Kitaksa

Kitaksa
Moje tablice obserwuje 1527 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Szczecin
:>>> ;))) !!! :OO ;oo
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2996 · Obserwują ją: 3749

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 227 · Obserwują ją: 1384

Ostatnio dodane:

Szycie koszulki dla dziecka z koszulki męża ( recykling ) 
Więcej znajdziesz na kanale sopsifashion YouTube Ucz się szycia razem ze mną <3 
Więcej na kanale sopsifashion YouTube Free Pattern bra / lingerie
Szycie krok po kroku dostępne na kanale Sopsifashion YouTube Szycie gorsetu koronkowego krok po kroku w moim tutorialu.
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 7708 · Obserwują ją: 31424

Ostatnio dodane:

Sałatka z tuńczykiem Kolorowa i smaczna sałatka :) Przepis w komentarzu Najlepsze sałatki z brokułem Szybkie i smaczne ciasta bez pieczenia
LovelyBitch
Poznań Obserwuj

Zszywek: 10412 · Obserwują ją: 4719

Ostatnio dodane:

warsztat do zabawy DIY. Zobacz 40 pomysłów zrób to sam dla dzieci Cukrowy peeling o zapachu piernika idealny na prezent. wilk
kulka11
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

ravienne
Inowrocław Obserwuj

Zszywek: 16 · Obserwują ją: 59

Ostatnio dodane:

Uwaga konkurs! Do wygrania zestaw nowych kosmetyków o łącznej wartości 180zł.
Szczegóły w przypiętym poście na stronie :). Link w komentarzu! Licytacje od 1zł
Nowej biżuteri :)
Bez ceny minimalnej! Ubrania na każdą kieszeń.
Witam. Posiadam na sprzedaż ponad 600 ubrań nowych i używanych. Ubrania są nowe, w stanie idealnym lub bardzo dobrym. Ceny 5-50zł. Wszystkie rozmiary. Moda damska, męska i dziecięca. Napisz w komentarzu co Cię interesuje to podeślę odpowiednie zdjęcia :). Lista:
|Damskie|
* Rozmiar 32
* Rozmiar 34
* Rozmiar 36
* Rozmiar 38
* Rozmiar 40
* Rozmiar 42
* Rozmiar 44
* Rozmiar 46
* Rozmiar 48 / 50 / 52 / 54
|
* Ubrania męskie
* Buty 
* Buty dziecięce
* Bielizna
* Dodatki - Torebki / apaszki
* Ubranka dziewczęce
* Ubranka chłopięce Zapraszam do obserwowania !! - codziennie nowe rzeczy ;)
Piszcie w komentarzach swoje nicki - obs / obs
blondyneczka_03
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 111

Ostatnio dodane:

.... xox ...
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40328 · Obserwują ją: 117716

Ostatnio dodane:

... **** Moja cudna choineczka w bieli... Diy
Wiktorinka
Obserwuj

Zszywek: 1348 · Obserwują ją: 1329

Ostatnio dodane:

truuuu xxx xxx xxx
Pitye
Obserwuj

Zszywek: 198 · Obserwują ją: 126

Ostatnio dodane:

... ... Filozofia ...
karolinap65
Kraków Obserwuj

Zszywek: 26 · Obserwują ją: 314

Ostatnio dodane:

Sprzedam
Mało używane ;) Dzień 8 ;D 
Dzisiaj turbo wyzwanie Ewy Chodakowskiej i 2 tabaty ;D
A jak u was ? Dzień 7 ;)
Dzisiaj też niestety bez porządnego treningu : //
Ale na szczęście byłam ogólnie w ciągłym ruchu ;D
I do tg odżywianie ;)
Pamiętajcie NEVER GIVE UP ❤
Wizualizujcie swój cel ! Wyobraźcie sobie jak sie wtedy będziecie czuć !
Ta radość i satysfakcja ❤ Dzisiaj dzień 6 ;D
U mnie reset ;D
Leniwa niedziela, ale za to odżywianie było zdrowe ;)
Nie poddajemy sie ! <3
Jakie polecacie ćwiczenia na nogi ?
Moją zmorą jest wewnętrzna część ud... a zwłaszcza te takie jakby " bułeczki " w górnej części ud... ; /
koteciek22
warszawa Obserwuj

