Maria_anna

Maria_anna
Moje tablice obserwuje 110 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
przeczytane Ciasto bez pieczenia ,,3 smaki''


    duże opakowanie herbatników 350 g
    pół opakowania okrągłych biszkoptów 150 g
    truskawki:
    ok. 80 dag świeżych lub mrożonych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1 łyżeczka żelatyny
    cukier do smaku
    budyń:
    1 l mleka 3,2 %
    2 budynie waniliowe
    0,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    0,5 kostki masła
    śmietana:
    0,5 l śmietany 30 %
    galaretka cytrynowa
    puder do smaku
    oraz:
    czekolada do dekoracji (użyłam malinowej)

Blachę o wym. 25/40 cm wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Układamy herbatniki.

Truskawki: przekładamy do garnka, wlewamy ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę, jeśli jest taka potrzeba wlewamy trochę wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody) Mieszamy i słodzimy do smaku. Blendujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty.

Budyń: Połowę mleka gotujemy, dodajemy cukier i masło.

W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy do mleka i gotujemy przez chwilę. Gorący budyń wlewamy na biszkopty.

Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy w chłodne miejsce.

Śmietana: galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Gdy przestygnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Wlewamy powoli galaretkę i chwilkę miksujemy.

Wykładamy na herbatniki, ścieramy czekoladę. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. Ekspresowy bigos z białej kapusty

Składniki /4 porcje/:

    1/2 główki białej kapusty
    2 średnie marchewki
    1 cebula
    ok. 150-200 g kiełbasy
    400 ml bulionu
    pieprz
    pęczek koperku

 Kapustę umyć, usunąć „głąb” i poszatkować. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do kapusty. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 30 minut.

W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażyć razem przez chwilę. Dodać do kapusty.

Pod koniec bigos doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekany koperek. Jajka faszerowane pieczarkami

    5 jajek
    7 pieczarek
    2 łyżki majonezu
    łyżka chrzanu
    szczypiorek lub ewentualnie suszony koperek
    sól
    pieprz
    olej

1. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Ostudzić i zimne obrać ze skorupek. Pokroić na pół, a żółtka przełożyć do miski.
2. Pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać do żółtek.
3. Za pomocą widelca rozgnieść żółtka, wymieszać je razem z pieczarki tworząc z nich jednolitą masę.
4. Dodać szczypiorek i pieprz do smaku.
5. Dodać majonez i chrzan.
6. Gotową masą wypełnić ugotowane białka i udekorować suszonym koperkiem. Jajka faszerowane w 3 kolorach

jajka (u mnie 8 szt.)koncentrat pomidorowychrzanpęczek koperkupęczek szczypiorku majonezsól, pieprzkilka czarnych oliwek do ozdoby

1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Wyjść żółtka i przełożyć je do miski.
2. Żółtka rozetrzeć z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku i podzielić na trzy części.
3. Pierwszą część wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego, drugą z chrzanem, a trzecią z posiekanym koperkiem.
6. Każdą z mas nakładać łyżką do szprycy i napełnić nią połówki białek. Faszerowane jajka posypać pokrojonym szczypiorkiem i ozdobić plasterkami czarnych oliwek.
ewusiam89
Ratowice,... Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 16

koliflawer
Obserwuj

Zszywek: 510 · Obserwują ją: 34

Ostatnio dodane:

Spożywaj 2 łyżki dziennie t... ławka z wierzbowych patyków. oczyszczanie organizmu śmieszne
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40422 · Obserwują ją: 116349

Ostatnio dodane:

... **** Moja cudna choineczka w bieli... Diy
Ilona435
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 5

SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 213 · Obserwują ją: 1720

Ostatnio dodane:

FOREVER WRITTEN IN THE STARS ✨ Dresik dla Ciebie, dresik dla mnie, dresik dla Twojego pupila Znajdź swój znak zodiaku w Naszej najnowszej kolekcji <3 Hafty świecące w Nocy!!! 12 znaków w 4 kolorach. Sprzedaż już od 1 GRUDNIA 2021 #zodiak #znakzodiaku #horoskop #gwiazdy #konstelacje Najnowsza kolekcja dresów już od 1 Grudnia w sprzedaży <3 #dresy
eliczek7
Opoczno Obserwuj

Zszywek: 320 · Obserwują ją: 89

Ostatnio dodane:

Kolejny nasz HIT, rozpływający się w ustach! Czekoladowa rozkosz, to pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi. Idealny, aby zaskoczyć ukochaną osobę w nadchodzące Walentynki (pamiętajcie, że czekolada to afrodyzjak). Deser bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wymaga jedynie dłuższego pobytu w lodówce, dlatego lepiej go przygotować wieczorem. Proste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i upiec. Świetne jako zdrowa przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci. Ciasteczka idealne dla osób na diecie. Polecam! Deser z ciasteczkami Oreo bez pieczenia. Można go przygotować w wersji lżejszej przy wykorzystaniu śmietany 30% (wówczas deser najlepiej podawać w szklaneczkach) lub w wersji ze śmietaną 36%. Jeśli wówczas przygotujecie budyń używając mniej mleka, niż podano na opakowaniu, to macie szanse, że Wasz deser będzie na tyle sztywny, iż będzie można go kroić nożem i podawać na talerzykach. Ja miałam wersję pierwszą. W moim odczuciu deser był najpyszniejszy na drugi dzień. Jeśli jesteście fanami bardzo słodkich deserów, możecie do ubijania śmietany dodać odrobinę cukru pudru. Najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy! Pyszny i delikatny. Rozpływający się w ustach. a najważniejsze łatwy do przygotowania.
Angele
Obserwuj

Zszywek: 391 · Obserwują ją: 1206

Ostatnio dodane:

*** jak ubrać dziecko do spania? jak ubrać dziecko na spacer zimą? Zgadzacie się?
mala_czarna007
Obserwuj

Zszywek: 544 · Obserwują ją: 235

Ostatnio dodane:

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami 

 Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
500 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki majeranku
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
3 łyżki śmietany 12%
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)

Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, dodajemy do nich odrobinę oleju, plasterki czosnku, majeranek, mieloną paprykę, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, po 2 minutach dorzucamy pieczarki, smażymy tak długo, aż odparuje a nich woda. Lekko rumienimy i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i krótko smażymy polędwiczki (razem z plasterkami czosnku). Do mięsa dodajemy pieczarki, bulion i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeżeli jest potrzeba. Podajemy np. z puree ziemniaczanym. True story :D Trochę inne ale też ważne powody... :))
asiaklaudiaadamlena
... Obserwuj

Zszywek: 206 · Obserwują ją: 131

Ostatnio dodane:

... kuchnia ... ...