Rosmerta

Rosmerta
Moje tablice obserwuje 48 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
... Jajka po florencku Pyszne weekendowe śniadanie: jajko w koszulce, podane ze szpinakiem i sosem holenderskim, na chrupiącej, ciepłej grzance. 2 jajka łyżeczka octu winnego 2 kromki pieczywa garść świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos holenderski (robiłam z połowy porcji) 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz Szpinak: Szpinak dokładnie przebrać, wypłukać i grubo pokroić. Poddusić przez 3-4 minuty na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem. Jajka w koszulce: Do szerokiego garnka wlać wodę na wysokość kilku centymetrów. Dodać łyżeczkę octu winnego i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Jajka rozbić i przelać do małych miseczek. Przechylić miseczkę i ostrożnie zanurzyć ją częściowo w gotującej się wodzie, a następnie delikatnie przelać jajko do wrzątku. Gotować na minimalnym ogniu przez 4 minuty, na początku "zagarniając" białko łyżką cedzakową, aby ładnie się uformowało. Jajka wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć ręcznikiem papierowym wyciekającą wodę. Sos holenderski: Żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej) ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Pieczywo zrumienić w tosterze. Na każdej grzance ułożyć podsmażony szpinak, a na nim jajko w koszulce. Polać sosem holenderskim. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. MAKARON Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI Połączenia składników na zupę krem BACI DI DAMA WŁOSKIE CIASTECZKA Z ORZECHÓW LASKOWYCH