Kecil

Kecil
Moje tablice obserwuje 1359 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Szczytna
... ,,, Tygrysy <3 cute. zjadłabym <3
k167424ar
lublin Obserwuj

Zszywek: 48 · Obserwują ją: 410

Ostatnio dodane:

Włochy Natura Maja.
AU. ja kw Lubie podróżować i fotografować. Biorę udziały w konkursach fotograficznych.
Jestem osobą niepęnosprawną, ale zawsze się tym nie przejmowałam. Moje życie nie jest łatwe, bo inni mi dokuczali
U mnie na zszywce będzie dużo zdjęć z wyjazdów
Na pewno będa ładne to zdjęcia.
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 4708 · Obserwują ją: 23132

Ostatnio dodane:

ideas para decorar escritorio ... CURB zrobić samemu kalendarz adwentowy
ShoShelley
Kęty Obserwuj

Zszywek: 72 · Obserwują ją: 111

Ostatnio dodane:

Lampa stojąca ARUBA doskonale odnajdzie się zarówno w klasycznych jak i nowoczesnych wnętrzach. Przyciąga uwagę swoją niebanalną formą stelaża, która wyglądem przypomina statyw aparatu fotograficznego. Jest doskonałym rozwiązaniem dla pomieszczeń w których cenione są nietuzinkowe kształty. cytaty Co mówi o Was sposób w jaki sie przytulacie? Fajna ozdoba można samemu taką zrobić :)
nowakowa_99
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

początki ćwiczeń !coraz lepiej . brak motywacji troszkę !! ta fałdka :((( jest okropna.. czy to mi się jakoś ustabilizuje ? co sądzicie o tym ?
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 192 · Obserwują ją: 1357

Ostatnio dodane:

Realizacja sukni wieczorowej Realizacja sukni wieczorowej w odcieniu beżowym z chabrowymi aplikacjami Czas pokazać moją prace od podszewki Indywidualny projekt sukni wieczorowej w odcieniu beżowym z chabrowymi aplikacjami
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3596

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
irminaaaaa
gorazdze Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 100

Ostatnio dodane:

...
PatrycjaXD
Obserwuj

Zszywek: 539 · Obserwują ją: 1604

Ostatnio dodane:

... ... ... ,,,,
Aniusiaxxd
Warsaw Obserwuj

Zszywek: 682 · Obserwują ją: 637

Ostatnio dodane:

Szybkie i proste ciasto bez pieczenia czyli 3 BIT

Składniki:
ok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
750 ml mleka
150 g masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1 czekolada do starcia

Najpierw należy zrobić budyń z pomniejszonej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić masło na puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy jednolitą masę.

Na dnie formy ułożyć ciasno herbatniki. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmaku ułożyć kolejną warstwę herbatników lub krakersów. Na to wyłożyć masę budyniowa, następnie przykryć ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru pudru (można dodać trochę fixu lub jak ja łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody). Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Szybkie i proste ciasto bez pieczenia czyli 3 BIT

Składniki:
ok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
750 ml mleka
150 g masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1 czekolada do starcia

Najpierw należy zrobić budyń z pomniejszonej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić masło na puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy jednolitą masę.

Na dnie formy ułożyć ciasno herbatniki. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmaku ułożyć kolejną warstwę herbatników lub krakersów. Na to wyłożyć masę budyniowa, następnie przykryć ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru pudru (można dodać trochę fixu lub jak ja łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody). Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Bardzo marchewkowe placuszki fit .Składniki na dwie porcje (po 4 placki):
2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 20 g
3 średniej wielkości marchewki ok. 200 g
2 jajka rozmiar M
1 łyżeczka oliwy z oliwek
po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy
szczypta soli

150 g jogurt naturalny
1 łyżka świeżego posiekanego koperku (ok. 10 g)


Marchewki zetrzeć na tarce, połączyć z jajkami, przyprawami, mąką i oliwą. Marchewkę nakładać łyżką i lekko formować na patelni na kształt placuszków. Smażyć na minimalnie natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu. Przewrócić na drugą stronę, kiedy placuszek zrobi się lekko złocisty. Placuszki są chrupiące dlatego, że marchewka nie zdąży zmięknąć podczas smażenia. Podawaj z jogurtem wymieszanym z koperkiem. SMACZNEGO! Będziemy potrzebować 5-7 średnich ziemniaków, dwa jajka oraz do doprawienia sól, pieprz i paprykę. Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków (wskazana grubość to około 1 cm).Ubijamy białka i dodajemy sól, pieprz oraz paprykę.Następnie zalewamy pokrojone ziemniaki białkiem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni. Układamy jedną warstwę frytek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ziemniaki przez 7-10 minut, a potem delikatnie wyjmujemy papier i obracamy je. Pieczemy frytki aż do momentu, gdy zyskają ładny, złocistobrązowy kolor (czyli mniej więcej przez kolejne 10 minut).
LilyIngridSolVillemo
Someair Obserwuj

Zszywek: 2139 · Obserwują ją: 5937

Ostatnio dodane:

Iniemamocni! >.< Huuuug piąteczka
matamaya
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

Pyszna salatka idealna do grillowanego mięsa... pomidory kukurydza ciemne oliwki dymka kilka listków sałaty masłowej dressing: b. duży pęczek pietruszki sok z cytryny mały ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy extra vergine sól, pieprz domowe malibu: - 200 g wiórków kokosowych - 250 ml spirytusu - 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego - 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego niesłodzonego Wiórki wsypujemy do słoika, zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Po tym czasie odsączamy alkohol przez gazę. Oba rodzaje mleka mieszamy i dodajemy odsączony spirytus. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki. Ja zrobiłam w mniejszej ilości – grunt, żeby proporcje się zgadzały. domowy advocat: - 5 żółtek - 250 g cukru pudru - 1/2 puszki (265 g) mleka skondensowanego niesłodzonego - 250 ml spirytusu Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stale miksując dodajemy mleko. Na koniec wlewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do butelek. Uwaga – ajerkoniak bardzo(!) gęstnieje. Nie zróbicie tego błędu co ja – wlejcie go do butelek o szerszych szyjkach. Z tych, które są na zdjęciu wylanie go jest niemal niemożliwe ;) domowy baileys: - puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego - 0,5 litra wódki - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka wrzątku Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2,5 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy mleko będzie zimne, puszkę otwieramy, mleko przekładamy do większego naczynia. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Na koniec pomału dodajemy wódkę i całość łączymy razem. Przelewamy do butelki. domowa kukułkówka: - 200 g kukułek - 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego - 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego - 250 ml wódki Mleko wymieszać w rondelku i wstawić na niewielki ogień. Wrzucić cukierki i stale mieszając czekać aż się rozpuszczą (zajmie to dłuższą chwilę, ale nie można odejść od garnka, bo cukierki przykleją się do dna!). Gdy masa będzie jednolita odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy kukułkowej dodajemy wódkę. Mieszamy łyżką. Przelewamy do butelki. Uwaga! Wszystkie alkohole należy odstawić na kilka dni do przegryzienia się! Miętowy sernik Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt: * 2 jajka * 1/4 szklanki cukru * 1 łyżka cukru waniliowego .... Więcej po kliknięciu w zdjęcie. seromak Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 125 g masła, schłodzonego 1 żółtko Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę (składniki można również zmiksować w malakserze). Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do lekkiego zezłocenia. Składniki na masę makową: 4 i 2/3 szklanki maku (suchego) 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków 100 g rodzynków 100 g orzechów włoskich, posiekanych 4 jajka, białka i żóltka oddzielnie 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. /Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać zmielony mak, bakalie, ekstrakt z migdałów, bułkę tartą, wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by białka nie opadły lub nie podeszły wodą). Składniki na masę serową: 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 150 g masła, w temperaturze pokojowej 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepsza z domowego przepisu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać po łyżce ser, dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej. Wykonanie Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową. Piec przez około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały). Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najl...
OMM
Wadowice Obserwuj

Zszywek: 18 · Obserwują ją: 63

Ostatnio dodane:

Chavvot Hauru <3 The Hanging Tree’ James Newton Howard ft. Jennifer Lawrence (Audio) <3
GabiGams
Kraków Obserwuj

Zszywek: 524 · Obserwują ją: 364

Ostatnio dodane:

Wlilliam Shakespeare - ,,Hamlet"
Była to jedna z lektur, którą pochłonęłam w jeden dzień. Prawdy, wygłaszane przez bohaterów są ponadczasowe. Genialne <3 ! 21 pilots oczywiście <3 Choć moje serce zdobyli dopiero po nowym albumie :P Moja pierwsza mandala wykonana markerami z Ikei. Pomysł 100% mój ^.^
Chcecie pooglądać więcej moich prac? Wpadajcie na blaqart.blogspot.com Ciasteczka Twix
meliska020507
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 7

Ostatnio dodane:

magia tapety mój styl krokodyl w Miami
XkochanaX
Obserwuj

Zszywek: 16 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... ... >>> #jewell
Rita243
Obserwuj

Zszywek: 1027 · Obserwują ją: 156

Ostatnio dodane:

--- Nie oceniaj... #look #black #gold ...
RadioactivePanda
Internet Obserwuj

Zszywek: 3290 · Obserwują ją: 7477

Ostatnio dodane:

Wspaniały! .♡. ;;; róże z truskawek
Werba
warszsawa Obserwuj

Zszywek: 46 · Obserwują ją: 15

Ostatnio dodane:

kokkardki tututut VMVMV... lelele
Kitsune_
B-B Obserwuj

Zszywek: 538 · Obserwują ją: 2817

Ostatnio dodane:

.♥. .♥. .♥. .♥.
Koux3
Gliwice Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 32

Ostatnio dodane:

=^.^= Kuroko ♥ na zdrowie xD ojejju x3
dudek23
blablablabla Obserwuj

Zszywek: 6200 · Obserwują ją: 6040

Ostatnio dodane:

:))) outfit *** ///
zeusbo
Słubice, Poland Obserwuj

Zszywek: 477 · Obserwują go: 401

Ostatnio dodane:

Zupa gulaszowa.
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego (chude)
1 cebula
1 papryka czerwona
3 ziemniaki
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ogórki konserwowe
0,8 litra bulionu
1,5 łyżeczki słodkiej papryki 
pieprz czarny w młynku
szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku (Kamis)
szczypta tymianku 
sól
olej
 
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso  lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku. wiązanie krawatu Magdalena Wojciechowska, Nieskończoność M.YŚLI Paulina Hofman
sandrunia133
Kraków Obserwuj

Zszywek: 62 · Obserwują ją: 128

Ostatnio dodane:

Zdrowe frytki Zdrowe frytki 2 średnie ziemniaki 1 łyżka jogurtu naturalnego dużo przypraw (bazylia, oregano, czosnek, pieprz, papryka) Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Gnieciemy/tłuczemy razem z jogurtem i przyprawami. Za pomocą tutki wyduszamy zgrabne frytki (ja nie posiadałam i formowałam ręcznie) Pieczemy przez 30min w piekarniku nagrzanym do 180stopni. 10min przed końcem przewracamy na drugą stronę. Pyszny zdrowy OBIAD!!! Bądź fit!!! 30g płatków owsianych, jajko, łyżka mąki, 1/4 szkl mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól/pieprz/zioła, kawałek sera, trochę mrożonego szpinaku. Jajko, płatki, mleko, mąkę, proszek, przyprawy wymieszać, dodać rozmrożony szpinak i potarty ser. Ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron. hejoo Motywatorki , jak tam u Was z jedzeniem i treningiem ??:) u mnie dziś tak plus siłownia :)) a Wy ?pisać , chwalić się a nie cicho siedzicie :))
Buziaki !! dziś Zupka po treningu i śmigamy na uczelnie, kolokwium z Angielskiego , trzymajcie kciuki :)) A jak u Was ? co dziś jecie ? może podsuniecie myśl co zrobić na kolacje ???:))
oliwek
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

Mój Brązowy Medal mistrzostw Polski w jeździe na koniach czystej krwi arabskiej w konkurencji Polski strój historyczny kat junior. sowa Sowa, owl. koń, horse kanapka west
Vubu_PL
. Obserwuj

Zszywek: 859 · Obserwują ją: 920

Ostatnio dodane:

Na naszym FB pobierz rabat na zakupy!
Kliknij w zdjęcie by przejść do sklepu.
Czarna sukienka w kwiatki z siatką. Na naszym FB pobierz rabat na zakupy!
Kliknij w zdjęcie by przejść do sklepu.
Oliwkowa tunika z suwakiem. Na naszym FB pobierz rabat na zakupy!
Kliknij w zdjęcie by przejść do sklepu.
Żakardowa, rozkloszowana sukienka. Na naszym FB pobierz rabat na zakupy!
Kliknij w zdjęcie by przejść do sklepu.
Czerwona, ocieplana sukienka z kołnierzem.
asiuncia91
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

"farba w piance nr 750 pralina. schwarzkopfe" ?wietny kolor oczy carycy
Składniki na ciasto jasne:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 żółtek

- 2 jajka

- 6 łyżek cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na krem budyniowy:

- 1 i 3/4 szklanki mleka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- kostka masła

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki ( agrestowe )

- opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )

- polewa czekoladowa

- posiekane orzechy do posypania

 

Do na sączenia biszkoptów:

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

- 1/2 szklanki wrzątku

- 1 łyżeczka cukru

 

Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.

Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.

Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim mas
kaaterinaa
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

Kubek na gorącą kawe :) Kapcie dla Niego na chłodne wieczory przy laptopie :) ... air
KiCiaEdiego
Obserwuj

Zszywek: 9 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Platformy Złotka z ćwiekami Platformy z kokardą Kokardka i korona :)
darunia26
Obserwuj

Zszywek: 18 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

omomom jakie piękne &lt;3 Walczymy o płaski wyrzeźbiony brzuszek. Zachęcam do podjęcia wyzwania, jednak nie zapominajcie dodać jakiegoś kardio ;) look-for-solutions-not-excuses.blogspot.com ... sowy :D
dziobak
Biały Bór Obserwuj

Zszywek: 2205 · Obserwują ją: 3386

Ostatnio dodane:

14 Przepisów na Sosy: Idealne do Dań i Przekąsek flowers sosy ...
xxxxxxxx
Tychy Obserwuj

Zszywek: 47 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

kreska Wampir Lestat- A.Rice krok po kroku "Zostań, jeśli kochasz" - Forman Gayle.

Mia straciła wszystko. Czy miłość pokona śmierć?

Po tragicznym wypadku, w którym zginęli jej najbliżsi, Mia trwa w stanie dziwnego zawieszenia. Musi podjąć decyzję, czy walczyć o odzyskanie przytomności, czy też poddać się i umrzeć. Próbując rozstrzygnąć ten dylemat, wspomina dotychczasowe życie.
Poruszająca książka o dającej wsparcie rodzinie, przyjaźni, samotności i znajdowaniu swego miejsca na ziemi, o umiejętności żegnania się z przeszłością i przyjmowania tego, co nadchodzi. „Zostań, jeśli kochasz” opowiada o potędze miłości i wyborach, których każdy z nas musi dokonać.
angrybirds
:) Obserwuj

Zszywek: 361 · Obserwują ją: 735

Ostatnio dodane:

Biszkopt z kremem i musem truskawkowym Przepis po kliknięciu w zdjęcie! :) Kolejne upięcie w Moim wykonaniu ;) Możecie znaleźć Mnie też na fb wpisując Hair Fashion By Kasia ciasto bez pieczenia moja ślubna :)
Magda12323
Bochnia Obserwuj

Zszywek: 2369 · Obserwują ją: 12685

Ostatnio dodane:

Loczki .... ZAYN - Dusk Till Dawn ft. Sia ♥♥♥ ***
mrwika
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 322 · Obserwują ją: 345

Ostatnio dodane:

... ... Taaa.. Wszystko zaczyna sie w Twojej glowie :) :*
sootrue
Płock Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

.... ahh jakie to prawdziwe ;d ... ...
smieszka1006
Obserwuj

Zszywek: 340 · Obserwują ją: 181

Ostatnio dodane:

... ... ..... ...
madzia0103
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

:) <3 :) <3 :) <3
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY