Anex13

Hej .. Jestem Ania ;-; Mam 12 latek interesuję się sportem i zdrowym trybem życia. Bardzo chętnie też trenuję tenis stołowy. Bardzo lubię języki obce w tym język niemiecki i mój dodatkowy język rosyjski .. Moje przyjaciółki Olivcia<3Ada<3
Anex13
Moje tablice obserwuje 4 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Wrocław
tort czekoladowo miętowy
Składniki na blaty czekoladowe:

1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2/3 szklanki kakao
3 duże jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.

W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.

3 formy o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić między formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.

Krem miętowy:

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
400 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (do smaku)
MIAM <3 <3 sprobujcie wyzwanie 250 przysiadów ! ;) ♥ ♥ ♥