IzabelaSkwara

IzabelaSkwara
Moje tablice obserwuje 165 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Mini serniczki z czekoladą
Składniki na 12 sztuk:

Spód:
70 g herbatników (użyłam Petit Beurre)
1 kopiata łyżka kakao
20 g roztopionego masła

Masa serowa:
250 g twarożku (zmielonego dwukrotnie)
200 g serka homogenizowanego (użyłam naturalnego ale można śmiało eksperymentować z różnymi smakami)
7-8 łyżek cukru
1 białko
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:
100 g czekolady o zawartości 70% kakao



Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Herbatniki drobno kruszymy, dolewamy masło i mieszamy dokładnie. Wysypujemy do papilotek i ugniatamy łyżeczką.
Twarożek mieszamy z pozostałymi składnikami i napełniamy papilotki pozostawiając 0,5 cm wolnego miejsca na polewę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy 25 min.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wystudzone serniczki. ... Składniki:

-4 jaka,
- ser feta,
- szynka,
- szczypiorek,
- papryka,
- pomidor,
- ser żółty.

Masę jajeczną wylewamy do przygotowanych foremek, na dnie których układamy wybrane składniki.Ja użyłam silikonowych i umieściłam je w formie do muffinek.
Babeczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 stopni.Podajemy ciepłe. Na prawde rewelacyjne .Ja robiłam z ziarnami słonecznika zamiast orzechów.Orzechowiec:

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego 
5 łyżek cukru
250 miękkiego masła lub masła roślinnego

Warstwa orzechowa:

250 g orzechów włoskich
75 g masła
2 łyżki miodu
5 łyżek cukru

Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Ugotować budyń wg przepisu, ale z 3 szklankami mleka. Zostawić do wystygnięcia ( budyniu nie mieszać podczas studzenia , bo wtedy zrobi się rzadki i nie wyjdzie jak trzeba ).

Miękkie masło utrzeć, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Zmiksować całość na pulchną masę.

Formę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć do blaszki, wyrównać ( np.szklanką bez ucha ) i upiec w temp. 180°C około 10 minut. Zostawić do ostudzenia.

Masło ( 75 g ) z cukrem i miodem gotować do momentu , aż rozpuści się cukier. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilkę.

Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyrównać i nałożyć na nią warstwę orzechowa.Wstawić do piekarnika również na 10 minut w 180°C.

Gotowe placki przełożyć masą budyniową, górę oczywiście przykryć plackiem z orzechami.
Wstawić ciasto do lodówki co najmniej na dobę, choć najlepsze jest po dwóch dniach. Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną Rezept | Dr. Oetker
Składniki (w przybliżeniu 16 porcji )

do przepisu Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną
Masa makowa:

150 g maku
100 g cukru
25 g miodu
15 g masła

Składniki:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 % tł.
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki rumu
50 g orzechów włoskich
1 opak. biszkoptów podłużnych

Do dekoracji:

100 g migdałów (płatków)


Sposób przygotowania:

Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć biszkoptami i skropić je jedną łyżką rumu. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia.

Do miski włożyć serek mascarpone, dodać ostudzoną masę makową, cukier puder, 3 łyżki rumu, posiekane drobno orzechy. Całość zmiksować. Do drugiej miski wlać mocno schłodzoną śmietankę i ubić ją na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej. Wsypać Żelatynę – fix deserową, krótko ją miksować, następnie przelać ją do ubitej śmietanki i razem wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie dodać ją do masy serkowo-makowej i krótko miksować na małych obrotach. Na biszkopty wyłożyć masę i wyrównać.

Dekorowanie:

Wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.