BELLAJOLANTA

Kocham i Jestem Kochana!!! Jestem jaka Jestem,taką Mnie Bóg stworzył… Nie dbam o to, co ludzie myślą lub mówią o mnie, wiem kim jestem. /Jonathan Davis/
BELLAJOLANTA
Moje tablice obserwuje 532 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Paris
Słowa są ważne, ale gdy ktoś rzuca słowa na wiatr dostajemy w zamian rozczarowanie, dlatego ważniejsze są czyny; zachowanie Jedna chwila potrafi zmienić nasze życie na zawsze Kluczem do szczęśliwego związku jest umiejętność dobrej komunikacji;porozumiewania się i chęć pogodzenia się NAUCZ SIĘ ŚMIAĆ #instagram
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 4297 · Obserwują ją: 19880

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
mania045
Obserwuj

Zszywek: 3191 · Obserwują ją: 3430

Ostatnio dodane:

,, KISS AND CRY'' jejku dużo by pisać o tym filmie. Piękna historia dodam że na faktach. Film który został mi do teraz w pamięci i jeśli ktoś pyta o dobry film to on przychodzi mi pierwsze do głowy. Poprostu rewelacyjny, porusza do łez musisz to zobaczyć inaczej tego nie poczujesz. Dodam tyle że WARTO! ... Przekąski na Imprezę: TOP 16 Najlepszych Przepisów dla Was ....
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 181 · Obserwują ją: 1329

Ostatnio dodane:

Indywidualny projekt czarnej sukni z kontrafałdami na usztywnieniu fizelinowym <3 Szycie na miarę w Sopsi! #sopsi #sopsifashion #fashion Dziękuję pięknie za nadesłane zdjęcie @agata_geisler <3 Komplet został uszyty na zamówienie <3 #sopsi #sopsifashion #fashion #bridesmaids #druhna #pastel #pink #wedding #czestochowa #częstochowa #ootd #style  #perfect #lookoftheday #look #dream #dress #polishgirl #polskadziewczyna #madeinpoland #design #artist #fashionist #fashionblogger #fashionpost #glamour #classy #cute #girlstuff #stuff Realizacja bluzki oraz spódnicy dla druhny <3 Szycie na miarę w Sopsi! #sopsi #sopsifashion #fashionist  <3 Realizacja bluzki oraz spódnicy dla druhny <3 Szycie na miarę w Sopsi! #sopsi #sopsifashion #fashionist  <3
Truskaweczka_22
Wrocław/Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 9832 · Obserwują ją: 54972

Ostatnio dodane:

Pierwszy raz na Bałtyku .♥️ Sweet dog ♥️ /// ///
Darcia226
Obserwuj

Zszywek: 201 · Obserwują ją: 442

Ostatnio dodane:

Tak to już jest... zgadzam się z tym... ... :<<
jarek2104
Nowy Sącz Obserwuj

Zszywek: 49 · Obserwują go: 127

Ostatnio dodane:

*** .... Miec taka Osobę ...
syleneczka
... Obserwuj

Zszywek: 1597 · Obserwują ją: 1790

Ostatnio dodane:

obrazek z korków po winie , własnoręcznie wykonane ... ... ...
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3596

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
kasiulkab
Tarnów Obserwuj

Zszywek: 864 · Obserwują ją: 4629

Ostatnio dodane:

Pamukkale, Turcja :) ... ...*... xdd
juliaazorek2003
Obserwuj

Zszywek: 6513 · Obserwują ją: 12310

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
xxadrenalinkaxx
Obserwuj

Zszywek: 37 · Obserwują ją: 18

Ostatnio dodane:

*.* ... :)) ...
karola1_88
Obserwuj

Zszywek: 54 · Obserwują ją: 88

Ostatnio dodane:

..... Be.. be that girl ♡☆♡
kasiulka_b96
Tarnów Obserwuj

Zszywek: 277 · Obserwują ją: 444

Ostatnio dodane:

<3<3<3 kochany *.* Piłkareczki łączmy się ❤ ...
asiorek1998
Katowice Obserwuj

Zszywek: 5356 · Obserwują ją: 2260

Ostatnio dodane:

raj dla dzieci;> ... : * ♡♡♡ glitter wall
Paulavi
Łódź Obserwuj

Zszywek: 324 · Obserwują ją: 676

Ostatnio dodane:

/ / Sałatka ..... ***
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19152 · Obserwują ją: 189578

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
asia1339
Białosliwie,... Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Kiedy Bóg miał stwarzać człowieka - 
zapytał o radę aniołów. 
Wtedy po raz pierwszy wśród aniołów powstał rozłam. 
Większość była przeciwna temu pomysłowi. 
Najbardziej radykalnie przeciwko temu pomysłowi 
protestował Anioł Pokoju oraz Anioł Prawdy. 
Bóg zapytał o zdanie Anioła Życzliwości, 
który niewiele mówił, 
ale jak zwykle siedział uśmiechnięty. 
Panie - 
odpowiedział zapytany Anioł Życzliwości, - 
wszystkie anioły maja rację. 
Ale rozważają to tylko ze swojego punktu widzenia. 
Moim zdaniem człowiek, jaki by nie był, 
ma szanse wypełnić w świecie wiele dzieł miłości. 
Dlatego warto dać mu tę szansę. 

