Tindela

Tindela
Moje tablice obserwuje 158 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Cykl: Zrób to sam - pomysły na dekoracje do pokoju malucha - lampki Romantyczne oświetlenie ;) Jak prawidłowo nakładać cień do powiek ;3 Choinka :) Kot z Alicji <3
mipaew
Morecambe Obserwuj

Zszywek: 39 · Obserwują ją: 208

Ostatnio dodane:

jestem sobą tak długo, jak wiem kim chcę być!!! Są też ludzie i debile, zwierzęta i żmije twe piękne, duże oczy i uśmiechnięta buzia :)) Marzną ludzie
wikasanow
Obserwuj

Zszywek: 176 · Obserwują ją: 49

Ostatnio dodane:

Sosy sałatkowe Domowy sposób na opruszczkę Miejsce powstawania pryszczy a ich przyczyna. Mapa twarzy. 

STREFA 1 – pęcherz i układ trawienny. Zmień dietę, sięgaj po bardziej zbilansowane posiłki, dostarczaj sobie lekkich, różnorodnych posiłków. Pij mnóstwo wody. STREFA 2 – wątroba. Staraj się unikać alkoholu, ciężkostrawnych posiłków czy nabiału. Pryszcze w tej strefie mogą oznaczać również alergię na pewne produkty. Zrób sobie test alergologiczny. STREFA 3 – nerki. Ciemne cienie pod oczami, oraz wokół oczu to oznaka odwodnienia. Pij jak najwięcej wody. STREFA 4 – serce. Sprawdź sobie ciśnienie krwi, zbadaj krew. Upewnij się też, że nie używasz kosmetyków, które podrażniają twoją skórę. STREFA 5 – nerki. Upewnij się, że bardzo dobrze nawadniasz swój organizm. Pij mnóstwo wody, zrezygnuj ze słodkich napojów, gazowanych napojów, kawy i alkoholu. Tego typu płyny cię odwadniają. STREFA 6 – układ oddechowy. Palisz? Przestań! Twój układ oddechowy woła o pomoc. To również strefy występowania pryszczy u alergików. STREFA 7 – żołądek. Rozważ przeprowadzenie detoksu, włącz więcej błonnika do diety. STREFA 8 – hormony. Stres i zmiany hormonalne mogą objawiać się występowaniem pryszczy w tych rejonach twarzy. Wprowadź do diety więcej zielonych warzyw, dużo niegazowanej wody. W tej strefie mogą pojawiać się również pryszcze, aby dać ci znać, że jajeczkujesz (i z którego jajnika). STREFA 9 – infekcja. Pryszcze na szyi to znak, że twoje ciało walczy z bakterią lub wirusem. Włącz tryb awaryjny, jedz więcej czosnku, cytryny, dużo pij. kwasek cytrynowy
s3z4m3k_kurcaak
Jednoloscolandia Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

Sylwia340
Żnin Obserwuj

Zszywek: 18 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

:))) Egyptian ... ....
MatyldaKazimierczak
Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

Paella z kurczakiem, warzywami (cukinią i papryką) oraz krewetkami

Składniki, 4 porcje:

•	1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu (lub bulion domowy np. z tego przepisu)
•	400 g piersi kurczaka
•	1 czerwona papryka
•	1 cukinia
•	2 ząbki czosnku
•	1 duży pomidor
•	3 łyżki oliwy
•	1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
•	1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)
•	1/3 szklanki białego wina
•	4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
•	170 g ryżu arbrio (jak do risotto) lub calasparra lub carnaroli



opcjonalnie:
•	8 - 10 obranych krewetek Black Tiger
•	drobno posiekane listki z pęczka natki pietruszki, wymieszane z 4 łyżkami oliwy extra vergine i startym ząbkiem czosnku

Przygotowanie:

Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną ... KULECZKI ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWE

Składniki (26 sztuk):
300g ziemniaków
150g brokułów
100g startego żółtego sera
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do nich łodyżki brokułów, zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Po około 10 minutach dodajemy różyczki brokułów i gotujemy jeszcze 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Warzywa odcedzamy i odparowujemy. Rozgniatamy na puree, ale nie na papkę. Studzimy. Warto co parę minut mieszać, jeśli chcemy, żeby masa przestygła szybciej. Warzywa można ugotować wcześniej, a nawet użyć pozostałości z obiadu poprzedniego dnia. Świetnie sprawdzą się też inne warzywa, nawet te z gotowania rosołu. Do wystudzonych warzyw dodajemy starty żółty ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (w zależności od tego jak mocno posoliliśmy wodę). Zależało mi na prostych smakach, dlatego ograniczyłem przyprawy do soli i pieprzu. Można dodać ulubione zioła, np. tymianek lub podkręcić smak ostrą papryką. Z gotowej masy formujemy małe kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy formowaniu kuleczek warto zwilżać ręce woda, jak przy robieniu klopsików czy kotletów mielonych. Nie układamy ich zbyt blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia się trochę rozpłyną. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Semifreddo z czekoladą i wanilią


Składniki na 4-6 porcji:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
500 ml śmietanki 36%
2 duże jajka
130 g drobno mielonego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladę łamiemy na cząstki i umieszczamy w ceramicznej miseczce. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty, jasny krem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy do masy jajecznej. Masę rozdzielamy do dwóch miseczek w ilości 1/3 do 2/3 przygotowanej mikstury lodowej. Do mniejszej ilości masy dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości naczynek. Ustawiamy foremki na tacy i zamrażamy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc.

Aby wyjąć lody z foremek, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie i wywracamy foremki do góry dnem wybijając zamrożoną masę z naczynek na talerzyki. Podajemy z owocami. Cebulowe bułeczki na maślance
Krzysiekasecki
Łódź Obserwuj

Zszywek: 124 · Obserwują go: 107

Ostatnio dodane:

domek z palet można się potknąć, ale pomysł deczny! ... dróżka
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY