Aniusiaxxd

Ludzie nie zapamiętają tego, co do nich powiesz – ale nigdy nie zapomną tego, jak się dzięki tobie poczuli.
Aniusiaxxd
Moje tablice obserwuje 637 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Warsaw
Szybkie i proste ciasto bez pieczenia czyli 3 BIT

Składniki:
ok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
750 ml mleka
150 g masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1 czekolada do starcia

Najpierw należy zrobić budyń z pomniejszonej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić masło na puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy jednolitą masę.

Na dnie formy ułożyć ciasno herbatniki. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmaku ułożyć kolejną warstwę herbatników lub krakersów. Na to wyłożyć masę budyniowa, następnie przykryć ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru pudru (można dodać trochę fixu lub jak ja łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody). Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Szybkie i proste ciasto bez pieczenia czyli 3 BIT

Składniki:
ok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
750 ml mleka
150 g masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1 czekolada do starcia

Najpierw należy zrobić budyń z pomniejszonej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić masło na puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy jednolitą masę.

Na dnie formy ułożyć ciasno herbatniki. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmaku ułożyć kolejną warstwę herbatników lub krakersów. Na to wyłożyć masę budyniowa, następnie przykryć ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru pudru (można dodać trochę fixu lub jak ja łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody). Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Bardzo marchewkowe placuszki fit .Składniki na dwie porcje (po 4 placki):
2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 20 g
3 średniej wielkości marchewki ok. 200 g
2 jajka rozmiar M
1 łyżeczka oliwy z oliwek
po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy
szczypta soli

150 g jogurt naturalny
1 łyżka świeżego posiekanego koperku (ok. 10 g)


Marchewki zetrzeć na tarce, połączyć z jajkami, przyprawami, mąką i oliwą. Marchewkę nakładać łyżką i lekko formować na patelni na kształt placuszków. Smażyć na minimalnie natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu. Przewrócić na drugą stronę, kiedy placuszek zrobi się lekko złocisty. Placuszki są chrupiące dlatego, że marchewka nie zdąży zmięknąć podczas smażenia. Podawaj z jogurtem wymieszanym z koperkiem. SMACZNEGO! Będziemy potrzebować 5-7 średnich ziemniaków, dwa jajka oraz do doprawienia sól, pieprz i paprykę. Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków (wskazana grubość to około 1 cm).Ubijamy białka i dodajemy sól, pieprz oraz paprykę.Następnie zalewamy pokrojone ziemniaki białkiem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni. Układamy jedną warstwę frytek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ziemniaki przez 7-10 minut, a potem delikatnie wyjmujemy papier i obracamy je. Pieczemy frytki aż do momentu, gdy zyskają ładny, złocistobrązowy kolor (czyli mniej więcej przez kolejne 10 minut). książka vs film