Moniuszko

Todo mundo é alguém
Moniuszko
Moje tablice obserwuje 138 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Ciach Ciach
Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny FLETBREAD Z PATELNI 

Składniki (na 3-4 sztuki):
[inspiracja]

    1 szklanka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka posiekanego oregano
    pół łyżeczki soli
    około pół szklanki jogurtu typu greckiego (sprawdzi się także zwykły jogurt naturalny)

W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, natkę i oregano. Mieszamy. Dodajemy jogurt, mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto lekko podsypując je mąką. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Ciasto lekko się lepi, ale nie przejmujcie się tym. Odstawiamy na 30-60 minut (miskę przykrywamy szmatką). Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placuszki (około 2 mm). Chlebek kładziemy na dobrze nagrzanej patelni, podgrzewamy z obu stron przez 1-2 minuty, aż chlebek ładnie się zrumieni i powstaną na nim plamki (na patelnię nie dodajemy tłuszczu. Należy pamiętać, by użyć odpowiedniej patelni z nieprzywieralną powłoką). Czynność tę powtarzamy z pozostałymi 3 porcjami ciasta.

*chlebki możecie przygotować także z mąki pszennej razowej
** do ciasta dodajcie swoje ulubione świeże lub suszone przyprawy. Ja często dodaję do niego 1 łyżeczkę suszonego oregano, odrobinę suszonego czosnku i chili. Czasem wzbogacam je o dodatek ziół prowansalskich lub suszonych pomidorów. Kombinujcie z ulubionymi dodatkami. TARTA POMIDOROWO-SEROWA

ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 jajo
2 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli

4 pomidory
2 kule sera mozzarella po 125g
80-100g sera lazur lub gorgonzola
1 duża cebula
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, suszona bazylia, oregano

Do miski wsypuję mąkę i sól, dodaję pokrojone w kostkę masło i jajo. Siekam wszystko aż masło połączy się z mąką i szybko wyrabiam gładkie ciasto. Formuję kulę, wkładam do foliowego woreczka i chowam do zamrażarki na minimum 15-20 minut.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni i biorę się za przygotowywanie nadzienia. Umyte pomidory kroję na ćwiartki i wycinam twarde części. Układam je w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) posypuję delikatnie solą, skrapiam oliwą i wkładam na 15 minut do piekarnika. Gdy czas podpiekania pomidorów dobiega końca, rozwałkowuję schłodzone ciasto i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i jak już wyciągnę z piekarnika pomidory wstawiam ciasto na 15 minut.

Na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojona w półplasterki cebulę, jak zmięknie posypuje ją cukrem i smażę jeszcze przez chwilę aż zrobi się błyszcząca. Upieczony spód wyciągam z piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Wykładam podsmażoną cebulę na to układam pomidory (jeżeli przeszkadza Ci skórka z pomidorów to jest dobry moment aby ją zdjąć).

Pomiędzy kawałkami pomidorów układam plastry mozzarelli na wierzchu lazur (gorgonzolę) pokrojony w grubą kostkę. Posypuję ziołami i zapiekam 20 minut, aż m... kociaczek ...