Tarvea

Jestem tu dla zdobywania nowych inspiracji. Nie jestem typem osoby która podąża za modą. Wybieram to co osobiście mi się podoba. Interesuje się fotografią i stylizacja paznokci.
Tarvea
Moje tablice obserwuje 197 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Jaworzno
BISZKOPT

W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość 7 cm (jak na zdjęciach, mam wysoką formę). W klasycznej tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości 5 cm wyrasta po same brzegi formy, czyli ma wysokość 5 cm.

Składniki na biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

/uwaga: szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Co robić, jeśli biszkopt nie wyrasta lub opada po upieczeniu? 

Prześledź sposób wykonania, co mogłeś zrobić inaczej? Czy dobrze odmierzyłeś mąkę i pozostałe składniki? Może użyłeś innej mąki niż pszennej? Czy prawidłowo ubiłeś białka (nie przebiłeś)? A może mało delikatnie wymieszałeś je z pozostałymi składnikami i białka opadły? Biszkopt jest bez dodatku proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki prawidłowo ubitym białkom. 

Smacznego :-). Zwykłe kartonowe pudełko, kawałki materiału, klej na gorąco, maszyna do szycia, kawałek koronki i tadam! Koszyk gotowy :D  Jak wam się podoba? :) Przepyszne ciasto "Jamajka" z bananami i galaretką :) Jesienny outfit :)Sweter w promocyjnej cenie - 35zł Korytarz *.*

1

48

Korytarz *.*

Edyta_555
Edyta_555 pięknie, ze smakiem

7

191

Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia (przepis po k...

Fashionistka022
Fashionistka022 Chyba będzie megaaaa słodkie !
ak000
ak000 robiłam wczoraj! rewelacja!
OLESKA27
OLESKA27 tez robiłam , bardzo słodkie i bardzo bardzo dobre!!

9

124

śliczny ;*

mAmelia14
mAmelia14 talki-taki
Tamara123544
Tamara123544 takie proste ale piękne
Olinskap
Olinskap piękne łużka

36

2

Niektórzy nie wiedzą co to jest:D Ale jeśli kt...

klaudia05_1992
klaudia05_1992 snelka, dziadzius do dzisiaj je na każde śniadanie:)
morelowa43
morelowa43 jaadłam :D jak byłam mała ,,chleb z mlekiem''
MonKate
MonKate Uwielbiam ^^ <3 :D

0

2

...

3

35

Uczesania BOB można układać na kilka sposobów -...

piekniejaknigdy20
piekniejaknigdy20 fajnie że dość "szybkie"... ;) mam zawsze za mało czasu na ułożenie włosów ;)
paolaHANDMADE
paolaHANDMADE aż dziś chyba sobie pokręce :)

5

73

...

Lovee098
Lovee098 Co ćwiczyć, żeby tak zrobić ?;p zakochałam się.... ♥

0

46

...

3

11

...

ameba54
ameba54 wygląda jakby babrała się w ziemi ;)
rogaliczek
rogaliczek Dla mnie wygląda jakby zamoczyła je w kawie. Bardzo ciekawie się na to patrzy.
BeataAna
BeataAna Miałam takie jak dla głupiego zakładu osmaliłam sobie paznokcie nadpłominiem świecy :P

0

20

.,.