JustynaWrona

heh... nie koniecznie życiorys ale to tez jest fajne ;) Wszyscy mają Mambę, lecz nie ja, nie należę do drużyny Actimela, nie dodaję skrzydeł, nie znam Goździkowej,ze mną Ci się nie upiecze, nie zapewniam uczucia komfortu, dzięki mnie nie dostaniesz zniżk
JustynaWrona
Moje tablice obserwuje 67 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Krynica
Z MUSEM Składniki Spód Oreo 150 g ciasteczek Oreo 4 łyżki masła Ciasto czekoladowe 125 g masła 200 g czekolady deserowej 1/3 szklanki kakao 50 ml alkoholu (likieru, brandy lub soku pomarańczowego) 60 ml wody 5 jajek (w temp. pokojowej) 125 g drobnego cukru 1/4 szklanki mąki Mus malinowy 400 g malin (mrożonych lub świeżych) 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny w proszku (nie może być żelatyna fix) 250 g śmietanki 30% (zimnej) 5 łyżek cukru pudru Polewa czekoladowa 2 łyżeczki żelatyny w proszku + 3 łyżki wody 40 ml wody 60 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Dodaj notatkę Przygotowanie Spód Oreo Ciasteczka rozmiksować w melakserze lub rozdrabniaczu (ewentualnie rozbić tłuczkiem w zamkniętym woreczku). Dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spód wysypać ciasteczka i dokładnie je uklepać. Ciasto czekoladowe Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę, jednocześnie starajmy się nie podgrzewać za bardzo masy. Od razu odstawić z ognia, ostudzić. Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą i jasną masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę drobnego cukru cały czas cierpliwie ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec, w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić. Mus malinowy Maliny zgrubnie rozdrobnić blenderem lub rozgnieść widelcem (chodzi o to aby maliny się rozpadły), wymieszać z cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (ok. 7 minut), a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek malin i wymieszać, następnie wymieszać z resztą mal... Sernik nowojorski Marthy Stewart- boski! Spód: tortownica 26 cm średnicy - 550 g ciastek zbożowych typu digestive albo herbatników - 170 g masła roztopionego - 1-2 łyżki wody. Ciasta/herbatniki zmielić, dodać roztopione i schłodzone masło. Jeśli spód będzie za suchy, to należy dodać trochę wody. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą albo kaszą manną. Wykładamy zmielone ciastka: spód oraz boki. Wkładamy do lodówki , aby się schłodziło. Masa serowa: składniki o pokojowej temperaturze. - 1.5 kg serka kremowego typu philadephia : u mnie naturalny serek kremowy "Twój smak" i jakiś z Turku. - 5 jajek - 1/3 szklanki mąki - 1 budyń waniliowy - 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% - 1 i 1/2 szklanki cukru drobnego - 1 cukier waniliowy albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + dla chętnych, w oryginale tego nie ma ... krem ze śmietany na wierzchu - 400 g kwaśnej śmietany - 50 g cukru pudru Ser zmiksować przez ok. 2 minuty. Dodać cukier zwykły i waniliowy albo ekstrakt: partiami dodajemy i miksujemy na niskich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia składników. Teraz dodać śmietanę i wymieszać. Jajka rozbełtać i dodawać do masy . Miksować na małym obrotach albo mieszać za pomocą łyżki - tylko do połączenia składników. Masę serową wylać do tortownicy ze spodem. Tortownicę wkładamy do większego naczynia i wypełniamy wodą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Sernik przykryć folią aluminiową. Pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy folię i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C- zależnie od piekarnika, jeśli za bardzo przypieka, najlepiej zmniejszyć do 140. Pieczemy ok. 60-65 minut. Gotowy sernik będzie miał sprężystą masę, ale ścięty wierzch. Wyciągamy i studzimy 10 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Po 10 minutach studzenia sernika smarujemy go śmietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 10 minut - już bez naczynia z wodą. Po tym czasie sernik wyciągamy. Gotowe. Teraz należy go studzić przez co najmniej 6 godzina albo najlepiej całą noc. Schłodzony sernik wyciągnąć z tortownicy - pędzelkiem otrzepać boki z nadmiaru bułki tartej albo kaszki pomysłowe rozwiązania *** Sposób na garderobę bez osobnego pomieszczenia
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY