Nataleeczka

Jestem tym typem ludzi, które mówią szczere wypierdalaj i szczere kocham Cię.
Nataleeczka
Moje tablice obserwuje 5 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Kolno, Lomza, Poland
Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Składniki: •2 woreczki ryżu (razem 200g) •1 opak. przyprawy kebab – gyros •2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 600g) •1 duża czerwona papryka •1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) •olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia •2 cebule •6 ogórków konserwowych (ok. 400g) •400g sera żółtego •4 pełne łyżki ketchupu pikantnego •4 pełne łyżki majonezu Wykonanie: 1.Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju oraz całe opakowanie przyprawy Kebab Gyros. Wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami. 2.Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. 3.Kukurydzę odsączyć z zalewy. 4.Ser zetrzeć na tarce. 5.Ketchup i majonez wymieszać, by powstał sos. 6.Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wrzucić na cedzak, przelać zimną wodą i zostawić do odcedzenia. 7.Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucić kurczaka i smażyć do czasu aż mięso będzie dobre (najlepiej na dużym ogniu, by mięso za bardzo nie puściło ‚wody’). 8.Ryż wsypać do miski, dodać kurczaka wraz z całą zawartością patelni (tłuszczem i cebulką). Całość wymieszać i pozostawić na kilka minut, by ryż przesiąknął przyprawami. Następnie wrzucić to na dno naczynia żaroodpornego. Posmarować połową sosu. Na to wysypać 1/3 sera. Następnie wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać równomiernie resztę sera. 9.Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros powinna być zapiekana w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 170C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! :) Coś pięknego! Ania Iwanek & Pati Sokół ft. Piotr Cugowski - Miasto Marta Bijan - Milcząc