MonikaJelonek

MonikaJelonek
Moje tablice obserwuje 410 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
... ... .... ,,, ,,,
mojanatalia
Olsztyn Obserwuj

Zszywek: 31 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

Przed nami świąteczne śniadanie, co przygotować? Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend Waniliowy sernik z musem czekoladowym Róże z wytłaczanki
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3596

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
kasica_snajper
Bełchatów Obserwuj

Zszywek: 1167 · Obserwują ją: 215

Ostatnio dodane:

zrób sam sobie napój Po prostu muszę to wykorzystać ! :o Super pomysł na rodzinny obiad! Soczysty, miękki kurczak w sosie porowym. Bardzo proste w przygotowaniu danie Sos miodowo-musztardowy do obiadowych surówek.
LiliandClary
Łowicz Obserwuj

Zszywek: 442 · Obserwują ją: 1959

Ostatnio dodane:

Slicznie <3 Hehe Smutek ❤
ClaryandLily
Łowicz Obserwuj

Zszywek: 327 · Obserwują ją: 2139

Ostatnio dodane:

Pomożecie!? :) Dziekije kruczkowi Plany na wakacje :) Palemki ;) Ale ja zrobiła bym na krótkich spodenkach xD
brewcia25
Obserwuj

Zszywek: 18 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

... piękne zima Make up
km21952
wloclawek Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Gdzie można kupić takie spodenki? szukałam wszędzie, pomocy! How To: Five (5) Strand Braid
mikaana
UK Obserwuj

Zszywek: 3103 · Obserwują ją: 6666

Ostatnio dodane:

keto roll eggs bowl smażone ciastka krem maślany muffiny
ebulinka
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

How To: Five (5) Strand Braid
twinnie
ZG Obserwuj

Zszywek: 415 · Obserwują ją: 303

Ostatnio dodane:

jak zrobić imitację cegieł na ścianie za pomocą goldbandu DIY ( faux brick wall) walentynki Kim jesteś? Przesłanie dla wszystkich kobiet ...
marta2803
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 30

Ostatnio dodane:

000
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY