Cataleya89

Cataleya89
Moje tablice obserwuje 18 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Ciasto mleczna kanapka *.*  PRZEPIS  SKŁADNIKI NA BISZKOPT:  6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli  SKŁADNIKI NA MASĘ:  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku   SKŁADNIKI NA POLEWĘ:  140 ml mlecznej czekolady 5 łyżek mleka  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z mokrymi w trzech partiach. Delikatnie przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm ( u mnie silikonowa ), pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z formy i odwracamy, zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwie części.  Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie. Wsypujemy cukry i zagotowujemy. Odstawiamy, owijamy folią i studzimy. Masło lub margarynę o temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy całkowicie ostudzone mleko oraz przesiane mleko w proszku. Cały czas miksujemy, aż masa będzie dokładnie połączona.  Jeden blat biszkoptowy przekładamy do tortownicy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem.  Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w rondelku o grubym dnie na niewielkim ogniu. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia. Następnie wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Kroimy gorącym nożem, aby czekolada nie popękała. Smacznego. :) <3 ... Lekkie, jogurtowe sosy  Sos czosnkowy: 100g jogurtu naturalnego, 1 duży ząbek czosnku szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka oregano opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki   Sos musztardowy: 100g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu   Sos chrzanowy: 100g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka utartego chrzanu szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki cukru   Sos pomidorowy: 100g jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów  Sos czosnkowy - klasyka, pasuje prawie do wszystkiego szczególnie czosnkomaniakom - pamiętajcie, że musi się przegryźć, najlepiej zrobić go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce!  Sos musztardowy - mój absolutny faworyt, idealny do sałatek, szczególnie z kurczakiem! Jeżeli nie macie ziarnistej musztardy akurat w lodówce - możecie użyć normalnej.  Sos pomidorowy - cudowny aromat mojej ukochanej bazylii, fajnie komponuje się z mięsem i warzywami na zimno.  Sos chrzanowy - chyba najbardziej pachnie Wielkanocą, na pewno sprawdzi się zarówno do świątecznego jajka, jak i pieczonego schabu! ... Przepis na domowe KULECZKI RAFAELO! 100g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 100g wiórków kokosowych 100g herbatników 30-40g migdałów lub orzechów laskowych 1. Miękkie masło ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa. 2. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. 3. Odłożyć około 3 łyżki wiórków kokosowych, a resztę dodać do masy, wymieszać. Powstałą masę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 4. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masę kokosową wyjąć z lodówki i dodać herbatniki, wymieszać. 5. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ja nawet robiłam trochę mniejsze). W środek każdej kuleczki włożyć migdał lub orzech laskowy. Następnie kuleczki obtoczyć w odłożonych wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki wstawić do lodówki na parę godzin.
Anita205
Obserwuj

Zszywek: 4774 · Obserwują ją: 122413

Ostatnio dodane:

piernikowy smaczek Domowy makaron Krem budyniowy ...
Fit_healhy
trójmiasto Obserwuj

Zszywek: 58 · Obserwują ją: 780

Ostatnio dodane:

Dlaczego związki bywają chujowe? zapraszam na bloga Stagnacja- jak ją pokonać? Kilka moich metod jak zmotywować się do działania. Może i Wam pomoże? Dlaczego związki zniewalają? Dlaczego warto kochać przyjaciela?
O( tym na blogu, zapraszam przepis na chleb na blogu, Zdrowy orkiszowy wieloziarnisty, polecam!
Yafandes
Obserwuj

Zszywek: 2373 · Obserwują ją: 781

Ostatnio dodane:

... ... <3 kobieta
amilo36d
Obserwuj

Zszywek: 527 · Obserwują ją: 12534

Ostatnio dodane:

Woda różana to najbardziej naturalny kosmetyk jaki znam. W moim domu wykonuje się go od lat. Oczywiście można kupić gotowy, ale po co? Masz róże w ogrodzie to do dzieła <3
Woda różana jest idealna jako tonik do twarzy dla każdego rodzaj cery. Moja skóra jest po tej cudownej kuracji doskonale nawilżona i odprężona. Jest to wynalazek wszechstronny. Nie wiem czy wiecie, ale jak przyjemna jest kąpiel z dodatkiem tej wody? Dodatkowo woda ta ma właściwości napinające skórę.  Cudo <3
Używam jej również jako płukanka do włosów, nadaje im miękkość i piękny zapach.
Przepis na domową wodę różaną jest bardzo prosty, to przepis od lat używany w moim domu:
* Oskub płatki z kilku róż, umyj i wysusz w ręczniku papierowym.
*Przełóż do garnka i zalej wodą destylowaną, tak aby były w pełni przykryte.
*Gotuj 15 min, aż kwiatki staną się przezroczyste a woda zacznie pięknie pachnieć.
*Odstaw do wystygnięcia, następnie przecedź i wlej do pustego pojemnika szczelnie zamykanego.
GOTOWE! <3 Wiadomo, że w dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie życia bez butów, ale czy nie warto wrócić do dawnych zwyczajów i bosą stopą przemierzać świat <3 cudo <3 <3
Syla17
pecna Obserwuj

Zszywek: 979 · Obserwują ją: 1270

Ostatnio dodane:

*** #3 #4 Tort Kinder #tort #kinderczekolada #wypieki Wygodna organizacja mojej kuchni #kuchnja #szuflady Przepis na ciasto czekoladowe. #ciasto  #czekoladowe
roksanka16
Nowhere Obserwuj

Zszywek: 8362 · Obserwują ją: 5970

Ostatnio dodane:

Proste ciasto z truskawkami Tarta z malinami i borówkami Ogrodzenie Plac zabaw
Mala_Cukierenka
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 710 · Obserwują ją: 21501

Ostatnio dodane:

Pyszne ciasto z kremem i truskawkami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
yoxd
W Obserwuj

Zszywek: 2212 · Obserwują ją: 11050

Ostatnio dodane:

hair Uwikłanie - Zygmunt Miłoszewski //audiobook Ziarno Prawdy - Zygmunt Miłoszewski Ksenocyd - Orson Scott Card
kasikaaaa
Obserwuj

Zszywek: 378 · Obserwują ją: 3725

Ostatnio dodane:

Kobieco i skromnie :) Skromnie i pieknie ! piekne :) <3
zoom
SZCZECIN Obserwuj

Zszywek: 2214 · Obserwują ją: 27362

Ostatnio dodane:

Ale jaja Herbata dobra na wszystko JAK SCHUDNĄĆ 5 KG W 3 DNI ;) soczki
kelaii
Koszalin Obserwuj

Zszywek: 2172 · Obserwują ją: 3135

Ostatnio dodane:

Nails - ombre hybryda Lítla Dímun i jej ,,prywatna''chmura Malina króliczek baletnica 45 cm ...
Trzymamtoster
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 401 · Obserwują ją: 5989

Ostatnio dodane:

:D fajne świetne :D wielkanocne wypieki i ozdobny ;3 królik ! :D
elililinka
Kraków, Poland Obserwuj

Zszywek: 1115 · Obserwują ją: 15448

Ostatnio dodane:

Świetne łóżko do pokoju dziecka Łatwy Mega Sernik Jagodowy. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. ... Kokosowe ciasto z jagodami
avversja
Obserwuj

Zszywek: 826 · Obserwują ją: 497

Ostatnio dodane:

perfekcyjnie brwi uwielbiam drobne dodatki, "robią" klimat.. Moja suknia w całej okazałości :) Pierzasta biała choinka /zeszłoroczne DIY
ggiwona
Poznań Obserwuj

Zszywek: 171 · Obserwują ją: 750

Ostatnio dodane:

świąteczne ciasto- wiewiórka ... koszula z koronką Jak zmienić zwykłe w szorty w modne i eleganckie.
mEgAwArIaTkA
Białystok Obserwuj

Zszywek: 1117 · Obserwują ją: 1307

Ostatnio dodane:

Tarta z malinami Pyszne pancake'i z Nutellą. Przepis po kliknięciu na zdjęcie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej przesianej; 2 jajka; 1,5 szklanki mleka; 75 g roztopionego masła; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 czubate łyżki cukru; szczypta soli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypać mąkę przesianą wymieszaną z resztą składników, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni, z obu stron, na lekko złoty kolor. Podawać z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami lub wedle upodobania. Sprawdzony i bardzo polecam :) Naleśniki amerykańskie, przepis wypróbowany, polecam:) ja prażę orzechy i posypuję nimi placuszki. Syrop klonowy - z Lidla:)same mi nie smakują, ale z syropem...kocham:)
Darhena
Zagwiździe Obserwuj

Zszywek: 10443 · Obserwują ją: 53414

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
monika1177
Obserwuj

Zszywek: 373 · Obserwują ją: 2188

Ostatnio dodane:

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką .... włoski Babeczki z piankowymi kapeluszami (hi-hat cupcakes) Składniki na 12 babeczek (standardowy rozmiar papilotek): 90 g gorzkiej czekolady (70% kakao), roztopionej 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 115 g masła, w temperaturze pokojowej 1 i 1/4 szklanki cukru (dałam o połowę mniej) 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1/4 szklanki wody  Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.  Do misy miksera włożyć masło, utrzeć je na puszystą masę, pod koniec ucierania dodając cukier, ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.  Do masy maślanej powoli wmiksowywać czekoladę. Dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać śmietanę, zmiksować. Dodać połowę wymieszanej ze spulchniaczami mąki, wymieszać. Dodać 1/4 szklanki wody, resztę mąki, zmiksować tylko do połączenia składników.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (12 sztuk). Pomiędzy nie rozdzielić ciasto (w każdej papilotce ciasto nie powinno sięgać wyżej niż 3 mm licząc od góry papierka).  Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka Babeczki nie wyrastają mocno, powinny być w miarę płaskie. Wystudzić na kratce. Można również upiec je dzień wcześniej.  Składniki na piankę: 3 duże białka 1 i 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć 1/4 szklanki wody  Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania białek). W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze białka z cukrem, przez równe 12 minut. Temperatura pianki po tym czasie powinna osiągnąć około 70ºC. Jeśli nie posiadacie termometru cukierniczego, nie martwcie się. Jeśli będziecie ubijać białka przez równe 12 minut w kąpieli wodnej, na pewno osiągną wymaganą temperaturę. Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste, co na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Na sam koniec wmiksować ekstrakt.  Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie na babeczki. Na każdą babeczkę można zużyć około 1/2 szklanki piany. Babeczki z pianką włożyć do lodówki, na czas przygotowania czekola...
Lina262
Łódź Obserwuj

Zszywek: 234 · Obserwują ją: 249

Ostatnio dodane:

... xxx Moje :) Idealnie!
Zapraszam na nowy fanpage: facebook/MyStyleIsMyLove
aniakwidzyn
Kwidzyn Obserwuj

Zszywek: 314 · Obserwują ją: 126

Ostatnio dodane:

... ... ... Trochę tropiku w chłodne dni :)
heartcaannotfool
Gdańsk Obserwuj

Zszywek: 2039 · Obserwują ją: 3123

Ostatnio dodane:

rewelaa :> ... #676 #675
paula111111111111
Obserwuj

Zszywek: 29 · Obserwują ją: 209

Ostatnio dodane:

Składniki (na 8 naleśników):
ciasto:
3 jajka
13 dag mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 płaska łyżka kakao
 
nadzienie:
ok.30 dag serka waniliowego
6 dag rodzynek
 
ponadto:
20 dag konfitury brzoskwiniowej lub dżemu
olej do smażenia
 
 
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Dodajemy kolejno sól, cukier, żółtka i ubijamy do białości. Wsiewamy porcjami połowę ilości mąki i mieszamy na małych obrotach. Wlewamy mleko, wsypujemy porcjami pozostałą mąkę i dalej mieszamy. Na końcu wlewamy porcjami wodę. Odlewamy  ½  szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką kakao.
Na rozgrzaną patelnię z  niewielką ilością oleju wylewamy porcję białego ciasta tyle aby uzyskać cienki naleśnik. Na naleśniku  łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski.
Smażymy z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko.
Rodzynki myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Osiąknięte z wody mieszamy z serkiem i smarujemy równomiernie stronę bez pasków. Naleśniki rolujemy tak, aby uzyskać ukośne paski. Konfiturę podgrzewamy i po lekkim ostudzeniu polewamy naleśniki Składniki: (porcja na patelnię o średnicy 28 cm)
4 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
10 dag wędliny
2 pomidory
niecały pęczek szczypiorku
10 dag sera żółtego
3 łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku  ( nie dawałam pieprzu)
 
ponadto:
3 łyżki masła do smażenia
keczup
 
 
Wykonanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. ½ cm. Ewentualnie, delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek również drobno kroimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy sól do smaku, żółtka i dalej ubijamy. Wsiewamy porcjami mąkę stale mieszając mikserem na najmniejszej mocy. Dajemy mleko, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Wylewamy na rozgrzane masło na patelni.
Delikatnie układamy pomidory, posypujemy wędliną, a następnie żółtym serem wymieszanym z oregano i szczypiorkiem. Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na małym ogniu, do ścięcia się jajek i roztopienia  sera  (ok. 15 minut ).
Podczas smażenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku jajka ścięły się. Dzielimy na porcje na patelni. Podajemy polaną keczupem Składniki:

25 dag mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
25 dag miękkiego twarogu
1 żółtko
ok. 1 kg moreli
 

dodatkowo:

1 żółtko + 3 łyżki mleka  lub wody
cukier puder do posypania
 

Wykonanie:

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy dobrze schłodzone masło i dokładnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy twaróg, żółtko i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, składamy dwukrotnie, by powstały 4 warstwy, po czym ponownie rozwałkowujemy i składamy dwukrotnie. Wkładamy do lodówki na 30 - 60 minut. ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Wykrawamy koła o średnicy 8 cm. W połowie ilości wykonanych  placuszków wykrawamy koła o średnicy 5 cm, uzyskując w ten sposób obręcze*.

Na koła układamy połówki wydrelowanych i pozbawionych skórki moreli i nakładamy obręcze tak, aby brzegi obu warstw  pokryły się. Wierzchnią część ciasta smarujemy rozmąconym w mleku lub wodzie żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, zaraz po przestudzeniu. Składniki:

    4 kiwi
    2 białka
    1 cytryna
    0,5 szklanki cukru
    niepełna szklanka wody

Wykonanie:
Owoce obrać ze skórki. Pokroić na cząstki i zmiksować z sokiem cytryny na gładką masę. Wodę zagotować z cukrem. Mieszać i gotować tak długo, aż powstanie syrop cukrowy. Odstawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć mus, syrop i białka. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do pojemnika. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. W czasie mrożenia od czasu do czasu mieszać sorbet by uzyskać jednolitą konsystencję.