Oleczka88

wrażliwa delikatna ...ale pewna siebie i znająca swoją wartość .. moje życie plany i pragnienia inwestuje w ludzi szczerych, dobrych dających coś od siebie a nie chcących tylko brać.Jestem trochę wariatką a moje pasje to sport,zdrowa kuchnia,podróże
Oleczka88
Moje tablice obserwuje 396 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Kraśnik
... ... .... ... ....
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 217 · Obserwują ją: 1725

Ostatnio dodane:

Już od 1 GRUDNIA rusza sprzedaż uniwersalnych dresów oversizowych w 2 rozmiarach S/M oraz L/XL z pięknymi haftami konstelacji gwiezdnych znaków zodiaku świecących w nocy, oraz dresików dla Twojego pupila rozmiarach S-M-L-XL.
Wszystko wykonane z wysokiej jakości dresówki o gramaturze 280, 85 % Bawełna <3 #sopsi #sopsihoodie #hoodie #zodiak TAURUS - BYK* Zodiac Star Constellation * #sopsi #sopsihoodie #zodiacsigns Znajdź swój znak zodiaku w Naszej najnowszej kolekcji <3 Hafty świecące w Nocy!!! 12 znaków w 4 kolorach. Sprzedaż już od 1 GRUDNIA 2021 #zodiak #znakzodiaku #horoskop FOREVER WRITTEN IN THE STARS ✨
martinstoj
Cairo, Egypt Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 285

aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40170

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
rysia_misia
Obserwuj

Zszywek: 53 · Obserwują ją: 70

Ostatnio dodane:

James Kendall *.* neonki gif
pannaannaaa
Mysłowice Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 8

pineczka12
Gdzies Tam Obserwuj

Zszywek: 20 · Obserwują ją: 24

Ostatnio dodane:

... omonomo Kto próbował ? ;) lubicie neony??? :)
Wiorumi
Włocławek Obserwuj

Zszywek: 92 · Obserwują ją: 202

Ostatnio dodane:

bruneci Niebiański sernik na zimno.

Składniki na biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
65 g cukru
50 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
kilka kropel niebieskiego barwnika (użyłam real blue Wiltona)

Na sernik:
500 g twarogu sernikowego w wiaderku (użyłam Vitello)
150 ml śmietanki kremówki 30% (łącznie z dekoracją potrzebny będzie kubek 330 ml)
170 g cukru pudru
2 krople niebieskiego barwnika (użyłam real blue Wiltona)
4 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzątku

Dodatkowo:
180 ml kremówki
1 opakowanie śmietanfixu
1 łyżeczka cukru pudru
200 g jeżyn
100- 150 g borówek amerykańskich lub jagód

Dno małej tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę (pszenną i ziemniaczaną) i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec około 20-25 minut.

Upuścić tortownicę na deskę z wysokości około 30 cm (biszkopt pozostanie równy) i wystudzić w temperaturze pokojowej. Oddzielić delikatnie nożykiem biszkopt, ściągnąć papier.

Rant tortownicy umyć i wysmarować cieniutką warstwą oleju (łatwiej wyjąć wtedy sernik) Biszkopt można delikatnie okroić wokół i umieścić w ponownie tortownicy.

W małym kubku z miarką odmierzyć 50 ml wrzątku, od razu wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż się dokładnie rozpuści. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Śmietankę ubić (najlepiej w małym naczyniu). W misce zmiksować twaróg z cukrem pudrem i barwnikiem. Ubijać przez chwilę, by napowietrzyć masę. Dodać bitą śmietanę i jeszcze chwilę ubijać całość.

Biszkopt oprószyć 1 łyżeczką proszku śmietanfixu (zapobiegnie to rozmoknięciu biszkoptu).

Wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować ją z masą sernikową. Wylać na biszkopt, wyrównać.

Na tortownicy zrobić wieczko z folii spożywczej i wstawić do lodówki na czas tężenia (minimum 3 godziny).

Wyjąć z sernik z tortownicy*

Ubić śmietanę z pozostałym śmietanfixem i z cukrem pudrem (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu śietanfixu). Rozsmarować na wierzchu stężałego sernika i rozłożyć obficie owoce.

Podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

* Żeby łatwo wyjąć sernik z formy, można przed dekoracją ogrzać go parą wodną. W niedużym garnku zagotować wodę i spierając tortownicę na brzegach garnka... Ferrero Rocher

Składniki na kwadratową blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm:

na spód: 

dwa białka z dużych jaj
szczypta soli
120 g cukru
2 łyżeczki gorzkiego kakao
50 g zmielonych orzechów laskowych

na krem:

600 ml śmietanki kremówki 30%
200 g nutelli (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dajcie więcej ;)

1 opakowanie „Śnieżki light” (60 g)
3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (używam Gellwe)
50 ml wrzątku

na polewę:

1 tabliczka mlecznej czekolady
50 g nutelli60 ml śmietanki 30%

dodatkowo:

50 g uprażonych orzechów laskowych
pralinki Ferraro Rocher do dekoracji

 
Uwaga: Łącznie potrzebne jest 100 g orzechów laskowych (1 małe opakowanie) z czego połowę użyjemy do przygotowania spodu, a drugą połową posypiemy ciasto z wierzchu. Zaczynamy od uprażenia orzechów w piekarniku, by pozbyć się gorzkich łupinek. Można użyć też orzechów nerkowca (nie trzeba ich prażyć), ale orzechy laskowe dają charakterystyczny dla Ferrero Rocher posmak. Potrzebne będzie również łącznie 660 ml śmietanki kremówki (użyłam dwóch kubków po 330 ml z Mlecznej Doliny) 600 ml śmietanki potrzebne będzie do masy a pozostałe 60ml do polewy.


Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Orzechy w łupinkach wsypać na blaszkę, umieścić w rozgrzanym piekarniku i w ten sposób prażyć około 10 minut. Łupinki orzechów powinny wyraźnie popękać, a same orzechy ładnie się uprażyć na nieco ciemniejszy kolor- gdy to zauważycie należy przesypać orzechy na czystą lnianą ściereczkę i pocierać wszystkie, by pozbyć się gorzkich łupinek. Połowę orzechów zmielić lub rozdrobnić w malakserze, będą potrzebne do przygotowania spodu, drugą połowę pokroić na niezbyt drobne kawałeczki-użyjemy ich po posypania wierzchu.

Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Bazą spodu jest piana bezowa, trzeba trzymać się podstawowych zasad jej przygotowania, by spód się udał- przeczytasz o nich TUTAJ. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać gorzkie kakao króciutko zmiksować, wsypać zmielone orzechy i bardzo delikanie wymieszać szpatułką (możliwie jak najkrócej). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni, umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Paradoksalnie z zewnątrz spód jest nieco jaśniejszy niż w środku). Wyjąć blaszkę z piekarnika, razem... hmmm.
Kantorek90
Nowa Ruda Obserwuj

Zszywek: 1664 · Obserwują ją: 838

Ostatnio dodane:

... kolorowy kolor ...
MagdalenaAnnaNowaczyk
Poznań Obserwuj

Zszywek: 1109 · Obserwują ją: 3278

Ostatnio dodane:

... ... ... ***
kicka98
Obserwuj

Zszywek: 21 · Obserwują ją: 668

Ostatnio dodane:

hehe Najlepsza hehe Cudo *-*
lusi1997
Obserwuj

Zszywek: 403 · Obserwują ją: 227

Ostatnio dodane:

... ^.^ ... <33
nowdar
opole Obserwuj

Zszywek: 168 · Obserwują ją: 214

Ostatnio dodane:

WOW ! ...super ... TAK !!
m4rcela
Praga, Czeska... Obserwuj

Zszywek: 63 · Obserwują ją: 39

Ostatnio dodane:

ciastka ombre <3 Kruche Ciastka Przepis Ombre <3
Sprawdź przepis! Kruche Ciastka Przepis Ombre <3
Sprawdź przepis! Kruche Ciastka Przepis Ombre <3
Sprawdź przepis!
Agusia0123
Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 9

Ostatnio dodane:

dziewczyny, co powiecie na to? Jak dla mnie śliczne :) śliczne śniadanko brzuszek..