Zszywek: 5407 · Obserwują ją: 651

Ostatnio dodane:

Chcesz wykorzystać całą przestrzeń w swojej małej kuchni? Stylowa kuchnia jest całkowicie możliwa w małej, kompaktowej kuchni. Nie każdy ma ogromną kuchnię z dużą ilością miejsca, więc wykorzystując przestrzeń, którą już masz, aby wyglądała na większą niż jest i dekorując ją tak, jak my #kuchnie #kitchen Ekspresowe ciasto czekoladowe Czas przygotowania: 10 minut Składniki Wymie... KAKAOWO - KAWOWE CIASTO NA JOGURCIE Składniki: - 60 g miękkiego masła, - 15... Kostka alpejska Ciasto biszkoptowe: 3 jajka 2 czubate łyżki mąki 2 czubat...
julecka665
Jarczówek Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 182

Ostatnio dodane:

Oni naprawdę wymiatają ^^ Luke i Michael :* No i misio :3 Michael *^* On wymiata z tymi swoimi włosami ;* A to to chyba Calum jest xD
paulina123321
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 205 · Obserwują ją: 659

Ostatnio dodane:

... buty :3 ♥♥♥ Justin Bieber - Love Yourself (PURPOSE : The Movement)<3
patulappl
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 246 · Obserwują ją: 1272

Ostatnio dodane:

L O V E patricandels
Świeca sojowa o zapachu czekoladowego deseru z truskawkami.

Pomysł na walentynki. ... Cześć wszytskim ☺
Chciałabym się czymś z Wami podzielić. 

Chcę obdarowywać światełkiem nadziei, tworzyć atmosferę ciepła i cudownego zapachu. Inspiracją do powstania świec patricandles była natura Tyle książek to magia ✨
agatafxv
Katowice Obserwuj

Zszywek: 193 · Obserwują ją: 89

Ostatnio dodane:

*** garderoba ♡ so perfect ---
anita14
Augustów Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 109

Ostatnio dodane:

Anetuś <3 #enchanted :) :) :) :) ***
mycoldplay
któraś książka Obserwuj

Zszywek: 3126 · Obserwują ją: 2017

Ostatnio dodane:

... Biel i fiolet ;) ... ...
SzalonaZuziaa
Trójmiasto Obserwuj

Zszywek: 218 · Obserwują ją: 1959

Ostatnio dodane:

: ) dzwon zygmunta.... Takue prawdziwe D-I-V-A
kasirod24
łódź Obserwuj

Zszywek: 56 · Obserwują ją: 103

Ostatnio dodane:

ah te świeżaki haha hahah szczerość idealny moement:D dziewczyny pamiętajcie:*
Myszeczka
Obserwuj

Zszywek: 115 · Obserwują ją: 125

Ostatnio dodane:

Ciasto Rajska Pianka. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Ebook bezpłatny, dostępny po kliknięciu z zdjęcie. Historia Marleny, która zostaje zabrana z klasztoru, by stać się żoną idealną. Edukowana przez kobiety, zawodowo zajmujące się miłością i mężczyznę, któremu nie pozostaje obojętna. Opowieść o pokoleniach, ich miłosnych perypetiach. Piankowy sernik na zimno z truskawkami (z 5 składników) Jogurtowy deser na zimno (bez cukru)
marzycielka_nocy
Katowice Obserwuj

Zszywek: 15 · Obserwują ją: 142

Ostatnio dodane:

Dziewczęta jak wasze pupy?! robicie nadal przysiady? są pierwsze efekty? Tak bardzo zadowolona! <3 szukałam podkładu matującego - ta dam! - dobrze się rozprowadza, świetnie wygląda i jeszcze lepiej pachnie! Lubisz smakołyki ale walczysz o fit sylwetkę? sposób na łatwy zamiennik czekolady! Kakao w proszku (niesłodzone) + troszkę gorącej wody + trochę cukru (jeśli ktoś nie lubi gorzkiego) <3
kakao (łyżka stołowa ok 12 kcal)
cukier :
*puder (łyżeczka ok 10 kcal) 
*kryształki (łyżeczka ok 16 kcal) Podwieczorek na diecie redukcyjnej?! Ciepłe, gotowane jabłko z cynamonem na zimne popołudnia! <3

jabłko ( 100g ok.48 kcal)
cynamon (łyżeczka ok.6 kcal)
Lola154
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 122 · Obserwują ją: 279

Ostatnio dodane:

Świetna pamiątka ♡ ... jestem na tak !!! 34 BEST BUTT EXERCISES EVER!
Achhh czas zmienić zestawy, już nie mogę się doczekać patrząc na te różne świetne ćwiczenia na nogi! Yay ekscytacja! :D
martinstoj
Cairo, Egypt Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 286

Asia1208
dębica Obserwuj

Zszywek: 214 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

ktory najlepszy? :o ciezko sie zdecydować jeeeju Piękne włosy Loki bez ciepła :) Maseczka na zniszczone włosy
2001eliza
Obserwuj

Zszywek: 7199 · Obserwują ją: 3465

Ostatnio dodane:

Piękne. bananowe ciasto bez pieczenia z masą kajmakową ŚWIĄTECZNA ZEBRA KOKOSOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ Bezbłędne ciasto bez pieczenia z kremem śmietankowo - kokosowym i dżemem z czarnej porzeczki. Zebra kolorystycznie wyróżnia się na stole świątecznym, wszystkim smakuje, a dodatkowo wygląda jak otulona śniegiem... którego Wam życzę na święta :-). Szybka i prosta do przygotowania! Składniki: 3 opakowania "petitków" kakaowych (Petit Beurre), każde po 200 g 1300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 125 g serka mascarpone (pół opakowania), schłodzonego 7 łyżek cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego, schłodzonego 4 łyżeczki żelatyny w proszku (16 g) lub 4 listki żelatyny 1/2 - 3/4 szklanki wiórków kokosowych, do posypania 400 - 450 g dżemu z czarnej porzeczki pralinki Raffaello, około 12 sztuk Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder, likier. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitego i sztywnego kremu. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę kremu śmietankowo - kokosowego, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do reszty kremu i natychmiast zmiksować, do połączenia. Krem podzielić na 4 części - jedna z części trochę większa niż pozostałe (na wierzch). Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę petitków, dżem z czarnej porzeczki, krem śmietankowo - kokosowy, warstwę petitków, dżem z czarnej porzeczki, krem śmietankowo - kokosowy, warstwę petitków, dżem z czarnej porzeczki, krem śmietankowo - kokosowy, warstwę petitków i ostatnią (grubszą) warstwę kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na około 5 godzin (herbatniki muszą zmięknąć by ciasto dobrze się kroiło). Kroić na kwadraty, na każdy położyć połowę pralinki raffaello i podawać. Przechowywać w lodówce. Smacznego :-). CIASTO BEZ PIECZENIA EKLER SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (po 40 g) 4 żółtka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 180 g masła lub margaryny szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny* 1/3 szklanki gorącej wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady DODATKOWO: 2 paczki herbatników maślanych (po 250 g) * żelatynę możesz zastąpić 250 g mascarpone * 1 szklanka o pojemności 250 ml Z 1 l mleka odlewamy 250 ml. dodajemy cukry, sól oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. W 250 ml mleka mieszamy żółtka z przesianym proszkiem budyniowym oraz mąką. Dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aż powstanie mocno gęsty budyń. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego herbatniki. Wykładamy jeszcze gorącą masę budyniową i układamy warstwę z herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy na herbatniki i układamy ostatnią trzecią część warstwę herbatników. Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę wykładamy na herbatniki. Ciasto wkładamy do lodówki na min. całą noc, aby herbatniki zmiękły i masy stężały.
martbob
Obserwuj

Zszywek: 226 · Obserwują ją: 26

Ostatnio dodane:

B L A C K < 33 Szybka sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Składniki: puszka czerwonej fasoli (zazwyczaj robię z czerwonej, ale na zdjęciu jest akurat z fasoli borlotti) puszka tuńczyka w sosie własnym czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Odcedzić tuńczyka i czerwoną fasolę z puszek. Fasolę opłukać zimną wodą. 2.Cebulę pokroić w piórka lub półpiórka. 3.Oliwę zmieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. To będzie nasz sos. 4.Czerwoną fasolę, tuńczyka, cebulę i pietruszkę polać sosem i dobrze wymieszać. SERNIK Z OREO 500g mielonego twarogu na serniki, 250g mascarpone, 150g słodzonego mleka skondensowanego, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3 białka jaj (można dać zamiast nich 2 całe jajka), 2-3 łyżki stopionego masła, ok. 150g ciasteczek Oreo dodatkowo do dekoracji: ok. 100g ciasteczek Oreo, bita śmietana Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia (na dno tortownicy położyć krążek papieru do pieczenia o większej średnicy, nałożyć obręcz i zacisnąć, by papier wystawał poza tortownicę). Z części ciastek zeskrobać biały krem. Odważyć ok. 80g herbatników bez kremu i zmielić je w blenderze. Wymieszać je ze stopionym masłem, przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Do miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Miksując, dodawać po jednym białku, a później mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 6-7 pokruszonych ciastek Oreo i wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu. Sernik ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej włożyć go tam na całą noc). Przed podaniem boki można udekorować zmielonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.
basiula931
Obserwuj

Zszywek: 206 · Obserwują ją: 95

Ostatnio dodane:

Bookporn chinki Suknia. .....
katarinaizd
Obserwuj

Zszywek: 12 · Obserwują ją: 84

Ostatnio dodane:

Makijaż wieczorowy❤️ smokey eyes❤️ Ombre ...
adellacukiereczek
Bródek Obserwuj

Zszywek: 4550 · Obserwują ją: 1452

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20625 · Obserwują ją: 40226

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
KaaMaaA93
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 262 · Obserwują ją: 606

Ostatnio dodane:

Składniki:
Biszkopt z 3 jajek
>Przepis na biszkopt<
- 500ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl gorącego mleka
- dżem truskawkowy
- około 1/2 kg truskawek
- 1 opakowanie waniliowego Ptasiego Mleczka E.Wedel
- 2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:
Upiec biszkopt w kwadratowej formie (25cm). Ostudzić i odciąć wierzch. Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego i ułożyć warstwę truskawek pokrojonych w plasterki.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę przełożyć na warstwę truskawek i wyrównać powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut masa powinna już zastygnąć. 
Na warstwę śmietany układamy Ptasie Mleczko które kroimy najpierw na kawałki część na pół a część na 1/4 długości. Układamy je jedno przy drugim na całej powierzchni przeplatając w niektórych miejscach truskawkami.
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Zimną galaretką która już prawie zastyga zalewamy wierzch ciasta aby pokryła całe Ptasie Mleczko. Wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła.
Smacznego! moje początki; )) jak Wam się podobają?  ; D ☺☺☺ NeW..:) 
Co uważacie...???
Donia55
Obserwuj

Zszywek: 192 · Obserwują ją: 99

Ostatnio dodane:

... .... biegamy, biegamy kto ze mną? :) ,,,
removed-madziusia91
Biała Podlaska Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

slepovaa
Rubizhne Obserwuj

Zszywek: 1478 · Obserwują ją: 1393

Ostatnio dodane:

Smile!!!!!!!! odpoczynku oraz!!!!!! ...... !!!!
aplinik
Dąbrowa Górnicza Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 112

Ostatnio dodane:

MAXI KING CIASTO  SKLADNIKI: ok. 400 g herbatników,  1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego  przez 2,5 - 3 godziny) SKLADNIKI MASY MLECZNEJ: 1,5 kostki miękkiego masła,  1 szklanka mleka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżeczki cukru waniliowego,  400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego) SKLADNIKI POLEWY; 2 czekolady gorzkie,  1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych) WYKONANIE  Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4).  Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Mmm pycha : ) ... ... ...
MIUMAG
Profil oficjalny
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 3281 · Obserwują ją: 4358

Ostatnio dodane:

Jak spać w mokrych włosach, żeby rano super wyglądać??

