Justina00

Justina00
Moje tablice obserwuje 31 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
... Składniki (na 4 porcje): - 20 dużych muszli makaronowych nadzienie: - 2 szalotki - 50 g wędzonej szynki - 250 g pieczarek - 250 g fety - 3 łyżki natki pietruszki - 2-3 łyżki masła sos pomidorowy: - 2 puszki pomidorów krojonych - 2 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka bazylii - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki cukru - odrobina pieprzu - ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Przygotowanie farszu: szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki. Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić. Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie sosu: wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut. Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy. Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut. Dorsz w płatkach migdałowych z ryżem i zielonymi warzywami spód: 70 g mąki pszennej 15 g otrębów pszennych  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 żółtko 40 g jogurtu naturalnego 15 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na wypełnienie: 150 g piersi z kurczaka 1 kula mozzarelli (120g) 70 ml jogurtu naturalnego 1 jajo + białko z jaja zużytego do spodu 1 łyżka oregano 1/2 brokuły  1/2 papryki  1 łyżeczka sproszkowanego chili  Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem). Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie (22cm) i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach, następnie studzimy (można wyjąć z formy na ten czas) Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na suchej patelni wcześniej doprawiając go solą i chili, a gdy będzie już gotowy wsypujemy kawałeczki na ostudzony spód tarty. Paprykę kroimy w kosteczkę. Brokuł obgotowujemy w osolonej wodzie lub na parze. Mozzarellę utrzeć na największych oczkach tarki lub bardzo drobno poszatkować i w misce połączyć z resztą jogurtu, jajkiem oraz oregano (około 1 łyżeczki). Całością zalać kurczaka, brokuł, paprykę i rozprowadzić równo łyżką.Po wierzchu można posypać całość solą ziołową i/lub innymi ziołami. Piec w 180 stopniach ok 35 minut. Razowa tarta z kurczakiem, fetą i szpinakiem