MagdalenaIwanina

MagdalenaIwanina
Moje tablice obserwuje 1 osoba Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Prosty torcik z owocami lata Tort jogurtowo biszkoptowy z borówkami  NA SPÓD: 100 g okrągłych biszkoptów 50 g masła NA MASĘ JOGURTOWĄ: 350 jogurtu naturalnego 100 g serka waniliowego 50 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 laska wanilii sok z połowy limonki 10 g żelatyny 50 ml mleka 1 szklanka borówek 5 okrągłych biszkoptów NA WIERZCH: 1 szklanka borówek WYKONANIE: Masło roztapiamy w rondelku, ale nie zagotowujemy. Biszkopty mielimy za pomocą malaksera. Roztopione masło wlewamy do biszkoptów i mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Masę wykładamy na dno małej foremki i ugniatamy, aby powstał spód tortu. Wkładamy do lodówki na około godzinę. W czasie zastygania spodu przygotowujemy masę jogurtową. Około 5 biszkoptów kroimy w kostkę i prażymy na złoto na suchej patelni. Dzięki temu nie nasiąkną wilgocią masy jogurtowej. Pozostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy jogurt z serkiem waniliowym, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz ziarenka z 1 laski wanilii. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, dodajemy do masy jogurtowej. Dodajemy jeszcze sok z limonki, umyte borówki i uprażone biszkopty. Delikatnie mieszamy aby je rozprowadzić w masie. Gdy masa zacznie gęstnieć to wylewamy ją na przygotowany spód. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już dość mocno ścięta to na jej wierzch wykładamy pozostałe borówki. Ponownie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby tort idealnie stężał ... Pudding z nasion chia Ciasto Jamajka