Rokki

Rokki
Moje tablice obserwuje 128 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Bielsko-Biała
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta. MEGA PYSZNY obiad JEDNOGARNKOWY w 20 min!!!
MEGA PYSZNY obiad JEDNOGARNKOWY w 20 min!!! Składniki: spaghetti , pieczarki (pokrojone w cienkie plasterki), 2 cukinie (pokrojone w cienkie plasterki i ćwiartki), 2/3 szklanki groszku, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki tymianku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, 1/3 szklanki startego parmezanu, 1/4 szklanki śmietany kremówki. W garnku na średnim ogniu, połączyć spaghetti, pieczarki, cukinię, groszek, czosnek, tymianek i 4,5 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż makaron będzie miękki a woda odparuje...Wymieszać z parmezanem i śmietaną kremówką. Podawać natychmiast. SKŁADNIKI:
Puszka tuńczyka w sosie własnym, (ale oczywiście można użyć w oleju roślinnym)
Pół puszki kukurydzy konserwowej
Szklanka sera żółtego
Mała cebula (można bez)
2 średniej wielkości ogórki kiszone z własnej spiżarni
2 łyżki majonezu

mu 012

mu 009



WYKONANIE:

1. Tuńczyk odsączam z zalewy i wykładam do naczynia
2. Odsączoną kukurydzę dodaję do tuńczyka
3. Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kosteczkę
4. Dodajemy starty ser i majonez
5. Wszystko razem mieszamy i gotowe Ryż na ostro z kurczakiem teriyaki. Smażony makaron z krewetkami, warzywami i tofu
sottagy
Wisła Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 49

Ostatnio dodane:

moje <3
pau_ka
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

włoski;>
Aiko_heika
Bielsko-Biala Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 4

anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8055

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
basia57
Obserwuj

Zszywek: 835 · Obserwują ją: 1828

Ostatnio dodane:

Sernik chałwowy bez pieczenia 

Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników.

MASA SEROWA
10 okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki śmietanki 30%
0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
250g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody

POLEWA CHAŁWOWA
150ml śmietanki 30%
200g chałwy waniliowej

tłuszcz do wysmarowania formy 
Wykonanie:

- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- w 0,5 szklanki śmietanki 30% moczyć biszkopty i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi luki między już ułożonymi biszkoptami
- chałwę pokruszyć na drobniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać do niej śmietankę, w której moczyliśmy biszkopty, łyżką wymieszać chałwę ze śmietanką
- masę chałwową rozdrobnić blenderem, robić to przez kilka minut do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy
- twaróg przełożyć do miski, miksować, stopniowo dodając masę chałwową
- do powstałej masy dodać cukier puder (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, gdyż chałwa nada już pewną słodycz i od naszych preferencji może zależeć ilość cukru, jaką dodamy), zmiksować
- żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody, wstawić ją na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej, ponownie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny
- do ciepłej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając, to zahartuje żelatynę i pozwoli uniknąć powstania w masie grudek ze zbyt szybko zastygłej żelatyny
- żelatynę stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy
- masę wylać na biszkopty, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na 1-2 godziny
- chałwę rozkruszyć i zalać śmietanką, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia (należy uważać, by masa się nie przypaliła), mieszając doprowadzić do rozpuszczenia chałwy
- jeśli chałwa nie do końca się rozpuściła, po zdjęciu z ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera
- polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając
- ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie, najlepiej podawać schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po... Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis CIASTO MARCHEWKOWE, KTÓRE ZAWSZE WYCHODZI :) Rożki z mięsem mielonym  Składniki  Rożki waflowe  50dkg mielonej łopatki wieprzowej  1 marchewka  1 cebula  2 łyżki gęstej śmietany 18 %  2 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy  Do panierowania:  2 jajka, 1 łyżka mąki  bułka tarta  olej do smażenia  Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe. Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym.
Oshinek
Radom Obserwuj

Zszywek: 421 · Obserwują ją: 182

Ostatnio dodane:

Pescara - Włochy muszle-nadziewane-miesem-mielonym Psychotest: poznaj siebie! :-)A tak naprawdę zrób coś innego, bardziej zabawnego. ;-) Oscar De La Renta
aiko382
Bielsko-biała Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

74145