Mey

Mey
Moje tablice obserwuje 123 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Najlepsze Domowe Wafle z Mlekiem w Proszku Tatuaż z pojedynczych kropek Proste Triki na Organizację Kuchni Organizacja Łazienki – TOP 23 Przydatne Triki i ...
NataliaDark
Kraków Obserwuj

Zszywek: 680 · Obserwują ją: 2685

Ostatnio dodane:

Tiramisu? ... ... chlebki z patelni
MaJe_CzKa222
Deutschland Obserwuj

Zszywek: 2315 · Obserwują ją: 17503

Ostatnio dodane:

Chrupiąca Tortilla z Jajkiem, Serem i Szynką Moje  niezastąpione perełki ♥️
Polecam !   



MAKARONOWE MUSZLE Z PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE.

Składniki (na 4 porcje):
- 20 dużych muszli makaronowych

nadzienie:
- 2 szalotki
- 50 g wędzonej szynki
- 250 g pieczarek
- 250 g fety
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2-3 łyżki masła

sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- odrobina pieprzu

- ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania



Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Przygotowanie farszu:
szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić.
Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut.


Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut. ...
ola12
Zamośc Obserwuj

Zszywek: 656 · Obserwują ją: 1154

Ostatnio dodane:

Jak przestać się garbić .... ... .....
soSoulless
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 1447 · Obserwują ją: 1755

Ostatnio dodane:

Beautiful black Piękne! ...
Mili43
Lubartów Obserwuj

Zszywek: 1555 · Obserwują ją: 2325

Ostatnio dodane:

... ♡♡♡ Pięknie ♥️ ...
werunia668
... Obserwuj

Zszywek: 416 · Obserwują ją: 3309

Ostatnio dodane:

*** ... ... ...
Aida_Rouquin
Ol Obserwuj

Zszywek: 1277 · Obserwują ją: 2129

Ostatnio dodane:

... Pamiętnik lampa zachwyca Zakręcone półki :)
sania9011
Essen Obserwuj

Zszywek: 779 · Obserwują ją: 3538

Ostatnio dodane:

#Zimtsterne# to pyszne migdałowo-cynamonowe# gwiazdki# #zawszeswieta# #Piernik świąteczny#Ciacho#Christmascake# Jakie Przystawki na #Święta? TOP 10 Sprawdzonych Przepisów na Świąteczne #Przekąski Składniki: 1 zupka chińska 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 cebula 250 g. szynki 4 ogórki korniszony 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron z zupki pokruszyć do miseczki, dodać dołączone przyprawy. Zalać wrzątkiem, tylko tyle żeby przykryło makaron. Przykryć talerzykiem i zostawić do napęcznienia. Jajka, szynkę i warzywa pokroić w kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę. Wsypać przestudzony makaron, przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać majonez i jogurt. Wymieszać i wstawić do lodówki . #sałatka #makaron
Kamycha
Obserwuj

Zszywek: 4153 · Obserwują ją: 15215

Ostatnio dodane:

inspiracja z internetu, wykonanie własnoręczne <3 alternatywa dla koperty Najprostszy domowy puder matujący, który przy okazji działa antybakteryjnie:) 

Skrobia kukurydziana (może być też ziemniaczana) + cynamon (antybakteryjny).

 Najprostsze rozwiązania są najlepsze:) zdrowa przekąska To lubię 22
wyimaginowanaiguana
Biała Podlaska Obserwuj

Zszywek: 1665 · Obserwują ją: 11517

Ostatnio dodane:

:)) *** *** ***
kasia8425
Ćwiklice Obserwuj

Zszywek: 457 · Obserwują ją: 5225

Ostatnio dodane:

DIY Pojemnik na reklamówki ... Napoleonka na herbatnikach
– to szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim, którzy uwielbiają maślano-budyniowe kremy :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm. 

Składniki na krem:

    1200ml mleka
    200g masła
    szczypta soli
    1 szklanka cukru (ok. 220g)
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 90g)
    3 budynie śmietankowe

Dodatkowo:

    40 sztuk herbatników (140g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini)
    cukier puder do oprószenia


    Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę.
    Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń, to krem może wyjść zbyt rzadki). Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika (ewentualnie wynieść go w chłodne miejsce), przykryć folią i pozostawić. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.
    Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
    Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Świetne :) Wafelki z pianką i galaretką 

 Składniki :

    Wafle tortowe
    Winiary galaretka truskawkowa, arbuzowa, cytrynowa.
    0,5l śmietany 30%.

Przygotowanie :

Przygotuj dużą formę do pieczenia. Wytnij wafel tak aby zmieścił się w blaszce. Arbuzową galaretkę rozpuść w 3/4 szklance wody. Ostudź. 0,2L śmietany ubij na sztywną pianę. Lekkim strumieniem wlej arbuzową galaretkę do piany. Wyłóż pierwszą warstwę na wafle i szybko włóż do lodówki. Truskawkową galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Tężejącą galaretką wylej na arbuzową warstwę. Ponownie włóż do lodówki. Cytrynową galaretkę rozpuść w 3/4 szklance wody. Ostudź.  0,2L śmietany ubij na sztywną pianę. Lekkim strumieniem wlej arbuzową cytrynową galaretkę do piany.  Ostatnią warstwę wlej na truskawkową galaretkę i przykryj waflem. Całość włóż ponownie do lodówki aż całość dobrze stężeje. Pokrój na mniejsze kawałki.