Ganja_

Ganja_
Moje tablice obserwuje 488 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 XXX
KOKOSOWO - BATATOWE KLUSKI KŁADZIONE NA MLEKU


Przepis:

30g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (można zastąpić żytnią lub pszenną pełnoziarnistą)
20g mąki kokosowej 
1 spora łyżka (80g) puree z batata 
1 jajko
1 szklanka (250ml) mleka
sól do smaku
stewia (lub inne słodzidło)


Puree z batata mieszamy z jajkiem, solą i stewią (innym słodzidłem). Dodajemy obie mąki i dokładnie łączymy. Formujemy z masy niewielkie kulki i wrzucamy na gotujące się mleko. Od ponownego zagotowania odczekujemy 3 minuty. Warto co jakiś czas przemieszać kluski, żeby upewnić się czy nie przywierają. Gotowe wlewamy do miseczki. 
Smacznego! KUKURYDZIANY OMLET BANANOWY Z KIWI, BANANEM I DOMOWYM SOSEM CZEKOLADOWYM

Przepis:

40g mąki kukurydzianej
2 jajka
80g banana (1 nieduży)
1 łyżka jogurtu naturalnego
dowolne słodzidło (u mnie stewia)
sól do smaku
aromat arakowy/waniliowy/migdałowy (opcjonalnie, kilka kropel)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
1 czubata łyżeczka kakao naturalnego
płaska łyżeczka miodu
3 łyżeczki wody

Jajka, sól, słodzidło, jogurt, rozgnieciony na papkę banan ( zostawiamy trochę na wierzch) i aromat miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez minutę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i na najwolniejszych obrotach miksera mieszamy do połączenia. Wlewamy ciasto na dobrze rozgrzaną, przetartą tłuszczem patelnię i na wolnym ogniu smażymy z obu stron, pod przykryciem.
W międzyczasie przygotowujemy sos: miód rozpuszczamy w 3 łyżeczkach wody. Dodajemy kakao i mieszamy łyżeczką do uzyskania gładkiego sosu. W zależności od potrzeb czy preferencji regulujemy gęstość sosu wodą lub kakao.
Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy z owocami oraz sosem.
Smacznego! BATATOWY PIANKOWY KREM OWSIANY Z KIWI I MALINAMI


Przepis:

60g płatków owsianych
150ml mleka
150ml wody
80g puree z batata
sól do smaku
dowolne słodzidło
1 białko
1 łyżeczka soku z cytryny
cynamon - do smaku (ilość wedle upodobań)
plastry kiwi
maliny

Wieczorem zalewamy płatki wodą i mlekiem.
Rano przelewamy namoczone płatki do garnuszka, dodajemy sól, słodzidło, cynamon oraz puree z batata i blendujemy wszystko krótko, nie ma potrzeby na gładko. Wstawiamy na wolny ogień. W tym czasie szybko ubijamy białko na sztywną pianę, a następnie zwiększamy gaz i nieustannie, energicznie mieszamy zawartość garnuszka. Gdy krem znacznie zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny. Następnie zestawiamy garnuszek z palnika, dodajemy ubite białko i na najwolniejszych obrotach miksera łączymy z kremem. Przekładamy do miseczki i podajemy z kiwi oraz malinami. Smacznego! BANANOWY PUDDING Z BUŁKI Z DOMOWYM SOSEM CZEKOLADOWYM

Przepis:

1 bułka grahamka
1 jajko
100ml mleka
1 banan (100g)
szczypta soli
dowolne slodzidło (u mnie stewia)
1/2 łyżeczki cynamonu

Sos czekoladowy:
1 czubata łyżeczka (5g) kakao naturalnego
3 łyżeczki wody
1/2-1 łyżeczka miodu
opcjonalnie szczypta cynamonu

Nastawiamy piekarnik na 180°C. W tym czasie kroimy bułkę na kromki. Rozgniatamy 3/4 banana na papkę, dodajemy cynamon, sól i słodzidło - mieszamy. Dodajemy jajko oraz mleko i  roztrzepujemy wszystko razem. Kromki bułki maczamy z obu stron w masie jajecznej i trzymamy kilka minut by wsiąknęły jej jak najwięcej. Układamy w naczyńku żaroodpornym, układamy resztę banana pokrojonego w plastry i zapiekamy 30-35 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos: miód rozpuszczamy w 3 łyżeczkach wody. Dodajemy kakao oraz (opcjonalnie) cynamon i mieszamy łyżeczką do uzyskania gładkiego sosu. W zależności od potrzeb czy preferencji regulujemy gęstość sosu wodą lub kakao.
Gotowy pudding wyjmujemy i po lekkim przestudzeniu polewamy sosem czekoladowym.
Smacznego! CYTRYNOWY PIANKOWY KREM OWSIANY Z NERKOWCAMI I SUSZONĄ FIGĄ


Przepis:

60g płatków owsianych
150ml mleka
150ml wody
skórka otarta z niecałej połówki cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka kropel aromatu cytrynowego
1 białko
sól do smaku
stewia/miód/syrop klonowy/cukier itp.

Dodatkowo:
suszona figa
kilka nerkowców
kostka gorzkiej czekolady

Wieczorem zalewamy płatki wodą i mlekiem oraz dodajemy startą skórkę. Rano przelewamy namoczone płatki do garnuszka, dodajemy sól, słodzidło oraz aromat cytrynowy i blendujemy wszystko krótko, nie ma potrzeby na gładko. Wstawiamy na wolny ogień. W tym czasie szybko ubijamy białko na sztywną pianę, a następnie zwiększamy gaz i nieustannie, energicznie mieszamy zawartość garnuszka. Gdy krem znacznie zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny. Następnie zestawiamy garnuszek z palnika, dodajemy ubite białko i na najwolniejszych obrotach miksera łączymy z kremem. Przekładamy do miseczki i podajemy z dodatkami. Smacznego!

4

54

KUKURYDZIANY OMLET BANANOWY Z KIWI, BANANEM I D...

zAGA
zAGA patrząc na inne Twoje zszywki na tej tablicy stwierdzam, ze jesteś miłośniczką słodkości. :) a ta...

2

18

PIERNIKOWE GOFRY ŻYTNIE Z KREMEM LIMONKOWYM Pr...

nnnx3
nnnx3 A czy te 50g płatków można zastąpić mąką żytnią razową?

12

54

KOKOSOWE DONUTY OWSIANE PODANE Z SERKIEM JAGODO...

paradisedreamer
paradisedreamer o dżizes - muszę zrobić! <3
wdowa111
wdowa111 Pyszne, dzięki za przepis. Robiłam dzisiaj w opiekaczu do mini donatow z biedronki ;) wyszło mi 1...