Nissince

Nissince
Moje tablice obserwuje 352 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej. Pyszne, zdrowe danie na obiad czy kolację. Bez mleka, jajek i glutenu. SKŁADNIKI 1 cukinia 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cukinię myję i trę na tarce o małych oczkach (nigdy nie obieram cukinii ze skórki, ale jeśli wolicie możecie obrać) Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut. W tym czasie gotuję kaszę jaglaną w 1 i 1/4 szklanki lekko osolonej wody. Kasza musi być dość mocno ugotowana, nawet trochę rozgotowana, więc gotuję ją ok 20 minut. Jeśli płyn szybko odparuje możecie dolać trochę wody. Ugotowaną kaszę pozostawiam do przestudzenia. Siekam drobno czosnek i cebulę. Na łyżce oleju podsmażam lekko cebulę i czosnek, aż będą delikatnie złote. Cukinię dokładnie odsączam z powstałej wody. Dodaję do niej ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wilgotnymi dłońmi formułuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych i smażę po 2-3 minuty z każdej strony, aż się pięknie zarumienią. Podaję z domowym ketchupem z cukinii, lub sosem czosnkowym. Smacznego! Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu) Składniki: 225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców 100g cukru 2 jajka 150g jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g borówek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować - mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników - borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia - na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki - ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności. Krok po kroku Dajcie mi lepszą pogodę #run ...