Dzięki tym poradom pośpisz dłużej, a Twoje włosy same się ułożą :)) Jak spać w mokrych włosach, żeby rano super wyglądać??

Dzięki tym poradom pośpisz dłużej, a Twoje włosy same się ułożą :)) Jak spać w mokrych włosach, żeby rano super wyglądać??

Dzięki tym poradom pośpisz dłużej, a Twoje włosy same się ułożą :)) Jak spać w mokrych włosach, żeby rano super wyglądać??

Dzięki tym poradom pośpisz dłużej, a Twoje włosy same się ułożą :))
miliutka21
Dalekooo Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 353

BasiaMrowka
Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Stefanka bez pieczenia Genialnie prosty, szybki i pyszny przepis. ok. 36 herbatników (na blaszkę 21 x 28 cm) litr mleka szklanka kaszy manny 3/4 kostki masła 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego ok. 120 g czekolady na polewę Połowę herbatników ułożyć na dnie blachy. Mleko, masło, cukier, kakao podgrzewać, mieszając aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypać powoli kaszę, energicznie mieszając, by nie powstały kluski. Gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli aromatu, dokładnie wymieszać i gorącą masę wylać na ciastka, wyrównać i wyłożyć pozostałe herbatniki (warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować ciasto. Przed podaniem schłodzić, najlepiej przez całą noc. Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Uprościłam przepis zamieszczony na stronie: wechooseorganic.com, gdzie autorka zapewniała, że przetestowała wiele przepisów i ten jest najlepszy. Skutecznie zachęcona musiałam go upiec. Efekt: sernik wyszedł rewelacyjny. Muszę przyznać jej racje. Ciasto jest wspaniałe. To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam. Jest idealnie kremowy i aksamitny. Serwuje się go bez dodatków, ale również w towarzystwie dodatków jak np. świeże owoce, sos owocowy czy czekolada będzie smakował wybornie. Składniki: Spód: 165g ciasteczek digestive 90g margaryny lub masła Masa serowa: 1400g serka kremowego typu Philadelphia* 250g cukru 64g mąki pszennej 5 jajek 200g gęstej, kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Tortownicę (o średnicy 26cm) owinąć (od zewnętrznej strony) parokrotnie i szczelnie w folię aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć lub zrobić to blenderem). 90g masła (lub margaryny) roztopić. Rozkruszone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć do tortownicy. Wstawić na 30min. (lub dłużej) do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nie trzeba miksować długo, tylko do połączenia składników. Zagotować dużą ilość wody. Masę wylać na spód. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. Os... To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu. Składniki: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g) ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników) 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 opakowania śmietan-fix ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna) Masa budyniowa: 500ml mleka 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g) 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g) 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g) ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g) Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. ... Galaretkowiec Składniki: 500ml mleka ( 2 szklanki), 35g cukru (3 łyżki), 4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka), 4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach), 25 g żelatyny ( 3 łyżki) Przygotowanie: Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody. Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia.
scorpio1234
Obserwuj

Zszywek: 405 · Obserwują ją: 1720

Ostatnio dodane:

nie bądźmy obojętni !! pomagajmy :) jak w 2 tyg lub mniej schudnąć 5 kg lub która lepsza ? co sądzicie o maseczce z drożdży? próbował ktoś ?
vivienn1985
Obserwuj

Zszywek: 866 · Obserwują ją: 986

Ostatnio dodane:

... bohemian living room ideas xoxo ...
daria31
... Obserwuj

Zszywek: 129 · Obserwują ją: 333

Ostatnio dodane:

dziewczyny polecacie ten krem po jakim czasie widać efekty? ..♥ prawda włosyy ;oo
zuuzii
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

mój ukochany <3 :)) bershka :) koronkowo...