/Opowieść talmudystów/ ...
puciaczek
Żyrardów Obserwuj

Zszywek: 240 · Obserwują ją: 615

Ostatnio dodane:

Wymarzona na studniówkę? :) Polędwiczki w sosie grzybowym – składniki:

/na ok. 6 porcji/

    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
    2 szalotki lub małe cebule
    0,45 kg mrożonych lub świeżych podgrzybków
    100 ml białego wina (opcjonalnie)
    0,9-1 kg polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
    330 g śmietany 18%
    sól, pieprz do smaku
    natka pietruszki


Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki. Cebulę/szalotki obieramy i drobno siekamy. Grzyby oczyszczamy.

Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy masło i posiekaną cebulę lub szalotki. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.

Dodajemy pokrojone grzyby: moje podgrzybki były bardzo duże, dlatego nóżkę posiekałam w półplasterki, a kapelusze w dłuższe, ale bardzo cienkie paseczki. Podsmażamy na dość wysokim ogniu (u mnie 8/9) przez 2-3 minuty. Po tym czasie podlewamy winem i nie zmniejszając temperatury czekamy ok. 2 minut aż ciecz ulegnie redukcji.
Dodajemy pokrojone w cienkie paski polędwiczki. Obsmażamy z każdej strony aż mięso zrobi się szare i miejscami lekko się zarumieni. Zmniejszamy temperaturę na średnią.
Do miseczki ze śmietaną dodajemy kilka łyżek powstałego na patelni sosu. Dokładnie mieszamy i wlewamy.
Dusimy mięso przez 15-20 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Sos powinien się delikatnie gotować.

Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Sos podajemy bezzwłocznie. Fantastycznie smakuje z plackami ziemniaczanymi, szwajcarskim plackiem ziemniaczanym Rösti, ulubionym makaronem  lub kluskami śląskimi lub innymi. Kapuśniaczki z twarogowego ciasta :) 
Ciasto: 420g mąki 15g drożdży 1/5 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki jogurtu greckiego 250g twarogu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru.
Nadzienie: 1 kg kapusty 1 cebula pieczarki 1 łyżka oleju sól, pieprz majeranek. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę.Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Farsz: Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj lekko odciśniętą kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia. Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem.  Piecz w rozgrzanym do temp.180C przez ok. 30 min Irlandzkie ciasto z jabłkami - Wypieki Beaty
czaarnulka95
Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 197

Ostatnio dodane:

dobranoc , upojnej nocy :D ajc :* Spotkaliście się z tym? ...;) .
ladyka11031991
Osciecin Obserwuj

Zszywek: 16 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

pink legs pink life New pink
Asiula24h
Jasło Obserwuj

Zszywek: 464 · Obserwują ją: 4488

Ostatnio dodane:

diy babeczki na każdy dzień miesiąca :) ... sposób na brwi
darraj
Around the World. Obserwuj

Zszywek: 1679 · Obserwują ją: 3943

Ostatnio dodane:

Idealna gorąca czekolada ♥ Sos cyganski - swietna sprawa do makaronu, ryzu, pizzy itp. Robie co roku i jest pyszny.
Przepis:
1,5 kg pomidorów
4 duze kolorowe papryki (lub same czerwone) Ja daje zawsze wiecej
1 duza cebula
3 zabki czosnku
1 lyzeczka przyprawy do zup (nie bede reklamowac, kazda sie nada :-)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka papryki mielonej slodkiej lub chili
1 lyzka majeranku
1 lyzka pieprzu ziolowego
2 lyzki cukru
2 lyzki octu
3 lyzki oliwy

Cebule pokroic w talarki i podsmazyc na oliwie. Ja kroje w drobna kostke Dodac pokrojona papryke i pomidory (najlepiej je sparzyc) oraz wszystkie przyprawy. Polecam sos cyganski - swietna sprawa do makaronu, ryzu, pizzy itp. Robie co roku i jest pyszny. Ściągawka jak zrobić idealną sałatkę. Smacznego, łasuchy! :) ,,,
Blondyna694
Trzebiatów Obserwuj

Zszywek: 510 · Obserwują ją: 3169

Ostatnio dodane:

Byle  do wakacji <3 ;3 Takie Smutneee wczoraj byłam na siłowni. Wszystko mnie bóli !!! ale pomimo bólu jestem zadowolona !!!
Rozpunzel
Obserwuj

Zszywek: 9 · Obserwują ją: 151

Ostatnio dodane:

Czy możecie mi coś powiedzieć o tym produkcie lub polecić coś na suche i zniszczone włosy?? like a princess *_* =].. co myślicie? ;}
nataliia_stefanska
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 1146 · Obserwują ją: 1140

Ostatnio dodane:

Umrę.. . . ... ...
kasia_jestem
Obserwuj

Zszywek: 334 · Obserwują ją: 1587

Ostatnio dodane:

... ♡♡♡ Roshe run ♡♡♡
gabubu83
Obserwuj

Zszywek: 390 · Obserwują ją: 399

Ostatnio dodane:

... /*/*/*/ *** *** ...
Salupa123
Obserwuj

Zszywek: 40 · Obserwują ją: 249

Ostatnio dodane:

Jeśli robisz tylko minimum to spodziewaj się minimalnych wyników. Natomiast, jeśli chcesz być najlepszy, to pracuj by być najlepszym. Nic nie dzieję się samo. Ed Sheeran - I See Fire 

Ubóstwiam, kocham, uwielbiam!! <3 ... Czasem lepiej jest zapomnieć o osobie, która cię zdradziła, niż pamiętać najlepsze chwile z nią  spędzone. Większy ból, większe szczęście po przejściach ^^
elmirka78
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 24

Ostatnio dodane:

.... *** mała miska - a kubek gorącej lub ciepłej wody + 1/2 kubka płynu do płukania ust + 1/2 kubka octy spirytusowego. Trzymać 15 - 30 min PYSZNA ZUPA SEROWA Z GRZANKAMI Składniki: -1 litr bulionu -250 g serka topionego (śmietankowego) -2 cebule, pokrojone w kosteczkę -2 ząbki posiekanego czosnku -garść posiekanej pietruszki -garść posiekanej cebuli dymki -sól -biały pieprz Przepis: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą. Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką. Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
madziollek
Obserwuj

Zszywek: 83 · Obserwują ją: 87

Ostatnio dodane:

Kolorowy stół dla dzieci! banki mydlane Zaproszenie nr 725032 dostępne na zaproszenia.eu Fajny pomysł na prezent dla teściowej?
paulapuchciaegipt
Somewhere Obserwuj

Zszywek: 413 · Obserwują ją: 85

Ostatnio dodane:

Co za zmiana ❤️ #perfect_photo
#perfect_morning #hairgoals Madison
vika9452
Brussels, Belgium Obserwuj

Zszywek: 15 · Obserwują ją: 14

Ostatnio dodane:

MYCIE TWARZY WODĄ GAZOWANĄ 

Dlaczego woda gazowana dobrze wpływa na cerę?

1.Ma właściwości odmładzające – zwiększa elastyczność skóry i ją napina
2.Doskonale ją oczyszcza - działa jak delikatny peeling, który usuwa martwy naskórek i bardzo efektywnie oczyszcza pory, pozbywając się zanieczyszczeń i łoju
3.Zawarte w niej składniki doskonale dotleniają komórki skóry
4. Pozbędziesz się opuchlizny i sprawisz, że koloryt będzie wyrównany i pozbawiony przebarwień.
5.Taki zabieg może być stosowany przy wszystkich typach cer

Jak myć twarz?
1. Wymieszaj wodę gazowaną z wodą kranową (lub niegazowaną mineralną) w proporcji 1:1.

2. Zamocz twarz w mieszance na 15 sekund (niektórzy zamaczają twarz na tak długo, na ile starczy im wstrzymany oddech pod wodą).

3. Osusz skórę.

Nie wolno stosować takiego mycia częściej niż 1-2 w tygodniu.

Inną metodą używania wody gazowanej do oczyszczania twarzy, jest zamoczenie w miksturze wacika kosmetycznego i postępowanie tak, jak w przypadku toniku.​ welcome ... a wiec przestan myslec ze nie chcesz ranic innych bo inni tak do Ciebie nie podchodza
roslinka74
Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 9

Ostatnio dodane:

Przystawki kładniki:

1 słoik selera konserwowego,
1 puszka kukurydzy,
200 g żółtego sera- u mnie gouda,
4 plasterki szynki konserwowej,
4 łyżki majonezu,
2 łyżeczki musztardy Dijon Develey,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Żółty ser i plasterki szynki konserwowej kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz odcedzony seler konserwowy. Następnie przygotowujemy sos- mieszamy 4 łyżki majonezu z 2 łyżeczkami musztardy dijon. Taki sos przelewamy do naszej sałatki i mieszamy całość. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą. ... PROZIAKI.

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

ok. 1 szkl. kwaśnego mleka lub kefiru

1/2 łyzki soli

1 łyżka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać resztę składników. Wyrobić dokładnie jednolite ciasto. Następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać za pomocą szklanki okrągłe placki.

Smażyć na suchej patelni, na wolnym ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony.
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 39844

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
PerfekcyjnieNieperfe
Doły, Tarnow, Poland Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

katarzyna8
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 64

Ostatnio dodane:

.:) dokladnie :) haha :D usta usta :*
Alus1997
Obserwuj

Zszywek: 846 · Obserwują ją: 986

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
zauroczonazyciem
Obserwuj

Zszywek: 1060 · Obserwują ją: 397

Ostatnio dodane:

oczko uroczo ^^ ... ...
ziuta11
Obserwuj

Zszywek: 35 · Obserwują ją: 285

Ostatnio dodane:

łapacz snów  mrrr :* zebromania ♧♣ kochane ... :* ♡♡ kolorki ♡♡
rozalka86
Obserwuj

Zszywek: 11 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
demetrioss
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 624

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY