Ethiophia

Ethiophia
Moje tablice obserwuje 4635 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Kokosowe kuleczki w gorzkiej czekoladzie - przepis O MATKO JAKIE PYSZNE! Jak pralinki rafaello tylko mniej słodkie <3 przepis po kliknięciu w zdjęcie wieszak Plątaninki z koralików. NALEWKA POMARAŃCZOWA
asiapayne
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 2599 · Obserwują ją: 13510

Ostatnio dodane:

xxx xxx xxx xxx
Oliwia_smyk
fjydh Obserwuj

Zszywek: 797 · Obserwują ją: 286

Ostatnio dodane:

*** zakochałam się *.* o jaa! ...
zosia2
Obserwuj

Zszywek: 26 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

zaczynamy... Ćwiczenia ABS na brzuch i nogi ❤️ 8 prostych ćwiczeń, aby uzyskać płaski brzuch i szczupłe nogi ;) A może szukasz klubu fitness dla siebie? Wyszukaj go na FitPlanner i poznaj opinie o klubach fitness w Twojej okolicy lub sama dodaj opinię, jeśli byłaś tam :) ŚLEDZIE GAJOWEGO,
kilogram śledzi matiasów
10 dkg grzybów suszonych
mały koncentrat pomidorowy
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
dwie duże cebule
1/3 szkl. oleju
pieprz
słodka i ostra papryka

Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy 2-3 godziny. Po czym odcedzamy namoczone grzyby i gotujemy je. Po kilkunastu minut wyjmujemy grzyby, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Pokrojone grzyby i cebulę przekładamy na patelnię i smażymy na oleju, pod koniec smażenia doprawiamy wszystko słodką i ostrą papryką oraz pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, majeranek i listki laurowe i smażymy chwilę. Śledzie matiasy kroimy na równe kawałki. W słoiku układamy warstwami sos pomidorowy z grzybami i kawałki śledzia. Wstawiamy zamknięty słoik do lodówki na noc. Następnego dnia wykładam y śledzie na półmisek i podajemy. Jak zrobić świąteczne ozdoby za parę -girlanda
diyjoy
Obserwuj

Zszywek: 11123 · Obserwują ją: 4090

Ostatnio dodane:

coloringpages coloringpages coloringpages coloringpages
Venabell
Coalville Obserwuj

Zszywek: 2074 · Obserwują ją: 1714

Ostatnio dodane:

SUPER POMYSŁ NA ZAPIEKANKĘ gdy np. zostanie wam kurczak z rosołu...Do tego kukurydza, ser, tortilla - zalać sosem beszamelowym i zapiekać do zarumienienia sera :) Budyniowiec czyli najprostsze ciasto bez pieczenia! Zapraszam majorka94.blogspot.com Ciasto „Bounty”- 
czyli wilgotny biszkopt czekoladowo-kokosowy nasączony mlekiem (do którego można dodać np. Malibu), przepyszna masa kokosowa, bardzo podobna do oryginalnej (lecz mniej słodka) i polewa z czekolady <3 Lubicie takie połączenia? To koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Pychota! Dodam jeszcze,że ciasto jest bardzo duże i podzielne, w sam raz na przyjęcia :)

 
Składniki na dużą blachę (około  25 na 32cm):

na biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
125g cukru
100g  mąki
40g kakao
50 g wiórków kokosowych

do nasączenia:
3/4 szkl. mleka + kilka łyżek likieru Malibu (jeśli akurat macie)

na masę kokosową:
3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru+ 1 opakowanie cukru wanilinowego
350g  wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
200g masła

na polewę* :
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 szklanka mleka
2 łyżeczki żelatyny
 

Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę i kakao, wymieszać delikatnie wyłączonym mikserem lub szpatułką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 20-25 minut.  Wyjąć, wystudzić. Nasączyć mlekiem z dodatkiem Malibu (lub bez)- rozprowadzić poncz łyżeczką po całym biszkopcie (może być jeszcze lekko ciepły).

Przygotować masę.  Odłożyć 3/4 szklanki mleka, resztę wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut).Odłożone wcześniej mleko wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym i wlać do gęstej  masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na  biszkopt i wyrównać i schłodzić. Po wystudzeniu można wyrównać masę wałkiem.

Przygotować polewę. *Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia (nie można jej zagotować!). Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić i przelać na schłodzoną masę. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroić nożem macznym w gorącej wodzie i za każdym razem wytartym do sucha.

 

*Rada: Nie trzeba przygotowywać  polewy, można zetrzeć na tarce czekoladę i rozsypać na ciepłej masie kokosowej wazon z cytrynami (ps. Zapraszam na YouTube "kerwetka". Znajdziesz tam DIY i różne ciekawe pomysły)
patka9108
Zamość Obserwuj

Zszywek: 31 · Obserwują ją: 136

Ostatnio dodane:

Sałatka tortellini z kurczakiem i nutą curry...Pyszna!!! Składniki: 2 piersi z kurczaka, 1 opakowanie tortellini, 1 por, 1 duża papryka, 1 puszka kukurydzy, 3-4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmażyć na złotu kolor. Dodać łyżkę jogurtu i posypać sporą ilością curry. Wymieszać i ostudzić. Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Por lekko sparzyć. Zieloną część przekroić na pół i kroić w piórka. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać majonez, łyżkę jogurtu i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na parę godzin, żeby wszystko się ze sobą "przegryzło" Smacznego! coś ślubnego :) upięcie ;) Przekładaniec herbatnikowy Forma 32x21 cm:

400 g prostokątnych herbatników maślanych,
1 l mleka,
3 budynie czekoladowe bez cukru,
600 g śmietany 30% słodkiej,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny
200 g masła

750 ml mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego wlewamy pozostałe mleko w którym wcześniej rozrabiamy proszki budyniowe. Wszystko chwilę gotujemy aż powstanie gęsty budyń. Do gorącego wrzucamy masło (możemy je pokroić w kostkę) i mieszamy aż masło się rozpuści i powstanie aksamitny budyń :). Lekko studzimy. Miksujemy.

Formę (u mnie 32x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy warstwę herbatników - u mnie 5x4 herbatniki (możemy użyć mniejszej blaszki wtedy otrzymamy więcej warstw). Smarujemy budyniem, przykrywamy herbatnikami itd. - u mnie postały 4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlewamy do śmietanki cienkim strumieniem cały czas delikatnie mieszając śmietanę (muszę się przyznać, że żelatynę wlewałam praktycznie gorącą do miksowanej śmietany :D). Śmietankę wykładamy na herbatniki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
rena242
podkarpacie Obserwuj

Zszywek: 15328 · Obserwują ją: 130240

Ostatnio dodane:

BOMBKI Kochani zaczynamy coroczne odliczanie! Składniki

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g kropelek czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
> 6 os.	
> 60 min	
łatwe	
przystępne
Przygotowanie

 Przygotowanie ciasta:
Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę. 
Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
Następnie do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
 
 Białka ubijam na sztywną pianę.
Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. 
 Pieczenie Babki:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
 
 Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Starówka w Warszawie - 1939/2009 r.
agamysz
Obserwuj

Zszywek: 892 · Obserwują ją: 120

Ostatnio dodane:

Jesień Wiśniowa frużelina Mięsiwo w słoiku KREMÓWKA - NAJLEPSZA!
Soulfly
Cały Świat Obserwuj

Zszywek: 6310 · Obserwują ją: 4622

Ostatnio dodane:

hih ... ... piękny
jagna_
Dębica Obserwuj

Zszywek: 12119 · Obserwują ją: 84006

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
agavilla
villamartin Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Mel B 10 minutowy trening brzucha kamizelka rodzinne drzewko. mozaika
flucketta
Obserwuj

Zszywek: 1237 · Obserwują ją: 194

Ostatnio dodane:

Półka stojąca na dokumenty (i nie tylko ;D) Tęczowa babeczka na Halloween - przepis krok po kroku

Famous Halloween Rainbow Party Cake - Recipes and Ideas for Simple Halloween Desserts odchudzające ciastka, czyli coś dla łasuchów na diecie - przepis po kliknięciu na zdjęcie ;) Sernik stracciatella bez pieczenia

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
witch123
Obserwuj

Zszywek: 64 · Obserwują ją: 61

Ostatnio dodane:

easter egg kurki masa solna fajny tył bluzki