Lady1612

Lady1612
Moje tablice obserwuje 14826 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Kraków
... ... ... ... ...
Lirit
Gdynia Obserwuj

Zszywek: 35523 · Obserwują ją: 6376

Ostatnio dodane:

Pasta kanapkowa z pieczarek Panna cotta czekoladowo-kawowa - Wypieki Beaty abażur... kominek-zrób to sam
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40422 · Obserwują ją: 116351

Ostatnio dodane:

... **** Moja cudna choineczka w bieli... Diy
rena242
podkarpacie Obserwuj

Zszywek: 15328 · Obserwują ją: 130241

Ostatnio dodane:

BOMBKI Kochani zaczynamy coroczne odliczanie! Składniki

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g kropelek czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
> 6 os.	
> 60 min	
łatwe	
przystępne
Przygotowanie

 Przygotowanie ciasta:
Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę. 
Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
Następnie do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
 
 Białka ubijam na sztywną pianę.
Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. 
 Pieczenie Babki:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
 
 Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Starówka w Warszawie - 1939/2009 r.
Ogasta
Gdańsk Obserwuj

Zszywek: 10486 · Obserwują ją: 25535

Ostatnio dodane:

♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥
loveU4ever
Mielec Obserwuj

Zszywek: 832 · Obserwują ją: 2439

Ostatnio dodane:

choinka nail ... absolutnie niesamowity kadr...
zimna_jak_lod
somewhere Obserwuj

Zszywek: 18603 · Obserwują ją: 132693

Ostatnio dodane:

... ... NEW Guardians of the Galaxy Vol. 2 Trailer ....
Roska5555
Kraków Obserwuj

Zszywek: 4283 · Obserwują ją: 5002

Ostatnio dodane:

#dom #drzewo Here in the Real World
- Sara Pennypacker
  
 
Ware can’t wait to spend summer “off in his own world”—dreaming of knights in the Middle Ages and generally being left alone. But then his parents sign him up for dreaded Rec camp, where he must endure Meaningful Social Interaction and whatever activities so-called “normal” kids do.

On his first day Ware meets Jolene, a tough, secretive girl planting a garden in the rubble of an abandoned church next to the camp. Soon he starts skipping Rec, creating a castle-like space of his own in the church lot.

Jolene scoffs, calling him a dreamer—he doesn’t live in the “real world” like she does. As different as Ware and Jolene are, though, they have one thing in common: for them, the lot is a refuge.

But when their sanctuary is threatened, Ware looks to the knights’ Code of Chivalry: Thou shalt do battle against unfairness wherever faced with it. Thou shalt be always the champion of the Right and Good—and vows to save the lot.

But what does a hero look like in real life? And what can two misfit kids do? The Unspoken Name- A.K. Larkwood
  
 
What if you knew how and when you will die?

Csorwe does. She will climb the mountain, enter the Shrine of the Unspoken, and gain the most honored title: sacrifice. On the day of her foretold death, however, a powerful mage offers her a new fate.

Csorwe leaves her home, her destiny, and her god to become the wizard's loyal sword-hand -- stealing, spying, and killing to help him reclaim his seat of power in the homeland from which he was exiled.

But Csorwe and the wizard will soon learn – gods remember, and if you live long enough, all debts come due. Anime: Kaguya-sama wa Kokurasetai: Tensai-tachi no Renai Zunousen 
 
Geniusz, posiadający najwyższe oceny w kraju, Miyuki Shirogane, przy współpracy z piękną i bogatą Kaguyą Shinomiyą, przewodniczy prestiżowej radzie studentów Akademii Shuchiin. Oboje są uważani za idealną parę, mimo że nie pozostają w romantycznym związku.
Jednak prawda jest taka, że po spędzeniu wspólnie takiej ilości czasu, dwójka ta rozwinęła uczucia do siebie. Niestety, żadne z nich nie jest skłonne do wyznania: to byłoby oznaką słabości. Z ich dumą elitarnych uczniów, Miyuki i Kaguya wyruszają, by zrobić wszystko, co konieczne, aby zdobyć wyznanie drugiej osoby. Niech rozpocznie się walka o miłość!
paulina_91
Gniezno Obserwuj

Zszywek: 4226 · Obserwują ją: 15572

Ostatnio dodane:

xxxx CIASTO BŁOTA MISSISIPI

Ciasto kruche:
225g mąki pszennej
2 łyżki kakao w proszku
150g masła
2 łyżki cukru
1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
175g masła
130g brązowego cukru
4 jajka lekko roztrzepane
2 łyżki kakao w proszku
150g półsłodkiej czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
300ml śmietany 12-18% (użyłam śmietany z piątnicy)
Dekoracja:
425ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
łyżka cukru pudru
płatki lub wiórki czekolady
Wykonanie:

Ciasto kruche: Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier oraz tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Przykryć pergaminem i obciążyć suchymi ziarnami fasoli lub ryżu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia, a temperaturę zmniejszyć do 160 stopni.

Nadzienie: W misce utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz kakao. Czekoladę stopić i wlać schłodzoną do masy jajecznej razem ze śmietanką. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki się połączyły.
Przelać masę na gotowy spód i piec tartę przez 45 minut, aż nadzienie się zetnie.
Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z cukrem i wsypać śmietan-fixy) i udekorować płatkami czekolady. Ładnie. Ładnie