Szydeleczko

Szydeleczko
Moje tablice obserwuje 5 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Oława
Pizzerki z mielonym mięsem na ostro

Składniki (na 9 sztuk):
ciasto:

250g (1,5 szklanki + 1łyżka) mąki pszennej + do podsypania
25g (pół kostki) świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
125ml letniej wody
3/4 łyżki oliwy z oliwek

nadzienie:
ok 250g mielonego mięsa
1 średniej wielkości cebula
4 łyżki ostrej pasty paprykowej (użyłam domowej)
świeżo mielony pieprz
sól
płatki chilli
zioła prowansalskie

do posmarowania:
1 jajko
2 łyżki mleka

wykończenie:
ulubiony ser starty na tarce (może być gouda jak również pecorino - wybierz swój ulubiony:))
1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:

Do 125ml wody dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na chwilę. W tym czasie do miski wsyp mąkę, sól i wydrąż dołek. Do dołka wlej zaczyn, wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto (aż ciasto przestanie się kleić do rąk). Na koniec wlej na dno miski oliwę i jeszcze chwilowo wyrabiaj. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 30min (aż ciasto podwoi swoją objętość). W tym czasie poszatkuj cebulę i wymieszaj razem z mięsem i pastą paprykową. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i płatkami chilli. Oddzielnie w małej miseczce rozmieszaj jajko z mlekiem.
Po 30 minutach uderz w ciasto pięścią aby je odpowietrzyć i chwilowo wyrabiaj. Ciasto podziel na 9 mniejszych kawałków. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj 9 placków. Na środek każdego z nich nałóż farsz (ok 2 łyżeczki farszu na 1 placuszek) i zawiń ciasto na około 2cm, a następnie posmaruj ciasto mieszan... Ciasto czekoladowe z chilli

Składniki:

-200 g masła
-160 g gorzkiej czekolady 70%
-4 jajka
-260 g jasnego brązowego cukru np. muscovado
-150 g mąki pszennej
-50 g zmielonych migdałów
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki mleka
-1,5 - 2 łyżeczki zmielonych suszonych płatków chilli (zaczynamy od mniejszej ilości)

Przygotownaie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego sosu. Przestudzić.

Do osobnego naczynia przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, chilli; odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka i brązowy cukier. Ubijać, końcówką do ubijania białek, aż powstanie jasna pianka o objętości trzykrotnie większej niż wyjściowa (zajmie to kilka minut na wysokiej prędkości miksera). Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia. 

/uwaga: w tym momencie należy ciasto skosztować, jeśli jest mało palące, dodajemy więcej chilli, wedle smaku/

Ciasto przelać do dwóch foremek o średnicy 20 - 21 cm, rozdzielić równo pomiędzy foremki, wyłożone papierem do pieczenia (sam spód). 

Piec w temperaturze 160ºC, przez 30 - 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Na patyczku mogą być strzępki mokrego, lecz nie surowego ciasta.

Wyjąć, wystudzić.

Czekoladowa polewa (ganache):

-200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
-200 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
-1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków chilli

Przygotowanie

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać gorzką czekoladę i chilli, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu, można na chwilę włożyć do lodówki.

Dwa blaty czekoladowego ciasta przełożyć czekoladowym ganache, polać też nim po wierzchu ciasta i po bokach. Ozdobić płatkami chilli.

Smacznego :-). Sernik ze Snickersami i kajmakiem

Składniki

    Składniki na spód:
    Ciasteczka owsiane z orzechami - 300g (użyłam ciastek Bonitki)
    Cukier waniliowy - 1 opakowanie
    Masło - 80g
    Masa sernikowa:
    Twaróg - 1kg, mielony
    Cukier - 1 szklanka
    Budyń śmietankowy - 2 opakowania
    Jajko - 6 sztuk
    Aromat cytrynowy - 1 łyżeczka
    Dodatkowo
    Kajmak - 400g
    Snickers - Batoniki lub cukierki, 150g
    Sos toffi - do dekoracji

Sposób przygotowania

    Ciasteczka pokruszyć drobno lub zmiksować w blenderze. Dodać cukier waniliowy i masło, zagnieść. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24cm, ugnieść palcami. Podpiec spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
    Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i dwa budynie śmietankowe (w proszku), miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksować.
    Gotową jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C. Piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec jeszcze ok. 90-100 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w piekarniku na ok. 30 minut. Następnie studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, uprzednio oddzielając nożem brzegi sernika od blaszki, by sernik nie opadł.
    Po ostudzeniu wysmarować wierzch sernika kajmakiem, posypać pokrojonymi w paseczki Snickersami. Wstawić do lodówki, by sernik się schł... SERNIK BANANOWY 

Spód (tortownica o śr. 22 cm):
- 200 g herbatników,
- 70 g roztopionego masła,

Masa serowa:
- 500 g zmielonego tłustego twarogu,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 jajka,
- 3 duże dojrzałe banany

Polewa:
- 100 ml mleka,
- 100 g gorzkiej czekolady 70%,
- 15 g cukru,
- 15 g masła

Wykonanie:
Herbatniki zemleć na proszek, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi dno formy. Wstawić do lodówki.
Do miski włożyć twaróg, cukier, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i jajka, dodać zmiksowane na puree banany, miksować do połączenia się składników. Gotową masę wylać na przygotowany spód i piec 60 min. w 180 st.C., najlepiej z kąpielą wodną. Nie piec do suchego patyczka! Sernik studzić w stopniowo otwieranym piekarniku, po całkowitym ostudzeniu schłodzić przez noc w lodówce. 
Przed podaniem udekorować polewą czekoladową. Mleko zagrzać w garnuszku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, cukier i masło. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Uwagi odnośnie pieczenia:
- Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
- Składniki miksujemy krótko, tylko do połączenia się, by nie napowietrzyć za bardzo masy.
- By sernik nie popękał najlepiej piec go z kąpielą wodną, tj. z blachą wypełnioną gorącą wodą umieszczoną na dnie piekarnika.
- Po upieczeniu sernika, nie wyciągamy od razu z piekarnika. Studzimy go stopniowo otwierając drzwiczki piekarnika, by nie narazić go na zbyt szybką zmianę temperatury. SERNIK TWIX
Spód:
* 180 g pełnoziarnistych herbatników
* 65 g masła
 
Masa serowa:
* 800 g sera twarogowego na sernik (z wiaderka)
* 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
* 1 szklanka cukru
* 1 budyń śmietankowy bez cukru
* 4 jajka
* 200 g Twixów (4 opakowania po 2 sztuki)

 
Polewa:
* 250-300 g masy krówkowej (gotowa z puszki)

 Ciastka mielimy w blenderze lub wałkujemy na proszek w foliowym woreczku a następnie dodajemy do nich stopione i lekko przestudzone masło. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ser, śmietanę, cukier, jajka i proszek budyniowy umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach około 30 sekund - tylko do połączenia się składników, po czym dodajemy pokrojone w około jednocentymetrowe plasterki Twixy. Delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut (wierzch powinien byc ścięty, ale środek delikatnie płynny). 

Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy w tortownicy na noc do lodówki. 

Rano obkrawamy boki, zdejmujemy obręcz tortownicy, a wierzch smarujemy dokładnie rozmieszaną widelcem masą krówkową. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny by zastygła. 

Szczerze mówiąc, sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej więc wyjmijcie go z lodówki około pół godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego :)