Marzenia_Agi

Pocieszenie Mo­ja bab­cia mówiła" gdy miałam 60 lat i byłam młoda..."
Marzenia_Agi
Moje tablice obserwuje 3715 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Kraków
Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową Robiłam już kilka razy kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
 z różnych przepisów ale tylko
tym razem mąż spytał:  -dziś sos ze słoika?
 Przepis pochodzi z męskiego bloga.
Ciut pozmieniałam:) Polecam. 

Składniki:
1 pierś z kurczaka (500g)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta 
2 cebule
1 marchewka
1 puszka ananasów

Składniki na sos:
4 łyżki octu winnego 4 łyżki cukru
sok z 1 puszki ananasów
1 szklanka keczupu
1 łyżka startego świeżego imbiru
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej
czerwonej papryki
1/2 łyżki chili
(dla mnie było za dużo) szczypta curry
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na sos zmieszać w garnku.
Wstawić na gaz i gotować kilka minut.
  Mąkę rozpuścić w małej ilości zimnej wody.
Dodać pod koniec gotowania.Mięso pokroić w kostkę.
Usmażyć na złoty kolor na patelni.
Zdjąć. Na patelnię wrzucić pokrojoną w piórka cebulę,
w paski paprykę, w słupki marchewkę i w kostkę ananasa. 
Smażyć razem na oleju ok. 10 minut.  
Dodać usmażonego kurczaka i wcześniej przygotowany sos.
Wszystko razem gotować ok. 5 minut.
Podawać z ryżem:)

5

252

Robiłam już kilka razy kurczaka w sosie słodko-...

kamilla83
kamilla83 pycha
jakanedza
jakanedza Wczoraj zrobiłam! REWELACJA!! Ostrzegam jednak również przed tą papryczka chili, bo dałam mniej n...
jakanedza
jakanedza Wczoraj zrobiłam! REWELACJA!! Ostrzegam jednak również przed tą papryczka chili, bo dałam mniej n...

2

64

...

Arusiowa
Arusiowa Rewelacja:)
thegirlnextdoor
thegirlnextdoor Co to za róż? Wygląda jak ten super kryjący z serii Super Cover, nazywa się Pink Bang ❤️

1

9

...

konto-usunięte
konto-usunięte ah cudowni ^^

1

1

...

monroe94
monroe94 Fajna ale jakoś bluzka wydaje mi się za długa i trochę to zaburza proporcje między nogami a tułowiem