AngellStar

Zmieniam decyzje ta szybko jak zmieniają się obrazki w kalejdoskopie. Jestem pozytywnie zakręcona ale i odpowiedzialna oraz lojalna wobec przyjaciół.
AngellStar
Moje tablice obserwuje 6092 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Gdańsk
... ... ./. ... ...
niuleczka17
Obserwuj

Zszywek: 99 · Obserwują ją: 332

Ostatnio dodane:

OTO PIES JAKIM CHCIAŁABYM BYĆ <3 <3 <3 Myszkaaa ^^ Taki styl ; D Chcę już lato....wakacje i 30* a Wy ?
Marta_malfoy
ANYWHERE Obserwuj

Zszywek: 1149 · Obserwują ją: 1093

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
krasnalitto
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 268 · Obserwują ją: 214

Ostatnio dodane:

3bit bez pieczenia Granita kawowa Truskawkowy deser PORZECZKOWE MARZENIA - JACOBS kawa mrożona.
Truskaweczka_22
Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 12423 · Obserwują ją: 70905

Ostatnio dodane:

/// //- ❤️❤️❤️ ///
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3681

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
minionek10
Obserwuj

Zszywek: 704 · Obserwują ją: 2307

Ostatnio dodane:

Głodni?:) jeśli macie ochotę na danie z kurczaka to poniżej znajdziecie 3 łatwe , szybkie i smaczne przepisy. Smacznego #kurczak #daniazkurczaka Za oknem coraz ładniejsza pogoda sprzyjająca spacerom, wiecie jak pozytywnie one na nas wpływają ? :-) #spacer #zdrowie Lekkie sałatki na każdą okazję :-) Obiad, kolacja, lub spotkanie ze znajomymi ;-) #salatki #salad PROSTY ACZKOLWIEK SPRAWDZAJĄCY SIĘ PRZEPIS NA DOMOWY HUMMUS W RÓŻNYCH RODZAJACH, SMACZNEGO
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19156 · Obserwują ją: 192758

Ostatnio dodane:

... ... Słodko. Cudo
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 7547 · Obserwują ją: 30944

Ostatnio dodane:

Pasta z awokado Proste Triki na Organizację Kuchni Sałatka z kurczakiem i pesto Ciasto z borówkami
Sonia97
Opole Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

Mój świat moje inspiracje Urodziny 2015 Urodzinowo 2015 Urodziny2015
the_best
Far far away Obserwuj

Zszywek: 355 · Obserwują ją: 735

Ostatnio dodane:

Where were you 'cause I can't see it
It was perfect illusion
But I feel you watchin' me, baby
Somewhere in all the confusion
Dilated, fallin' free
You were so perfect
In a modern ecstasy
You were a perfect illusion It wasn't love, it wasn't love
It was a perfect illusion (Perfect illusion)
Mistaken for love, it wasn't love
It was a perfect illusion (Perfect illusion)
You were a perfect illusion
You were a perfect illusion
It was a perfect illusion
Somewhere in all the confusion
It was a perfect illusion, illusion I'm over the show
Yeah at least now I know Where are you?
Cause I can't see you
It was a perfect illusion
But I feel you watchin' me
Dilated, falling free
In a modern ecstasy
Where are you?
Cause I can't see you
It was a perfect illusion
But I feel you watchin' me
But I feel you watchin' me
Illusion
But I feel you watchin' me
Mistaken for love
Where were you
Cause I can't see
But I feel you watchin' me
Mistaken for love
Dilated, falling free
In a modern ecstasy
Mistaken for love
In a modern ecstasy
In a modern ecstasy
natalia890
Obserwuj

Zszywek: 39 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

:)) Miłość bezwarunkowa *** ... Jak zrobić basen ogrodowy z palet? Genialny tutorial!
FYURI
Versace Obserwuj

Zszywek: 18 · Obserwują ją: 194

Ostatnio dodane:

✧ ✩ ✪ ✫ ✬ ✭ ✮ ✯ ✰ Eltz Castle, Germany ... ...
honda1043
Lublin Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i galaretką z owocami Podstawowe ćwiczonka z gołymi plecami Intensywny Trening Interwałowy - HIIT do spróbowania
Incompatible
Obserwuj

Zszywek: 463 · Obserwują ją: 1046

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
gaba159862
Obserwuj

Zszywek: 94 · Obserwują ją: 170

Ostatnio dodane:

nad tym tatuażem trochę było pracy jeśli chodzi o równości xD nie do końca idealne ale nie widać zbytnio :3 jak oceniacie? Juuzou Suzuya z Tokyo ghoul <3 mega cosplay ^^ Jeff z creepypasta ^.^  <3 skończony Kakashi ^^ <3
natala_7
Strzelce Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 11

Ostatnio dodane:

Moje włoski po przemianie <3 Co sądzicie? *.* Hej dziewczyny, co sądzicie o połączeniu tej sukienki z czerwonymi szpilkami ( buty moją kolor jasno czerwony i nie są lakierowane, do tego sześciocentymetrowa szpilka) Co sądzicie? Jakie dodatki? :D Co dziewczyny sądzicie o takiej fryzurce na półmetek?? :P Ombre *.*
_Mysz3k
Sępolno... Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

schudnę do następnego lata!
Vrhedna
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... David Tutera For Mon Cheri 115238–Wynter Wedding Dress
Im_mortal
Neverland Obserwuj

Zszywek: 55 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

++++ ... Ahh te księżniczki ,,,
Nessira
Obserwuj

Zszywek: 36 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

;.;. ... ... niesamowite * - *
lolexek
warszawa Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

Wstaw na swoją tablicę jeżeli popierasz!
natmak9
Obserwuj

Zszywek: 28 · Obserwują ją: 36

Ostatnio dodane:

A co powiecie na ten obrazek? blog z mnóstwem przepisów na lunchboxy - do pracy, do szkoły na uczelnie- po przepis kliknij w zdjęcie Szarlotka z bezową pianką 250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki dodać do sypkich składników. Lekko zagnieść. Dodać żółtka, wlać ekstrakt waniliowy. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę a następnie ponakłuwać widelcem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Podpiec spód przez około 15 minut, do lekkiego zarumienia. Wyjąć, wystudzić.

Nadzienie:

1,5 kg kwaśnych jabłek (Antonówka, Szara Reneta)
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka z grubszym dnem, bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, jabłka można podlać niewielką ilością wody. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek.

Bezowa pianka:

5 białek
250 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych nierozpuszczonych grudek cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 130°C z termoobiegiem lub 150°C bez termoobiegu.

Nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch nałożyć masę bezową. Piec około 45 minut, do momentu, aż beza lekko się zarumieni, będzie sztywna na wierzchu, ale nadal puszysta w środku. Wyjąć, wystudzić przez minimum 2 godziny. Piękne
Maja1111
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 180

Ostatnio dodane:

:// :))) :)) !!!
goodforyou92
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... .... together. niebawem8)
exteernal7
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

marble nails
#nails #marblenails #pinknails #pink #onlypink #totalpink #nails #squarenails robione jakis czas temu :) Seductive Mars - NeoNail + pyłek
agreenbelt
blablab Obserwuj

Zszywek: 1054 · Obserwują ją: 504

Ostatnio dodane:

#Najprostsza #szarlotka #sypana #i#&#s #wystrój#wnętrz #łazienka#bath
Martyna113
Polska Obserwuj

Zszywek: 414 · Obserwują ją: 1649

Ostatnio dodane:

... ♡♡♡♡ nike jejjjuuu...#2
blondimaja
Obserwuj

Zszywek: 171 · Obserwują ją: 754

Ostatnio dodane:

... zna go ktos? chyba czas wykonać telefon do  fryzjera *_* ...
iga1660
Obserwuj

Zszywek: 45 · Obserwują ją: 269

Ostatnio dodane:

Pierogi z konfiturą z dyni Jesienna rapsodia pyszne roladki .     Udostępnij  Skład: 3 filety z kurczaka szpinak (jeżeli wybierzemy ten mrożony to ok. 3 kostki) 200 g koncentratu pomidorowego 1 mozzarella 1 łyżka miodu 1łyżka ziół prowansalskich 5 ząbków czosnku sól pieprz olej  A oto jak to zrobić: 1. Filety z kurczaka przekroić na pól i stłuc tłuczkiem. 2. Filety posolić i popieprzyć, a w tym czasie na patelnie wrzucić szpinak z jedną łyżką oleju, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz oraz przesmażyć kilka minut. 3. Przygotowane wcześniej filety posmarować szpinakiem i zawinąć w roladki. 4. Naczynie żaroodporne polać niewielką ilością oleju i ułożyć roladki. 5. W miseczce rozrobić przecier pomidorowy z ¾ szklanki wody, dodaję miód, zioła prowansalskie, sól, pieprz i 3 ząbki czosnku. 6. Tak przygotowanym sosem polać roladki i ułożyć na każdej plasterek mozzarelli oraz posypać odrobiną ziół prowansalskich. 7. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30 min, na koniec ustawić piekarnik na pieczenie z góry i piec 5 min. Składniki na farsz:

500 g mięsa mielonego z indyka
szpinak świeży
4 pomidory
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
cukinia
papryka czerwona
sól
pieprz
papryka słodka
natka pietruszki
mozzarella kulki
ser żółty




Cebule podsmażam na oleju, dodaję mięso, czosnek i pokrojoną na drobno paprykę i cukinię. Wszystko smażę, jak warzywa i mięso będzie gotowe, to dodajęHej :) No w końcu zrobiłam ;) Kilka razy już widziałam go lub ją, (bo nie wiem do końca czy lazania, czy tort) na blogach, ale tak jak zwykle to zapomniałam, to zrób coś innego bo trzeba to zużyć, bo tamto. Niedawno widziałam na blogu u Oli, zmotywowała mnie, bo już ślinotok miałam jak widziałam u niej i w końcu zrobiłam i ja. Pyszności powiem Wam i zawsze to inna wersja naleśników :)


Przepisu na naleśniki nie podaję bo na pewno każdy zna. Ja dodaję zamiast cukru sól i dałam jeszcze do ciasta suszona natkę pietruszki. Smażymy też tradycyjnie, trochę grubsze niż zwykłe naleśniki :)


Składniki na farsz:

500 g mięsa mielonego z indyka
szpinak świeży
4 pomidory
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
cukinia
papryka czerwona
sól
pieprz
papryka słodka
natka pietruszki
mozzarella kulki
ser żółty




Cebule podsmażam na oleju, dodaję mięso, czosnek i pokrojoną na drobno paprykę i cukinię. Wszystko smażę, jak warzywa i mięso będzie gotowe, to dodaję sparzone pomidory z których wcześniej zdejmuję skórkę, kroje na drobno, trochę słodkiej papryki w proszku, doprawiam, dodaję natkę i na koniec wrzucam, umyty szpinak, oraz pokrojone kulki mozzarelli. Chwilkę jeszcze podsmażam i farsz gotowy. Ser żółty ścieram na tarce. Na blaszkę daję papier do pieczenia i układam naleśniki (na spód dałam dwa), na nie farsz, posypuję startym serem, naleśnik, farsz i starty ser i tak dalej. Wierzch ostatniego naleśnika też posypałam serem i zapiekłam w 180 stopniach jakieś 10 - 15 minut. sparzone pomidory z których wcześniej zdejmuję skórkę, kroje na drobno, trochę słodkiej papryki w proszku, doprawiam, dodaję natkę i na koniec wrzucam, umyty szpinak, oraz pokrojone kulki mozzarelli. Chwilkę jeszcze podsmażam i farsz gotowy. Ser żółty ścieram na tarce. Na blaszkę daję papier do pieczenia i układam naleśniki (na spód dałam dwa), na nie farsz, posypuję startym serem, naleśnik, farsz i starty ser i tak dalej. Wierzch ostatniego naleśnika też posypałam serem i zapiekłam w 180 stopniach jakieś 10 - 15 minut.
myflowersoul
Ciemno tam Obserwuj

Zszywek: 65 · Obserwują ją: 187

Ostatnio dodane:

my heart~ <3. <33 Pastel goth
annkak
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

brzuch EKO oszczędzaj swieczki :D ..... Smoothie - pijesz i chudniesz?

Odkąd mam blender cały czas coś miksuję :) Wszystko się zgadza - duży zastrzyk witaminy i uczucie sytość na dłuższy czas :)
ciasteczko111
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

mój kotek :D żelki :3
sylwiakuklinska
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 299

Ostatnio dodane:

sylwester ktoś używał ? jakie są wasze opinie ?? zdrowe fit koktajle kolejne do kolekcji
gosiaxd69
Obserwuj

Zszywek: 58 · Obserwują ją: 56

Ostatnio dodane:

Uwielbiam!
Przepis ze strony domiwkuchni.pl
500 g twarogu przeciśniętego przez praskę
2 łyżki stopionego masła
3 jajka
150 g mąki
masło, cukier i tarta bułka do polania
sól
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć ze stopionym masłem, dodać szczyptę soli, twaróg, mąkę i dobrze wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i zagnieśc ciasto. Ciasto wyłożyc na oprószony mąką blat, w garnku zagotować osoloną wodę.

Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek grubszy od kciuka i lekko spłaszczyć nożem, po czym pokroić ukośnie na kluseczki.

Wkładać od gotującej się wody i gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Kluseczki podawać z bułką tartą uprażoną w masełku z odrobiną cukru. love *** ...
kubiczpaulina
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 9027 · Obserwują ją: 4560

Ostatnio dodane:

.... #takajestem #smutek #piekne #gucci #tarta #owoce #boho #błękit
Misiaczek15m
New Zeland Obserwuj

Zszywek: 1134 · Obserwują ją: 254

Ostatnio dodane:

serduszko :) Mięciutkie słodkości. ... Domowe batoniki twix Czas przygotowania: 2 godzin Ilość porcji: 6 Składniki 1 łyżka niesolonego masła 1/4 łyżeczki soli 50 szt cukierków toffi 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki śmietany 60 g solonego masła 1/4 szklanki cukru 1 3/4 czekolady Etapy przygotowania Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Formę nasmaruj masłem. Zmiksuj masło z cukrem. W misce wymieszaj mąkę ze solą. Stopniowo wsypuj do masła, przy tym miksując. Nałóż ciasto do formy. Piecz 28 minut. Wyłącz piekarnik, wyjmij formę i odstaw na 10 minut, wybij z formy. Formę wyłóż pergaminem. Wsyp szklankę pokruszonej czekolady do formy i wstaw do piekarnika na 5 minut. Wyrównaj czekoladę. Wstaw ją do zamrażalnika na 5 minut. Toffiki i łyżkę śmietany umieść w misce i wstaw do mikrofalówki na minutę. Mieszaj co 30 sekund. Czekoladę wyjmij z zamrażalnika, polej masą toffi, przyłóż ciasto. Pozostałe Toffi stop w mikrofalówce z łyżką śmietany i nałóż kolejną warstwę na ciasto. Wstaw do lodówki na 20 minut. Pozostałą czekoladę stop w mikrofalówce, odstaw na 5 minut i wylej na warstwę karmelu. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Zdejmij z formy, zdejmiij pergamin i pokrój na batoniki.
strzygulka
Nibylandia Obserwuj

Zszywek: 230 · Obserwują ją: 177

Ostatnio dodane:

.....cudne ..... WESOŁYCH ŚWIĄT ! Die Antwoord - Cookie Thumper