Teyla

Teyla
Moje tablice obserwuje 610 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Gdańsk
Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym wiśniowa pokusa Ciasto stracciatella na czekoladowym spodzie
Szybkie, lekkie i bez pieczenia !
PORCJA: 412 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut

Składniki na 10 porcji:
SPÓD: 90 g masła, 30 g gorzkiej czekolady, 50 g czekoladowych herbatników

MASA: 500 g twarogu sernikowego, 3/4 szklanki cukru pudru, szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 łyżki żelatyny, szklanka kremówki 30%, tabliczka gorzkiej lub mlecznej, czekolady

DEKORACJA: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Masło na spód razem z czekoladą roztopić. Ciastka zmiksować lub pokruszyć. Wymieszać z czekoladą z masłem. Ciastem wylepić tortownicę. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. 

2. Ser utrzeć z cukrem, jogurtem i ekstraktem z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać do masy serowej. Wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z masą serową. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pociąć nożykiem szczelinowym. Połączyć z masą.

3. Masę rozłożyć na spodzie z herbatników. Wstawić na 12 godzin do lodówki.

4. Czekoladę na dekorację zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pociąć nożykiem szczelinowym. Posypać nią wierzch sernika. Perfect Trio
Budyniowo-kawowe ciasto na biszkoptowym spodzie. Zachwyci każdego!
Składniki:

forma 24x24 cm
Blat biszkoptowy:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
poncz: ostudzona kawa rozpuszczalna
Masa budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 kostka (250 g) masła/margaryny
Masa śmietankowa:
400 ml śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki żelatyny 
1/3 szklanki wrzątku
starta ciemna czekolada do posypania wierzchu

 Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Mieszając, stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem i kakao mąkę. Całość szybko, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 min. Gdy biszkopt ostygnie naponczować go kawą.
2. W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować (dosłodzić 2 łyżkami cukru, jeśli budnie nie są słodzone). Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę gotować mieszając. Budyń pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki, niech masa budyniowa zacznie tężeć.
3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dosypać cukier i kawę, zmiksować. Dolać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować. Masę szybko wyłożyć na warstwę budyniową. Wierzch ciasta oprószyć startą czekoladą. Całość ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Słodziak
Przepyszne ciasto bez pieczenia. Znika z blachy w mgnieniu oka! Zrób, nie pożałujesz :)
Składniki:
forma 24x24 cm
250 g herbatników
3,5 szklanki mleka
1 stołowa łyżka cukru
2 budynie malinowe
2 galaretki truskawkowe
1 kostka masła (250 g)
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
płatki migdałowe do posypania wierzchu

 Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.

2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń, chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.

 3. Herbatniki posmarować masą kajmakową. Całość oprószyć płatkami migdałowymi.
4. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (na kilka godzin lub całą noc).
Maciejka53
Torun Obserwuj

Zszywek: 345 · Obserwują ją: 178

Ostatnio dodane:

serweta patchwork Dwukolorowe wafle Składniki:
3 wafle kwadratowe
galaretka czerwona
galaretka żółta
galaretka zielona
galaretka bursztynowa
2 kubeczki śmietanki kremówki po 200 ml każdy
2 łyżki cukru pudru
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Żółtą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, wystudzić. Andruty jeśli trzeba to dociąć na wielkość niedużej blaszki do pieczenia, wyłożyć ją folią i na dnie ułożyć jeden andrut. Jeden kubeczek śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać wystudzoną galaretkę. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na wafel i wyrównać lub zrobić ząbki za pomocą specjalnej szpatułki. Galaretki zieloną i czerwoną rozpuścić osobno każdą w szklance wrzątku. Kiedy zaczną mocno tężeć wyłożyć je na żółtą piankę, każdą mniej więcej na połowie. Odstawić aż zastygnie a w tym czasie rozpuścić bursztynową galaretkę w 200 ml wody i przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić jak poprzednio z cukrem pudrem a następnie zmiksować z tężejącą bursztynową galaretką. Wylać masę do foremki i kiedy będzie prawie całkowicie zastygnięta przykryć waflem (nie wcześniej żeby andrut nie nasiąkł). Całość odstawić do stężenia. Następnie wyjąć z foremki. Ostatni wafel posmarować powidłami i nałożyć na niego całość tą stroną, która robiona była pierwsza czyli żółtą pianką w dół.  Przechowywać w woreczku w lodówce, kroić ostrym cienkim nożem. pyszne wafle
mari36050
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

.com gazpacho to nic trudnego a jak smakuje... DOMOWE SMOOTHIE: 15 Pysznych i Zdrowych Przepisów Domowa nutella – najlepszy przepis
AgaB3
Plo Obserwuj

Zszywek: 15 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Murzynek z serem budyniowym Puszysty i wilgotny murzynek z delikatnym serem z dodatkiem budyniu śmietankowego. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne Wymiary formy: 24x28 cm Składniki: ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao masa serowa: 500 g sera z wiaderka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, wlewamy małym strumieniem olej i wodę oraz partiami wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ser z wiaderka miksujemy z proszkiem budyniowym i cukrem oraz wykładamy go na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min. Sernik nowojorski.
[tortown... SERNIK BIAŁY Z MUSEM CZEKOL... ...
madzia_jadzia
Torun, Poland Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 12

dzusi
Chojnice Obserwuj

Zszywek: 636 · Obserwują ją: 2016

Ostatnio dodane:

Tani pomysł na ozdoby na choinkę Dekoracja świąteczna w domu dwupoziomowym Bałwanki z kapsli FIT PRALINKI? Potrzebujecie...
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40390 · Obserwują ją: 114602

Ostatnio dodane:

.♡. mat w różowym wydaniu ... Ciasto marchewkowe
bajux
Łódź Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 4

AgaMelnyk
Obserwuj

Zszywek: 44 · Obserwują ją: 86

Ostatnio dodane:

. . . ... ... Mus kakaowo-bananowy z chia.
400 ml jogurtu naturalnego
3 dojrzałe banany
2 łyżki kakao
2 łyżki nasion chia

Do blendera wlać jogurt, dodać obrane i pokrojone banany oraz kakao. Całość zmiksować na gładki mus. Dodać nasiona chia i wymieszać. Przelać do pucharków. Można jeść od razu lub odstawić do lodówki aby nasiona napęczniały a mus stał się bardziej gęsty.
Patryshia
.. Obserwuj

Zszywek: 2453 · Obserwują ją: 1244

Ostatnio dodane:

Dla tatusia od synka ... .com Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym
madzialena32
Lublin Obserwuj

Zszywek: 6194 · Obserwują ją: 8500

Ostatnio dodane:

#gentleman Zakopane ... Dokładnie, chcieć to móc !
teresa2000
Obserwuj

Zszywek: 265 · Obserwują ją: 36

Ostatnio dodane:

CUDNE PIERNICZKI Duży stroik na grób dostępny od ręki wymiary 78cm53cm *** ...
czajamala
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 20

jogurtnaturalny
Obserwuj

Zszywek: 19 · Obserwują ją: 66

Ostatnio dodane:

Szukasz przepisu na pyszny chleb bezglutenowy? Zapraszam! ... ............ Tort czekoladowy z fasoli z nadzieniem truskawkowym
Składniki:
Na blat:

    1 puszka fasoli
    3 jajka
    1/3 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego
    4 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
    6 łyżek fruktozy/ ksylitolu/ stewii/ cukru (lub więcej wg uznania)
    1 łyżka mielonego lnu
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub zwykłego
    1/2 łyżeczki sody
    5-6 łyżek kakao odtłuszczonego, bez dodatku cukru

Dodatkowo:

    1/2 słoika dżemu np. truskawkowego
    1 galaretka np. truskawkowa

Polewa:

    4 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    4 łyżki masła
    2 łyżki wody


Wykonanie:

Fasolę wyjmujemy z puszki i płuczemy pod wodą, osuszamy a następnie gnieciemy ugniataczką do ziemniaków lub w blenderze na puree. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do fasoli i mieszamy ze sobą. Ciasto przelewamy do formy o okrągłym kształcie (świetnie sprawdzają się formy silikonowe), tortownicy lub innej którą macie pod ręką.
Ciasto pieczemy przez 30-40 minut na 170-180 ̊. 

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy aby wystygło. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Gdy galaretka ostygnie dodajemy do niej pół słoika dżemu. Po wystudzeniu ciasto dzielimy je na 2 części. Tak przygotowaną i tężejącą masą smarujemy 1 część ciasta i przykrywamy drugą. 

Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki.
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY