AzjoJaponka

Kultura Japońsko/Chińska,anime,książki,gotowanie,przyroda,muzyka.
AzjoJaponka
Moje tablice obserwuje 214 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Częstochowa
gdzie kupie pomadke jak uzyskać takie włosy? Jak myślicie na jaką okazję taka sukienka? ;) mały krokodyl gdzie takie kupie?
k167424ar
lublin Obserwuj

Zszywek: 55 · Obserwują ją: 523

Ostatnio dodane:

bardzo się cieszę że mogłam sobie we Francji spędzić trochę czasu bo przez to bardzo dużo się nauczyłam jeżeli chodzi o kulturę innych państw po prostu uwielbiam wiosna i lato no to jest mój dzień który uwielbiam lato wiosna i ta buzia radosna #Grafit Natura 2020r
removed-Adrienette
lubuskie Obserwuj

Zszywek: 3844 · Obserwują ją: 787

Ostatnio dodane:

♡♡♡ spódniczka /// ***
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19156 · Obserwują ją: 192681

Ostatnio dodane:

... ... Słodko. Cudo
pacialke828
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 24

Ostatnio dodane:

:)!
Kotaku
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

... ... ...
dziki_kokos
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 75

Ostatnio dodane:

Moja motywacja :D brzuch i sylwetka modelki Alexis Ren  <3 Maia i Rudy
Mela28
Nibylandia Obserwuj

Zszywek: 656 · Obserwują ją: 195

Ostatnio dodane:

... BOZE PRZEPIĘKNE >.< O>O ... warkocz Warkocz francuski
Asiula24h
Jasło Obserwuj

Zszywek: 464 · Obserwują ją: 4521

Ostatnio dodane:

diy babeczki na każdy dzień miesiąca :) ... sposób na brwi
Incompatible
Obserwuj

Zszywek: 463 · Obserwują ją: 1046

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
pwyszynska
Obserwuj

Zszywek: 137 · Obserwują ją: 642

Ostatnio dodane:

... .... ... ....
puciaczek
Żyrardów Obserwuj

Zszywek: 240 · Obserwują ją: 615

Ostatnio dodane:

Wymarzona na studniówkę? :) Polędwiczki w sosie grzybowym – składniki:

/na ok. 6 porcji/

    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
    2 szalotki lub małe cebule
    0,45 kg mrożonych lub świeżych podgrzybków
    100 ml białego wina (opcjonalnie)
    0,9-1 kg polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
    330 g śmietany 18%
    sól, pieprz do smaku
    natka pietruszki


Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki. Cebulę/szalotki obieramy i drobno siekamy. Grzyby oczyszczamy.

Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy masło i posiekaną cebulę lub szalotki. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.

Dodajemy pokrojone grzyby: moje podgrzybki były bardzo duże, dlatego nóżkę posiekałam w półplasterki, a kapelusze w dłuższe, ale bardzo cienkie paseczki. Podsmażamy na dość wysokim ogniu (u mnie 8/9) przez 2-3 minuty. Po tym czasie podlewamy winem i nie zmniejszając temperatury czekamy ok. 2 minut aż ciecz ulegnie redukcji.
Dodajemy pokrojone w cienkie paski polędwiczki. Obsmażamy z każdej strony aż mięso zrobi się szare i miejscami lekko się zarumieni. Zmniejszamy temperaturę na średnią.
Do miseczki ze śmietaną dodajemy kilka łyżek powstałego na patelni sosu. Dokładnie mieszamy i wlewamy.
Dusimy mięso przez 15-20 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Sos powinien się delikatnie gotować.

Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Sos podajemy bezzwłocznie. Fantastycznie smakuje z plackami ziemniaczanymi, szwajcarskim plackiem ziemniaczanym Rösti, ulubionym makaronem  lub kluskami śląskimi lub innymi. Kapuśniaczki z twarogowego ciasta :) 
Ciasto: 420g mąki 15g drożdży 1/5 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki jogurtu greckiego 250g twarogu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru.
Nadzienie: 1 kg kapusty 1 cebula pieczarki 1 łyżka oleju sól, pieprz majeranek. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę.Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Farsz: Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj lekko odciśniętą kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia. Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem.  Piecz w rozgrzanym do temp.180C przez ok. 30 min Irlandzkie ciasto z jabłkami - Wypieki Beaty