Gwiolaaa

Gwiolaaa
Moje tablice obserwuje 1 osoba Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Płońsk
składniki 250g masła, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 czubate łyżki kakao zagotować. Dodać 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i przygotowane bakalie (nie trzeba używać bakalii). Przestudzić, dodać 2 szklanki mleka w proszku i wszystko razem wymieszać. Do masy dodajemy 70g ryżu preparowanego i ponownie wszystko mieszamy razem. Gotową masę układać na okrągłym wafelku i przykryć drugim wafelkiem. Pozostawić w lodówce do wystudzenia. Surówka z kapusty pekińskiej.. a nawet dwie Składniki: 1 surówka: ½ małej kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu Sól, pieprz 2 surówka: ½ małej kapusty pekińskiej 1 ogórek wężowy 200g pomidorków cherry 2 garście kiełków brokuła ½ cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ulubionych suszonych ziół (u mnie cebula, koperek, natka pietruszki, bazylia, tymianek, rozmaryn) Sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Główkę kapusty pekińskiej posiekać w wąskie paski. Wsypać po połowie do dwóch misek. Kapustę w obu miskach posolić i chwilkę pougniatać rękoma. Dzięki temu kapust nieco zmięknie i puści sok. Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do jednej miski. Ogórka obrać (lub nie) i pokroić w kostkę, pomidorki pokroić na połówki (jeśli są malutkie) lub ćwiartki. Dodać ogórka, pomidorki i kiełki do drugiej miski. Przygotować sosy. W jednej miseczce wymieszać majonez, jogurt, sól i pieprz. W drugiej wycisnąć sok z cytryny, dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia się soli. Dodać musztardę, wymieszać, powoli dolewać oliwę energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką, ewentualnie widelcem), aż powstanie emulsyjny sos. Dodać pieprz i zioła, wymieszać. Sos majonezowy dodać do 1, a ziołowy do 2 miski. Podawać do obiadu. Smacznego:) kotlet szwajcarski. Przepis po kliknięciu w zdjęcie Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny De volaille według Michela Moran Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 plastry szynki parzonej 4 plastry żółtego sera 4 łyżeczki musztardy 50 g miękkiego masła natka pietruszki (około 1 pełnej łyżki) 1 ząbek czosnku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 jajko szklanka bułki tartej olej + masło do smażenia w proporcji 1:1 Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki i drobno pokrojonym czosnkiem. Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem. Z piersi z kurczaka usunąć błony i chrząstki, umyć i wyciąć cztery kotlety. Wykrojone kotlety włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej (nie ubrudzimy deski, blatu i tłuczka) i delikatnie rozbić. Każdy kotlet posmarować musztardą, na to położyć plaster szynki i sera. Na wierzchu rozłożyć masło z pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Zwinąć w roladki (instrukcja ze zdjęciami TU). De volaille według Michela Moran Roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej z masłem (po pełnej łyżce oleju i masła). Usmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Przesmażone de volaille przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać odrob...