Gabi_Fashion

Gabi_Fashion
Moje tablice obserwuje 328 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Ptysie z tradycyjnym kremem Kokosowy omlet Ciasto orzechowiec PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Szybki piernik / Quick Gingerbread
mania045
Obserwuj

Zszywek: 2181 · Obserwują ją: 2232

Ostatnio dodane:

Słońce ogrzewa nasze ciała, a #Mango w Tango zdobi nasze #paznokcie! Jak Wam się podoba ten kolorek? Ciasto Caffe latte na zimno #fb #xf Pączki z serków homogenizowanych - Wypieki Beaty #mniam #food czarny zawsze w modzie #moda #styl #modadamska #stylizacja #czerń
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 5384 · Obserwują ją: 34967

Ostatnio dodane:

... fruit cake sony sketch font minal rok zmienilo sie wszystko
sarkaanosssoll
Obserwuj

Zszywek: 31 · Obserwują ją: 1043

Ostatnio dodane:

cudo ❤❤❤ Arii ❤️❤️❤️ 11 days to Christmas ❄️❄️❄️
Truskaweczka_22
Zielona Góra / Obserwuj

Zszywek: 12500 · Obserwują ją: 71004

Ostatnio dodane:

Żyjecie na Zszywce jeszcze ? Udanego tygodnia kochani ! ☕️ Seans na jesienny długi wieczór :) /// ///
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 227 · Obserwują ją: 1730

Ostatnio dodane:

Uszyta bluza dla pupila ❤️ Chcesz również stworzyć taką dla swojego ? Zapraszam na kanał Sopsi na YouTubw Nowy film na YouTube ✂️ More in YouTube ✂️ Nowy film na YouTube ✂️
asiorek1998
Katowice Obserwuj

Zszywek: 5361 · Obserwują ją: 2325

Ostatnio dodane:

Sernik z kajmakiem, czekoladą i orzechami #mniam #sernik Zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami Racuchy drożdżowe z serem Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3698

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
kasiulkab
Tarnów Obserwuj

Zszywek: 864 · Obserwują ją: 4673

Ostatnio dodane:

Pamukkale, Turcja :) ... ...*... xdd
agatkaamorek
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 3

Ostatnio dodane:

BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ 

370 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
2 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
60 g masła, roztopionego
1/2 szklanki jogurtu
1/2 szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystkie składniki przełożyć do miski i za pomocą blendera miksować na jednolitą masę przez ok. 4 min. Formę o wym. 18×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do formy i piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Zostawić w formie do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy pokroić na kawałki. Spalacz tłuszczu - wspomagacz metabolizmu - mocno rozgrzewający koktajl Selerowo-imbirowy. 
3 łodyżki selera naciowego
3 cm imbiru obranego i pokrojonego w plasterki
3/4 szklanki wody mineralnej
szczypta pieprzu mielonego

Seler naciowy umyłam, pokroiłam w drobne kawałki
Imbier obrałam pokroiłam w plasterki
Wszystko wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładko.
Dodałam pieprz i natkę pietruszki, bardzo mocno rozgrzewające .... Składniki:
(na 3-4 szklaneczki)

1 i 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy,
3 liście jarmużu - bez twardej części,
garść szpinaku,
1/2 pęczka natki pietruszki,
1 banan,
1 kiwi,
1 jabłko,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
sok z 1/3 cytryny,
sok z 1/2 limonki

nasiona chia

Wszystkie składniki koktajlu umieścić w dzbanku miksera i zmiksować.
Gotowy koktajl przelać do szklaneczek i posypać nasionkami chia.
Smacznego!
juliaazorek2003
Obserwuj

Zszywek: 6513 · Obserwują ją: 12243

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
polandi
Jelenia Góra Obserwuj

Zszywek: 459 · Obserwują ją: 3371

Ostatnio dodane:

Czarne buty z uszami króliczka Slip on z uszami króliczka Leanna Beżowe buty damskie Calliope Szaro oliwkowe buty mokasyny Callie
koteczka21169
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 226

Ostatnio dodane:

#pyszne #super # domowe #nice #super ^-^ Piękny kubek ......
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19156 · Obserwują ją: 192758

Ostatnio dodane:

... ... Słodko. Cudo
EAoutfits
Poznań Obserwuj

Zszywek: 685 · Obserwują ją: 370

Ostatnio dodane:

I już teraz wiesz co oznacza akronim ZUS Sprawdzone domowe sposoby na gładką skórę bez cellulitu! Mój Plan Treningowy - efekty po 9 miesiacach treningów! Czy koloryzacja niszczy włosy?

Odpowiedź po kliknięciu w zdjęcie ;)