BlackTea

Jestem nastoletnią dziewczyną, która powoli zaczyna pałać miłością do dekorowania i projektowania wnętrz. Uwielbiam oglądać programy o projektowaniu i po prostu kocham patrzeć na pięknie urządzone pokoje oraz meble. Cieszę się, że jestem :).
BlackTea
Moje tablice obserwuje 3695 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Herbaciarnia
... ... Racja Piękny gabinet! .,.
rudaZaba93
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 26

Ostatnio dodane:

fotobudka! najlepsza atrakcja naszego wieczoru kot przytulas jeszcze tylko kilka dni! kot brytyjski, moja Effy ❤️
aafrodziaa
Nowy Sącz Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 12

Naatuusiaa
Obserwuj

Zszywek: 11837 · Obserwują ją: 2799

Ostatnio dodane:

Inspiracja 72 od kamila249 z 9 grudnia - najlepsze stylizacje i ciuszki ... Nude :) <33
Rodzynka1989
Obserwuj

Zszywek: 1156 · Obserwują ją: 5737

Ostatnio dodane:

.... Mydełko domowej roboty takie owoce akceptuje xD walentynki
niepowtarzalna111
.... Obserwuj

Zszywek: 391 · Obserwują ją: 248

Ostatnio dodane:

Wstaw na swoją tablicę jeżeli popierasz! Pomożecie ? Potrzebna motywacja ^^ Zapraszam na mojego instagrama! Znajdziecie tam więcej moich rysunków :D link w komentarzu :3 Fabian :-)
atinim
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 13

Ostatnio dodane:

... metryczka
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8055

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
Wiorumi
Włocławek Obserwuj

Zszywek: 92 · Obserwują ją: 202

Ostatnio dodane:

bruneci Niebiański sernik na zimno.

Składniki na biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
65 g cukru
50 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
kilka kropel niebieskiego barwnika (użyłam real blue Wiltona)

Na sernik:
500 g twarogu sernikowego w wiaderku (użyłam Vitello)
150 ml śmietanki kremówki 30% (łącznie z dekoracją potrzebny będzie kubek 330 ml)
170 g cukru pudru
2 krople niebieskiego barwnika (użyłam real blue Wiltona)
4 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzątku

Dodatkowo:
180 ml kremówki
1 opakowanie śmietanfixu
1 łyżeczka cukru pudru
200 g jeżyn
100- 150 g borówek amerykańskich lub jagód

Dno małej tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę (pszenną i ziemniaczaną) i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec około 20-25 minut.

Upuścić tortownicę na deskę z wysokości około 30 cm (biszkopt pozostanie równy) i wystudzić w temperaturze pokojowej. Oddzielić delikatnie nożykiem biszkopt, ściągnąć papier.

Rant tortownicy umyć i wysmarować cieniutką warstwą oleju (łatwiej wyjąć wtedy sernik) Biszkopt można delikatnie okroić wokół i umieścić w ponownie tortownicy.

W małym kubku z miarką odmierzyć 50 ml wrzątku, od razu wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż się dokładnie rozpuści. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Śmietankę ubić (najlepiej w małym naczyniu). W misce zmiksować twaróg z cukrem pudrem i barwnikiem. Ubijać przez chwilę, by napowietrzyć masę. Dodać bitą śmietanę i jeszcze chwilę ubijać całość.

Biszkopt oprószyć 1 łyżeczką proszku śmietanfixu (zapobiegnie to rozmoknięciu biszkoptu).

Wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować ją z masą sernikową. Wylać na biszkopt, wyrównać.

Na tortownicy zrobić wieczko z folii spożywczej i wstawić do lodówki na czas tężenia (minimum 3 godziny).

Wyjąć z sernik z tortownicy*

Ubić śmietanę z pozostałym śmietanfixem i z cukrem pudrem (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu śietanfixu). Rozsmarować na wierzchu stężałego sernika i rozłożyć obficie owoce.

Podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

* Żeby łatwo wyjąć sernik z formy, można przed dekoracją ogrzać go parą wodną. W niedużym garnku zagotować wodę i spierając tortownicę na brzegach garnka... Ferrero Rocher

Składniki na kwadratową blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm:

na spód: 

dwa białka z dużych jaj
szczypta soli
120 g cukru
2 łyżeczki gorzkiego kakao
50 g zmielonych orzechów laskowych

na krem:

600 ml śmietanki kremówki 30%
200 g nutelli (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dajcie więcej ;)

1 opakowanie „Śnieżki light” (60 g)
3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (używam Gellwe)
50 ml wrzątku

na polewę:

1 tabliczka mlecznej czekolady
50 g nutelli60 ml śmietanki 30%

dodatkowo:

50 g uprażonych orzechów laskowych
pralinki Ferraro Rocher do dekoracji

 
Uwaga: Łącznie potrzebne jest 100 g orzechów laskowych (1 małe opakowanie) z czego połowę użyjemy do przygotowania spodu, a drugą połową posypiemy ciasto z wierzchu. Zaczynamy od uprażenia orzechów w piekarniku, by pozbyć się gorzkich łupinek. Można użyć też orzechów nerkowca (nie trzeba ich prażyć), ale orzechy laskowe dają charakterystyczny dla Ferrero Rocher posmak. Potrzebne będzie również łącznie 660 ml śmietanki kremówki (użyłam dwóch kubków po 330 ml z Mlecznej Doliny) 600 ml śmietanki potrzebne będzie do masy a pozostałe 60ml do polewy.


Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Orzechy w łupinkach wsypać na blaszkę, umieścić w rozgrzanym piekarniku i w ten sposób prażyć około 10 minut. Łupinki orzechów powinny wyraźnie popękać, a same orzechy ładnie się uprażyć na nieco ciemniejszy kolor- gdy to zauważycie należy przesypać orzechy na czystą lnianą ściereczkę i pocierać wszystkie, by pozbyć się gorzkich łupinek. Połowę orzechów zmielić lub rozdrobnić w malakserze, będą potrzebne do przygotowania spodu, drugą połowę pokroić na niezbyt drobne kawałeczki-użyjemy ich po posypania wierzchu.

Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Bazą spodu jest piana bezowa, trzeba trzymać się podstawowych zasad jej przygotowania, by spód się udał- przeczytasz o nich TUTAJ. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać gorzkie kakao króciutko zmiksować, wsypać zmielone orzechy i bardzo delikanie wymieszać szpatułką (możliwie jak najkrócej). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni, umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Paradoksalnie z zewnątrz spód jest nieco jaśniejszy niż w środku). Wyjąć blaszkę z piekarnika, razem... hmmm.
piesek1
Obserwuj

Zszywek: 1157 · Obserwują ją: 895

Ostatnio dodane:

... ,                  ,,,,,,,,,,,,,,, ;;;;;;;;;;;; kkkkkkkkkkkkkkkkkk
stylowa31
Obserwuj

Zszywek: 54 · Obserwują ją: 173

Ostatnio dodane:

Kocham to zdjęcie co to jest?haha;) Wie ktoś może gdzie dostane taki sweter? Super
TruskawkowaCzekolada
:) Obserwuj

Zszywek: 498 · Obserwują ją: 892

Ostatnio dodane:

... ... nnn hahaa świetne :D
patulappl
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 246 · Obserwują ją: 1272

Ostatnio dodane:

L O V E patricandels
Świeca sojowa o zapachu czekoladowego deseru z truskawkami.

Pomysł na walentynki. ... Cześć wszytskim ☺
Chciałabym się czymś z Wami podzielić. 

Chcę obdarowywać światełkiem nadziei, tworzyć atmosferę ciepła i cudownego zapachu. Inspiracją do powstania świec patricandles była natura Tyle książek to magia ✨
draw_dreamer
Obserwuj

Zszywek: 541 · Obserwują ją: 126

Ostatnio dodane:

Ellie Goulding - Love Me Like You Do (Official Video) ... ... ...
nataliakali
Cała Polska Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

Ambicja!! 
zapraszamy na fanpage! KOKTAJL 
-1 banan
– 1 duża gruszka lub zielone jabłko, dostarczy całodniowego,zapotrzebowanie na witaminy i minerały,
– kubek/garść szpinaku,
– kubek/garść sałaty rzymskiej,
– kubek/garść selera naciowego,
– sok z 1 cytryny,
– kubek zimnej wody,
– łyżeczka miodu,
Smacznego Emotikon smile KOKTAJL 
-1 banan
– 1 duża gruszka lub zielone jabłko, dostarczy całodniowego,zapotrzebowanie na witaminy i minerały,
– kubek/garść szpinaku,
– kubek/garść sałaty rzymskiej,
– kubek/garść selera naciowego,
– sok z 1 cytryny,
– kubek zimnej wody,
– łyżeczka miodu,
Smacznego Emotikon smile Szukasz MOTYWACJI?! Zapraszam na naszego FANPAGE: Average Never
blackfire
Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Ciasto kinder pingui Iceówka, znana również jako smerfna wódka :) Składniki: Wersja 1. (u nas najczęściej przyrządzana) 2-3 opakowania cukierków lodowych(około 300 gram powinno ich być) - muszą być OBOWIĄZKOWO niebieskie, inaczej napój nie będzie wyglądał uroczo ;) Osobiście polecam Goplanę - dobry smak, kolor długo się utrzymuje, no i cena jest niewygórowana. 0,5 l spirytusu 0,5 - 0,7 l wody mineralnej niegazowanej Wersja 2. (wersja mojej mamusi) 2-3 opakowania cukierków lodowych 0,5 l wódki szklanka wody Wykonanie: 1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką. Cukierasy się kleją do łyżki, co również sprawia problem, ale bądźmy cierpliwi... 2. Powstały syrop studzimy. 3. Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę. 4. Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :) Pozdrawiam ciepło w pięknie mroźny dzień :* Babeczki Kinder Bueno ♥ Składniki na 12 babeczek: 160 g masła 120 g drobnego cukru do wypieków 165 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady, posiekanej na drobne kawałki ponadto: batoniki kinder bueno do nadziania babeczek (niekoniecznie) + do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać pastę z wanilii, mleko i zmiksować. Do powstałej masy dodać odłożone przesiane suche składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać kawałki czekolady. Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. W środek każdej babeczki wcisnąć kawałek batonika (niekoniecznie). Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Krem z serka kremowego: 2 opakowania serka kremowego philadelhpia (każde opakowanie 200 g) 2 łyżki nutelli W misie miksera umieścić schłodzony serek kremowy dodać nutellę ze słoiczka i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu, nie dłużej. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Krem wycisnąć na babeczki wedle swojej fantazji :-). Na wierzch każdej babeczki położyć kawałek Kinder Bueno, ozdobić zygzakami z nutelli (zygzaki wyciskamy z woreczka lub rękawa z odciętą końcówką). Przechowywać w lodówce. Smacznego :) OMOMOMOM
AlicjaKujawka
Latchorzew Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

lll ...i tak kolejny rozdział i kolejny... ...mój pokój xxx
Nicole9
A po co wam to... Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Miku, Luka, Rin and Len Bastet & Anubis Kroniki rodu Kane- cytat 1 Miku
lightningstrike
Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

pyszne pierogi Polecam!!! SHAKSHUKA Składniki: 2 jajka 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych w puszce 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz oliwa z oliwek Do podania: siekana natka pietruszki siekany szczypiorek siekana ostra, zielona papryczka Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę oraz czosnek, a następnie dodajemy paprykę, pomidory i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu uzyskania gęstego sosu, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Warzywa na patelni odgarniamy za pomocą łyżki i w powstałe miejsca wbijamy jajka, które zetną się w gotującym sosie. Całość możemy przykryć, ale uważajmy aby żółtka się nie ścięły. Podajemy od razu z siekanymi ziołami i ulubionym pieczywem. Przekąska na sylwestra. Kulki z ryżu. Włoskie arancini składniki ( na ok. 15 szt) : - 1,5 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) - duża cebula lub dwie małe - 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego, ew. zwykłej, osolonej wody - 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek - 100 g parmezanu, grana padano lub innego sera w tym rodzaju - jajko -sól, pieprz do smaku, ew. szafran lub curry dla koloru, oregano, ostra papryka itp. nadzienie: - ok. 200 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego) - 3-4 pieczarki - 3/4 szklanki groszku ( z mrożonki lub puszki) - marchewka - 2 pomidory (mogą być z puszki) lub łyżka przecieru - 2 ząbki czosnku - dwie łyżki siekanej natki pietruszki - kieliszek białego wina (niekoniecznie) - łyżka lub dwie siekanej drobno natki pietruszki - sól - pieprz do panierowania - mąka - tarta bułka - 2 jajka do smażenia: - olej Na dużej patelni lub w dużym, szerokim rondlu rozgrzać masło lub oliwę. Na gorącą wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszać aż będzie szklista wtedy dodać ryż. Dolać pół szklanki bulionu lub wody, podgrzewać mieszając aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodać kolejne pół szklanki płynu i dalej mieszając czekać aż się wchłonie, tak samo z ostatnią porcją wywaru i kieliszkiem wina. Całość zajmie ok. 20 minut, ryż w tym czasie powinien całkowicie zmięknąć. Dodać starty na drobnej tarce ser, jajko, świeżo zmielony pieprz, dosolić do smaku, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Grzyby drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Dodać zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek i po krótkiej chwili dorzucić mielone mięso oraz groszek, jeśli z mrożonki. Smażyć aż mięso straci różowy kolor a groszek lekko zmięknie. Ten z puszki dajemy na samym końcu. Dorzucić pokrojone pomidory bez skóry (świeże - bez gniazd nasiennych) i startą na grube wiórki marchewkę. Smażyć ok. 10 - 15 minut by odparował ewentualny płyn. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i dodać natkę pietruszki. Wymieszać i ostudzić. Na dłoń nałożyć łyżkę ryżu, trochę mięsnego farszu, przykryć drugą łyżką ryżu i uformować kulkę. Mniej się klei do dłoni jeśli zwilżamy ręce wodą. Kulki panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Odkładać na duży talerz lub deskę do krojenia. idealna <3
sylawi
Giżycko Obserwuj

Zszywek: 22 · Obserwują ją: 21

Ostatnio dodane:

Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - przepis po kliknięciu w zdjęcie paznokcie klasycznie nogiii <3 Uwielbiam je.... bo, są moje ^_^
kamila360
Bielsko-Biała Obserwuj

Zszywek: 269 · Obserwują ją: 937

Ostatnio dodane:

Ciasto cappuccino Czekoladowe ciasto Cappuccino Składniki (forma o średnicy 20 cm): Ciasto czekoladowe: 3 jajek 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 70 g miękkiego masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 90 g drobnego cukru 70 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cappuccino: 150 g serka mascarpone 150 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 30 g kawy cappuccino czekoladowe w proszku 2 łyżki cukru (do smaku) Masa śmietanowa: 200 g śmietanki 30 % cukier puder (do smaku) cappuccino czekoladowe (do posypania ciasta) Dalsza część przepisu po kliknięciu w zdjęcie ;) Delikatna pianka cappuccino Przepis po kliknięciu w zdjęcie! :) Mississippi Mud Pie ilovebake.pl
magdak93
wroclaw Obserwuj

Zszywek: 108 · Obserwują ją: 176

Ostatnio dodane:

Świetny pomysł na rodzinną kolacje:D ŻYRAFA... Fajny pomysł na roladę ;] bransoletki style makramy
iwona_mich85
Galway Obserwuj

Zszywek: 77 · Obserwują ją: 9

Ostatnio dodane:

od 8 grudnia do 6 stycznia Ciasto ze szpinakiem ! - Szpinaku nie czuć w cieście, za to nadaje mu fantastyczny, naturalny, zielony kolor. Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 ekologiczne jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa i dekoracja: 125 g serka kremowego Philadelphia w temp. pokojowej 3 łyżki masła w temp. pokojowej 2/3 szklanki cukru pudru skórka otarta z 1/4 cytryny pestki granata świeża figa (opcjonalnie) płatki migdałowe Piekarnik nagrzewamy do 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez. Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Blendujemy długo, aby uzyskać jak najgładsze puree. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy puree ze szpinaku i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą i stopniowo dodajemy do masy – cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego o średnicy 20-22 cm – wysmarowanego dowolnym tłuszczem i wysypanego mąką. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 40-50 minut, a najlepiej aż wbity w środek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez 5 minut w piekarniku i wyjmujemy. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki. Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy, aż do rozpuszczenia. Masę chłodzimy w lodówce, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy ciasto okruszkami z czubka. Dekorujemy pestkami granata, figami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy całość w lodówce (ja nie schłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt). PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone. Przepis pochodzi ze stroni poezja smaku:) smacznego Ciasto bez mąki Nigelii SKŁADNIKI: 225 g gorzkiej czekolady 225 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g drobnego cukru 3 jajka 150 g mielonych migdałów 100 g posiekanych orzechów włoskich WYKONANIE: W rondelku, na małym ogniu rozpuścić czekolade i masło.Zdjąć rondel z ognia dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i przestudzić.Mieszając dodawać roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy. Masę przełożyć do wylożonej folią aluminiową ( lub jednorazowej) foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C., przez ok.25-30 min. W przypadku brownie nie ma sensu sprawdzać czy jest upieczone patyczkiem, bo zawsze będzie lepkie w środku, a po upieczeniu nawet na wierzchu. Można podawać z sosem czekoladowym, lodami, tworząc w ten sposób elegancki deser. ***
karolcia26200
... Obserwuj

Zszywek: 11 · Obserwują ją: 192

Ostatnio dodane:

Dzisiejszy spacerek uważamy za udany :) Coś mi tu nie gra czyżbym miał za ciężki tyłek ;p Popołudniowa drzemka :) :):)
Lola1980
Obserwuj

Zszywek: 19 · Obserwują ją: 156

Ostatnio dodane:

zachód słońca zachód słońca zachód słońca tęcza
Paula_1901
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 35

Ostatnio dodane:

Rodzaje kresek :-) ^^ szybkie, latwe i jakie efektowne
kartmel
Obserwuj

Zszywek: 400 · Obserwują ją: 69

Ostatnio dodane:

piękna Piękne istoty "Testament młodości" to mocny film o miłości, wojnie i wspomnieniach, zrealizowany na podstawie pamiętników z okresu I Wojny Światowej autorstwa Very Brittain, stanowiących swoiste świadectwo tamtych wydarzeń z kobiecego punktu widzenia. Jest to bolesna podróż w te i z powrotem - od młodzieńczych marzeń i nadziei na sam skraj rozpaczy - to film o młodej, naiwnej miłości, głupocie wojny i o tym, jak nadać sens najmroczniejszym czasom. Piękny film.
MichPlusz
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 27 · Obserwują ją: 29

Ostatnio dodane:

chce mieć taki płaszczyk jak one <3 (film czekolada) Bransoletki by rozbudzić waszą kreatywność ;) "You have the heart of a chief and the soul of a Dragon." ~Valka <3<3<3 elickie ;)
skosnik
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 12

azu7
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... bombka Gwiazdka z papieru Sernik z ciasteczkami Oreo

Składniki na spód:

-150 g ciasteczek Oreo Lub Neo (razem z nadzieniem)
-2 łyżki masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

-800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia
-250 ml śmietany kremówki 36%
-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
-3 jajka
-2 żółtka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-1 opakowanie ciastek Oreo ok. -150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Krem śmietankowy:

-250 ml śmietany kremówki 36%
-2 łyżki mascarpone*
-1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera. Ubić (trzepaczkami miksera do ubijania białek) do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.

Część kremu śmietankowego posmarować cienką warstwą na schłodzonym serniku. Pozostałą część kremu umieścić w rękawie cukierniczym i na górze sernika wycisnąć rozetki, w każdą wcisnąć mini Oreo. Schłodzić.

* Mascarpone nie jest konieczne. Zamiast niego można usztywnić kremówkę żelatyną, nie jest to jednak konieczne, zwłaszcza jeśli planujemy sernik podać natychmiast po ozdobieniu.

Smacznego! :)
littlemonroe868
Sankt Augustin Obserwuj

Zszywek: 618 · Obserwują ją: 317

Ostatnio dodane:

kitchen ... ... ...
just2005
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Sałatka meksykańska, przepis po kliknięciu na zdjęcie
zebercia
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

... How to spice up your hot chocolate
blondi258
Obserwuj

Zszywek: 222 · Obserwują ją: 278

Ostatnio dodane:

... ... ... cudny ♥♥♥
SzalonaZuziaa
Trójmiasto Obserwuj

Zszywek: 218 · Obserwują ją: 1943

Ostatnio dodane:

: ) dzwon zygmunta.... Takue prawdziwe D-I-V-A