źródłem: 
Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku;
Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

(Tekst skopiowany z bloga zdrowe odzywianie przepisy) Nasionka z drzewa. Proste i efektowne. Sierpniowy Kalendarz Treningowy w 3 wersjach do druku. Kliknij w zdjęcie! 06.08 Pizza na spodzie z ciecierzycy 
Pomidory, Oliwki, Mozarella light, Jarmuz, Czerwona Papryka , Cebula, Czosnek, Tunczyk
Caroola69
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

LEMONIADA ARBUZOWA Składniki: 1 kg arbuza (waga po oddzieleniu od skóry i pestek),3 cytryny,2-3 łyżki cukru (lub więcej),ok.1,5 szklanki wody mineralnej,listki mięty i melisy,lód Arbuza umieszczamy w rozdrabniaczu i dokładnie miksujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito i umieszczamy w dzbanku. Do dzbanka wyciskamy sok z 2 dużych cytryn. W pół szklanki ciepłej wody rozpuszczamy cukier (możecie użyć innego środka słodzącego, np. miodu). Do dzbanka wlewamy osłodzoną wode i dodatkową szklankę wody, mieszamy. Trzecią cytrynę kroimy w plasterki. Do lemoniady dodajemy cytrynę, listki mięty i melisy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wrzucamy do arbuzowej lemoniady kilka kostek lodu.  puszka małżeńska - prezent
Asiula24h
Jasło Obserwuj

Zszywek: 464 · Obserwują ją: 4521

Ostatnio dodane:

diy babeczki na każdy dzień miesiąca :) ... sposób na brwi
Gabriela1505
Suwałki Obserwuj

Zszywek: 540 · Obserwują ją: 979

Ostatnio dodane:

wzorek ;) ;)) :)) Fanart - Dawid Auguscik ;)
Pynia59
Krasny Obserwuj

Zszywek: 314 · Obserwują ją: 487

Ostatnio dodane:

Cholernie prawdziwe! Soki <3 Hej :) 
Pomóżcie!!! Macie jakieś diety, ćwiczenia co naprawdę pomagaj schudnąć?? Chcę schudnąć do wakacji, a mam trochę ciałka. < 3
ryba151079
Rotterdam Obserwuj

Zszywek: 90 · Obserwują ją: 590

Ostatnio dodane:

nerki od turpis - łódzka marka W asortymencie naszego sklepy Yessport dostępne są między innymi wysokiej jakości buty Adidas Fusion Storm. Cechują się one doskonałą trwałością i wygodą. Zapraszamy! Najskuteczniejsze testy funkcjonalne wykonasz w Soflab. Posiadamy pełną wiedzę i kompetencje jak przetestować Twoje oprogramowanie. Skontaktuj się z nami i rozwiń swój biznes już dziś! Rysunek ołówkiem *8B-2H 297-210 80g