Smilerka

Hi Girls ! Jako zwariowana nastolatka pasjonuje się nowoczesnym stylem tatuażów, uwielbiam zwierzątka, jestem Belieber, Smiler, Arianator i Selenator. Lubię modę oraz czekoladę... Polub moje zszywki a się odwdzieczę ;)
Smilerka
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Jabłecznik lub szarlotka jak kto woli ;) od babuni <3 najlepsze od babci SMERFETKA - CIASTO BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: - około 20 sztuk podłużnych biszkoptów WARSTWA SERNIKOWA: - 1 galaretka niebieska - 0,5 kg mielonego twarogu wiaderkowego - 2 kopiaste łyżki cukru pudru - 2 galaretki cytrynowe PIANKA: - 500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego - 2 galaretki niebieskie MASA ŚMIETANOWA: - 300 gramów śmietany kremówki 30% - 2 śmietanfixy - 1,5 łyżki cukru pudru ewentualnie niebieskie lub białe bezy na wierzch PRZYGOTOWANIE: Pierwszą galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, wlewamy do głębokiego talerza, odstawiamy do zastygnięcia, potem kroimy w kosteczkę (najlepiej galaretkę zlać do talerza dzień wcześniej, kroić tuż przed wymieszaniem z masą sernikową). Twarożek wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy by się ogrzał. Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej (często mieszamy by nie utworzył się "kożuszek"). Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, jeśli macie wyjmowane dno nie trzeba tego robić. Dno powykładać podłużnymi biszkoptami (niczym ich nie nasączać). Ostudzone galaretki miksujemy na najszybszych obrotach z ogrzanym serkiem. Potem wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, często mieszając by na powierzchni nie utworzył się "kożuszek". Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, ma powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia. Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową, odstawiamy do lodówki. Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. Można też usztywnić śmietankę 0,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy małymi bezikami. UWAGA: Kolorowe bezy puszczają kolor, więc niewskazane jest pozostawienie ich na cieście na długi czas. BieberBob Kanciastoporty Bieber, Gomez, Efron XD Są jakieś Beliebers ?