Dorienne

Dorienne
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Już wiem co zrobić gdy zostanie mi kilka bananów Ciasto bananowe na maślance z jagodami
SKŁADNIKI

1 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/4 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 dojrzałe banany(puree)
1 szklanka jagód

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Mikserem ubić  masło z cukrem aż będzie lekkie i puszyste, około 2-3 minut. Dodać jajka, maślanke i wanilie, miksowć aż się dobrze połączą. Dodać dobrze rozgniecione banany Wymieszać Stopniowo dodawać  mieszanke mąki przygotowaną wcześniej miksować z małą prędkością
Dodać jagody i delikatnie zamieszać łyżką do połączenia składników
Ciasto podzielić na 4 foremki  Piekarnik rozgrzać 
Piec 30-35 min w temp 170*(w oryginale jest 330*  więc na nasze piekarniki jest to chyba właśnie ok.170*) ;-** SKŁADNIKI

500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie żelatyny deserowej (na 0,5L)
1 opakowanie galaretka wiśniowa

PRZYGOTOWANIE

Krok 1

Przygotowanie : Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier puder i całość podgrzej na wolnym ogniu. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wlej partiami żelatynę do śmietanki cały czas miksując. Wszystko przelej do formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki żeby masa zastygła. Galaretkę rozpuść w 0,4l gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia. W zastygłej masie śmietankowej wytnij foremką kształty serca. W to miejsce wlej galaretkę. Ponownie całość włóż do lodówki żeby galaretka zastygła. Tarta kawowa - na zimno 

Składniki: 
200 g ciasteczek amaretti 
180 g wafelków czekoladowych 
100 g rozpuszczonego masła 
Nadzienie:
250 g serka mascarpone 
400 ml jogurtu naturalnego 
2 łyżki likieru amaretto 
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
4 łyżeczki żelatyny 
bezy do posypania wierzchu 

Forma do tart 24 cm



Ciasteczka i wafelki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy i przekładamy do foremki. Dociskamy do brzegów i dna formy, wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy i studzimy. Do miski wkładamy serek, jogurt, kawę, cukier, likier i miksujemy na gładko. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy pokruszonymi bezami. i Fajnie ;d
bratek84
Obserwuj

Zszywek: 74 · Obserwują ją: 66

Ostatnio dodane:

... Kurczak w mascarpone Pęczak z warzywami Przepisy na 3 koktajle odchudzająco-detoksykujące
Patrycja070
Łódź Obserwuj

Zszywek: 23 · Obserwują ją: 474

Ostatnio dodane:

świąteczne :)) Moja mała przemiana :) Efekty mojej pracy :) :))
Wer_oni_ka98
Szczecin Obserwuj

Zszywek: 49 · Obserwują ją: 398

Ostatnio dodane:

... ... ... Prawda że piękne? - paznokcie
tiulowe
P Obserwuj

Zszywek: 290 · Obserwują ją: 529

Ostatnio dodane:

Lucky Dots 399zł 
SZYTA NA MIARĘ!
Facebook: Lucky dots Facebook: Lucky Dots Szyta pod wymiar, w kilku kolorach, dowolna dlugosc! Facebook: Lucky Dots
Pakamera_pl
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 51987 · Obserwują ją: 12609

Ostatnio dodane:

Wynurzenie Lampa Wisząca BAMBOU NATUREL 35 cm AY 1 CORNFLOWER worek plecak fluo - grey&orange fluo -
SzyjeKolorowo
Lubin Obserwuj

Zszywek: 971 · Obserwują ją: 1942

Ostatnio dodane:

Paluchy z czosnkiem i pietruszką. Obłędne paluchy! Pulchniutkie, drożdżowe ciasto, z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Idealne do szklanki gorącego mleka. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały tak jak nam :) Składniki: 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 szklanka (250 ml letniego mleka) 30 g rozpuszczonego masła masło czosnkowe: 70 g rozpuszczonego masła 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ponadto: 1 jajko+1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Sposób wykonania: Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszać. Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiać ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90 minut. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą. Gdzie znajdę tą sukienkę? Najlepsze babeczki z karmelem i bitą śmietaną <3 przepis po kliknięciu w zdjęcie Jak zrobić płatki śniegu.
karoli
New York City Obserwuj

Zszywek: 12069 · Obserwują ją: 58467

Ostatnio dodane:

... ... ... ...