Joaaska

Joaaska
Moje tablice obserwuje 21 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Eindhoven
Cala prawda .....plaski brzuch Pomysły na drugie śniadanie :) Jelly shots czyli niegrzeczne galaretkiSkładniki:  galaretki Winiary - Blue Curacao, Pink Margarita, Pina Colada, Mojito 250 ml wódki (najlepiej smakowej) torebka żelatyny Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu. Do każdej z nich dodaję po łyżeczce żelatyny i mieszam aż wszystko ładnie się roztopi. Gdy galaretki troszkę ostygną dodajemy do każdej z nich alkohol. Wychodzi po 1/4 szklanki na każdy kolor. Jako pojemników do zrobienia galaretek użyłam jednorazowych kieliszków (plastikowych). Możemy różnie łączyć kolory ale pamiętajmy aby każda warstwa dobrze się "zcięła" przed nałożeniem kolejnej. W innym przypadku możemy stworzyć nieco inny aczkolwiek jednolity kolor ;) Udanej zabawy przy tworzeniu! :) Ps. Wyjmowanie galaretek: pojemnik z galaretką zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie, po tej czynności galaretka sama powinna odejść od brzegów Domowe sposoby na ukąszenia komarów

26 maja 2014 13:37 | Skomentuj (1) Pączki pieczone z budyniem

Składniki: (11-15 sztuk, w zależności od wielkości)

Ciasto:
7g suchych drożdży,
1 szklanka ciepłego mleka(250ml),
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
1/4 szklanki cukru,
2 łyżki roztopionego masła (ok.45 g przed roztopieniem),
1 jajko.

Ponadto:
budyń waniliowy z cukrem,
cukier puder.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z cukrem i jajkiem. Drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Mąkę odgarnąć na boki i do środka wlać rozpuszczone drożdże. Okrężnymi ruchami połączyć składniki. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę posypać lekko mąką, położyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce. 
Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu. Lekko ostudzić.
Są dwa sposoby na lepienie pączków:
1. Oprószyć mąką blat i rozwałkować ciasto na grubość 1-1,3cm. Szklanką o średnicy ok.7cm wycinać pączki. Na każde koło nałożyć po łyżeczce budyniu. Zlepić i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem.
2. Urywać po kawałku ciasta. Na dłoni spłaszczyć, nałożyć po 1 lub dwie łyżeczki budyniu i zlepić - ja skorzystałam z tej opcji. Ciasto urywałam na oko. Trzeba pamiętać, że ciasto się klei i trzeba mieć ręce oprószone mąką. Pączki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem.

Zostawiać odstępy, ponieważ pączki jeszcze wyrosną. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 13-19minut - to zależy od wielkości pączków. Ja swoje piekłam 19minut. Ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.