MaJe_CzKa222

Ktoś mądry powiedział kiedyś, że marzenia nie mają daty ważności. Musimy jednak spieszyć się z ich realizacją, bo my, nasze ciało, tę datę ważności mamy. 
MaJe_CzKa222
Moje tablice obserwuje 10732 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwujesz
 Deutschland
Brokułowa sałatka w sosie czosnkowym PIECZARKI FASZEROWANE SZPINAKIEM I PAPRYKĄ

SKŁADNIKI

ok. 8 sztuk dużych pieczarek10 dag mrożonego szpinaku20 dag czerwonej papryki1 cebula1 jajko10 dag żółtego serasól, pieprz olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Odcinamy trzonki pieczarek. Pieczarki myjemy i ewentualnie obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy rozmrożony szpinak, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone trzony pieczarek. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do ostudzenia. 


Ser trzemy na tarce. Część sera dodajemy do farszu, dokładamy jajko i mieszamy. Wypełniamy farszem pieczarki.


Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175°C przez 25 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy pozostałym serem żółtym. Składniki na dużą blaszkę:

ok 16 kromek chleba tostowego500 g mięsa mielonego2 puszki pomidorów krojonychpapryka czerwona2 marchewkikawałek selerakorzeń pietruszki2 cebule200 g sera cheddar2 pomidory (użyłam żółte)zioła prowansalskie1/2 łyżeczki cukrukilka łyżek mleka2 ząbki czosnkusól, pieprzkilka łyżek oleju

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać starte warzywa, trochę posolić, podlać połową szklanki wody  i dusić chwilę. Następnie dodać mięso, podsmażyć razem i wlać pomidory. Dusić wszystko razem około 15 minut; przyprawić ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. 

Blaszkę do pieczenia (może być taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą trochę twarde) i skropić kromki mlekiem. Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu. Ułożyć drugą warstwę chleba a na niej sos. Paprykę i pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu. Całość posypać serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny.  ogórek + szynka= przystawka gotowa Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY