Hollywoood

Hollywoood
Moje tablice obserwuje 266 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
... ... ... ... ...
ZszywkaPL
Profil oficjalny
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 5811 · Obserwują ją: 2908247

Ostatnio dodane:

Pomysły na prezent dla mężczyzny #men #modamęska Materac nawierzchniowy jest doskonałym sposobem na poprawę jakości powierzchni
dirgela
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 2785 · Obserwują ją: 2408

Ostatnio dodane:

Tortilla z kurczakiem Pieczony gyros z kalafiora Na domówce jako pierwsze zniknęły ze stołu, więc szybko przygotowałam dokładkę :) To świetny poczęstunek dla gości, szybki obiad lub kolacja. Makaron zapiekany z kurczakiem gyros
Z ciecierzycą, sosem pomidorowym i ciągnącym serem mozzarella


Często robię to danie ze zwykłym makaronem np. penne, świderki, kokardki (czyli już bez nadziewania muszli).

Składniki
4 - 5 porcji

    250 g filetu z kurczaka
    2 łyżki przyprawy gyros
    oliwa
    250 g makaronu muszle (conchiglioni)
    1 mała cebula
    1 papryka
    1/2 szklanki ciecierzycy (z puszki, słoika lub ugotowanej)
    1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów
    250 g mozzarelli (w kawałku lub startej)


Przygotowanie

    Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w kosteczkę, wymieszać z przyprawą gyros, odłożyć.
    Muszle makaronowe wrzucić na osolony wrzątek i ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj ok. 15 minut). Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z łyżką oliwy, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy do zapiekania.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Na dużą patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zeszklić ją co chwilę mieszając.
    Dodać pokrojoną w małą kosteczkę paprykę i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć warzywa na talerz.
    Na tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oliwy i gdy będzie gorąca włożyć kurczaka. Obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 5 minut.
    Dodać odcedzoną ciecierzycę, wymieszać i podgrzać. Zwiększyć ogień i dodać siekane pomidory z puszki, zagotować.
    Dodać paprykę z cebulą i wymieszać. Gotować przez ok. 3 minuty na większym ogniu.
    Otrzymanym farszem napełnić muszle makaronowe. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zdjąć folię, posypać tartym serem i zapiekać przez 10 minut bez przykrycia.