Titija

Titija
Moje tablice obserwuje 57 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
.... ... Ciasto Kinder Pingui z frużeliną wiśniową

Biszkopt:
– 5 średnich jaj
– 1/2 szkl. cukru
– 3/4 szkl. mąki tortowej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mleka

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, po czym dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej pergaminem tylko na spodzie. Piec w temperaturze 180 st.C przez 25-30 minut.
Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło, wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.

Masa:
– 500 ml śmietany kremówki (30-36%)
– 4 łyżki cukru pudru
– 50 g cukru waniliowego
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
- 1 szkl. (250 ml) frużeliny wiśniowej
- 1 czubata łyżeczka żelatyny

Biszkopt przekroić na dwa placki. Dolny włożyć z powrotem do tortownicy, w której się piekł.
Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania.
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce. Wstawić do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. 
Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje). Połowę masy wyłożyć do tortownicy, wyrównać i schłodzić w zamrażalniku (resztę masy trzymamy w cieple).
Żelatynę do frużeliny (1 czubata łyżeczka) rozpuścić w taki sam sposób jak do masy. Trochę przestudzić, po czym wymieszać z zimną frużeliną. Wyłożyć na schłodzoną masę w tortownicy i z powrotem wstawić na chwilę do zamrażalnika, aż trochę stężeje. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietankową, wyrównać, przykryć drugim plackiem biszkoptowym i lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut.

Polewa*:
– 100 g czekolady (najlepiej deserowej lub po połowie mlecznej i gorzkiej)
– 25 g masła
– 4 łyżeczki mleka
– 1/2 łyżeczki oleju

Czekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnuszku. Z kolei garnuszek postawić na większym garnku z gorącą wodą tak, żeby nie dotykał do wody. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.... Sałatka tortellini z kurczakiem i nutą curry

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 opakowanie tortellini 
1 por
1 duża papryka
1 puszka kukurydzy
3-4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmażyć na złotu kolor. Dodać łyżkę jogurtu i posypać sporą ilością curry. Wymieszać i ostudzić.

Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.

Por lekko sparzyć. Zieloną część przekroić na pół i kroić w piórka. 
Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać majonez, łyżkę jogurtu i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na parę godzin, żeby wszystko się ze sobą "przegryzło"

Smacznego! Domowy sposób na matowe paznokcie ^^ Do lakieru dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej, lub budyń śmietankowy, dokładnie mieszamy (do mieszania wykorzystałam wykałaczkę), nakładamy lakier na płytkę paznokcia. Gdy lakier wyschnie stanie się matowy ^^ szybko, tanio, łatwo, domowym sposobem :) Dzisiaj wypróbowałam tylko moje są granatowe :)