Fire

Fire
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Cudeńko! *** Kopytka szpinakowe

Składniki (wystarczyło na obiad dla 2 osób, a potem jeszcze na odsmażenie na patelni:)) :

· ok. 500 – 600 g ziemniaków (ok. 1,20zł)
· mąka pszenna – ile zabierze ciasto (ok. 1zł)
· 200 g mrożonego szpinaku (ok. 2 zł)
· 1 jajko (ok. 0,50zł)

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy. Szpinak rozmrażamy i na patelni lub w rondelku odparowujemy całą wodę. Szpinak i ziemniaki studzimy, a następnie łączymy razem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto dodając na raty pszenną mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby bez większych problemów dało się formować kluski. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczek, który spłaszczamy lekko dłonią, a następnie tępą częścią noża robimy wgłębienia. Odkrawamy pożądanej wielkości kopytka i układamy na blacie.

W dużym garnku zagotowujemy mocno osoloną wodę i na wrzącą wkładamy kopytka. Ja nigdy nie mieszam dopóki kopytka nie wypłyną. Wrzucam powoli, po jednym kopytku i po chwili same wypływają, bez konieczności odrywania ich łyżką od dna. Gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy polane masełkiem. Smacznego! #nails Boskie
DO GÓRY